Premia Properties: Πότε «τρέχει» η ομολογιακή έκδοση – Επενδυτικό πλάνο 150 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Premia Properties: Πότε «τρέχει» η ομολογιακή έκδοση – Επενδυτικό πλάνο 150 εκατ. ευρώ
Μέσα στις προσεχείς ημέρες η διαδικασία για το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ. Οι στόχοι της εταιρείας ακινήτων και η «δύναμη πυρός».

Μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να «τρέξει» η διαδικασία για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, ποσού έως 100.000.000 ευρώ, από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Premia Properties που χτες δημοσιοποίησε και επισήμως την πρόθεσή της αυτή που «κλείδωσε» σε πρόσφατο Δ.Σ. της εισηγμένης, επιβεβαιώνοντας και σχετικά παλιότερα ρεπορτάζ του insider.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Premia το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης του Ομολογιακού Δανείου και της Δημόσιας Προσφοράς «δείχνει» προς την περίοδο 19 με 21 Ιανουαρίου, ωστόσο, όπως ανέφερε χτες η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, «θα διαμορφωθεί το προσεχές διάστημα, αναλόγως των συνθηκών που επικρατούν στις χρηματιστηριακές αγορές».

Πού θα πάνε τα κεφάλαια

Όπως σημείωσε η Premia, σκοπός της εν λόγω έκδοσης είναι η αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, η χρηματοδότηση επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και η κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του ομίλου σε κεφάλαιο κίνησης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο insider ο CEO της Premia, Κώστας Μαρκάζος, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει περίπου ποσοστό έως 35%-40% της έκδοσης για αποπληρωμή δανείων, προφανώς με καλύτερους όρους, ενώ με το υπόλοιπο ποσό του ομολόγου συν τα κεφάλαια που δεν έχουν ακόμα διατεθεί από την ΑΜΚ του περασμένου καλοκαιριού θα εξετάσει νέες επενδυτικές κινήσεις και εξαγορές στον ευρύτερο χώρο των ακινήτων.

Να σημειωθεί, όπως ανέφερε ο κ. Μαρκάζος, ότι το επενδυτικό πλάνο ανέρχεται στην παρούσα φάση σε περίπου 150 εκατ. ευρώ και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την ομολογιακή έκδοση αλλά και με κεφάλαια που απομένουν από την αύξηση του 2021 (αν και σύντομα αναμένεται να εξαντληθούν λόγω της συνεχούς αναπτυξιακής τροχιάς της εισηγμένης).

Η εταιρεία ακινήτων, η οποία έχει ήδη ηγετική θέση στα logistics, σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξή της σε τομείς που ήδη αποτελούν βασικούς πυλώνες δράσης της, όπως τα big boxes, τα κοινωνικά κτίρια κ.α., ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επεκταθεί στην οικιστική αγορά των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments, π.χ. το deal με τη Dimand και τα σχέδια για 1.000 κατοικίες) και των φοιτητικών κατοικιών, στα πάρκα βιοτεχνολογίας – τομέας υγείας (στα μέσα Δεκεμβρίου η Premia Properties ανακοίνωσε την υπογραφή προσυμφώνου με τον όμιλο Dimand A.E. για την απόκτηση αυτοτελούς ακινήτου στο οποίο θα αναπτυχθεί πάρκο βιοτεχνολογίας, σε έκταση 23 στρεμμάτων) κ.α.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει ο κ. Μαρκάζος, δεν αποκλείεται η Premia να κοιτάξει για ευκαιρίες και στον τομέα «πράσινων», σύγχρονων ακινήτων (π.χ. κτίρια γραφείων και άλλα projects) αλλά μόνο αν πρόκειται για κτίρια υψηλότατων προδιαγραφών (Α class).

Σημειώνεται ότι η Premia Properties σχεδιάζει την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, ποσού έως 100.000.000 ευρώ, με ελάχιστο ποσό τα 75.000.000 ευρώ, με διάρκεια πέντε έτη, με διάθεση των ομολογιών του Δανείου μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα και την εισαγωγή των Ομολογιών προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σε κάθε περίπτωση, η Premia Properties, ολοένα και επεκτείνεται σε τομείς του real estate που παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, με στόχο οι νέες επενδύσεις να συνεισφέρουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ποιότητας και της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου ακινήτων της καθώς και στην ενδυνάμωση των θεμελιωδών μεγεθών της εταιρίας.

Οσον αφορά στο θέμα της έγκρισης της μετατροπής της εταιρείας σε ΑΕΕΑΠ (ήδη έχει εκκινήσει τις σχετικές ενέργειες), η Premia αναμένει ενημέρωση και εξελίξεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η εισηγμένη άντλησε το καλοκαίρι του 2021 περίπου 47,5 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ (μείνε 1,5 εκατ. τα έξοδα), εκ των οποίων έως τις 31/12/2021 διατέθηκε από την Εταιρεία ποσό €2.943.065,76 για κεφάλαιο κίνησης και ποσό €22.985.911,54 για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε τέσσερα (4) συνολικά επαγγελματικά ακίνητα, και, συγκεκριμένα, εξ αυτών ποσό €15.032.368,54 για επενδύσεις και προκαταβολές επενδύσεων σε εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartments) και ποσό €7.953.543,00 για προκαταβολές επενδύσεων σε βιομηχανικά ακίνητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Premia Properties: Προχωρά σε έκδοση ομολογιακού δανείου έως 100 εκατ. ευρώ

Premia Properties: Το ακίνητο στην Παιανία και το πάρκο βιοτεχνολογίας της Theracell

gazzetta
gazzetta reader insider insider