Mytilineos: «Θωρακισμένη» από την κρίση η απογείωση της κερδοφορίας από το 2022

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mytilineos: «Θωρακισμένη» από την κρίση η απογείωση της κερδοφορίας από το 2022
Η εισηγμένη προχωρά στην επίτευξη του στόχου για διπλασιασμό των καθαρών κερδών το επόμενο έτος, συγκριτικά με το 2020.

Παρά το δυσμενές περιβάλλον που δημιουργεί η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, αλλά και οι υπόλοιπες παρενέργειες από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η Mytilineos συνεχίζει να θέτει τις βάσεις για το νέο αναπτυξιακό άλμα, που θα επιτρέψει από το επόμενο έτος στην εταιρεία «να αλλάξει κατηγορία», όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Σε αυτό το πλαίσιο τα αποτελέσματα 9μηνου, που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, επιβεβαιώνουν ότι το 2021 θα αποτελέσει τη μεταβατική χρονιά για την απογείωση των μεγεθών της εισηγμένης από το 2022, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει τεθεί. Έτσι, τα νέα ιστορικά επίπεδα για τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία της Mytilineos καταδεικνύουν ότι προχωρά ακλόνητα σε τροχιά επίτευξης του στόχου που ανακοίνωσε ο Ε. Μυτιληναίος το περασμένο καλοκαίρι, για διπλασιασμό των καθαρών κερδών το επόμενο έτος, συγκριτικά με το 2020.

Η πορεία της εταιρείας σε αυτό το περιβάλλον πολλαπλών προκλήσεων επιβεβαιώνει τη στρατηγική της για ανάπτυξη μέσα από λελογισμένες κινήσεις, χωρίς την ανάληψη υπερβολικών ρίσκων. Παράλληλα, βασικό «κλειδί» για τα αποτελέσματα του 9μηνου, αλλά και για την προετοιμασία για την απογείωση από το επόμενο έτος, αποτελούν τα μέτρα διαχείρισης του ενεργειακού κόστους και των ανατιμήσεων στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, αναγνωρίζοντας έγκαιρα τις εξελίξεις.

Η «απάντηση» στη δυσμενή τρέχουσα συγκυρία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Τομέας Μεταλλουργίας της εισηγμένης, όπου η «απάντηση» στις πιέσεις στο κόστος παραγωγής εντός του 2021 έδωσε την ευκαιρία στην εταιρεία να εκμεταλλευθεί τις υψηλές χρηματιστηριακές τιμές LME και έτσι να κατοχυρώσει αυξημένη κερδοφορία και τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Μάλιστα, η ανταγωνιστικότητα της Mytilineos αναμένεται να βελτιωθεί έτι περαιτέρω το επόμενο διάστημα, καθώς έως το τέλος του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αύξησης της παραγωγικότητας και βελτιστοποίησης κόστους με την ονομασία «Ήφαιστος», το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στον αντίποδα, άλλες μονάδες στην Ευρώπη αναγκάστηκαν να περικόψουν την παραγωγή τους, καθώς δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στην εκτίναξη των τιμών των ρύπων, του μεταφορικού κόστους, αλλά και των τιμών των πρώτων υλών λόγω της ανόδου του ενεργειακού κόστους σε επίπεδα ρεκόρ.

Εξίσου γρήγορα αντανακλαστικά επέδειξε η Mytilineos και στον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Αέριου, διαβλέποντας νωρίς το επικείμενο ανοδικό ράλι των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, ώστε να προσαρμόσει ανάλογα την εμπορική πολιτική της. Παράλληλα, στο πρώτο 9μηνο συνεχίστηκε η μεγέθυνση του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, με τη συμβασιοποίηση νέων έργων σε χώρες της Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης και στο Ουζμπεκιστάν, όσον αφορά τα έργα για τρίτους, αλλά και την πώληση έργων Build, Operate & Transfer (BOT).

Ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων

«Σταθμό» για το επόμενο έτος, και την έναρξη της καινούριας αναπτυξιακής σελίδας της εισηγμένης, θα αποτελέσει η ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων, οι οποίες αγγίζουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της.

Έτσι, στις αρχές του 2022 θα τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826MW, με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT), ανοίγοντας τον δρόμο ώστε να διπλασιάσει το μερίδιο αγοράς που κατέχει σήμερα όσον αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στη Mytilineos σταδιακά να διεκδικήσει αναλογικά και υψηλότερο μερίδιο αγοράς στην προμήθεια ρεύματος.

Η νέα μονάδα «αγγίζει» και την τροφοδοσία του εργοστασίου της Αλουμίνιον με ηλεκτρική ενέργεια, καθώς θα συνδεθεί με αυτήν με απευθείας καλώδιο, ώστε σε συνδυασμό με την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή, να ενισχυθεί η ευελιξία κάλυψης των αναγκών της σε ρεύμα. Την ίδια στιγμή, σε φάση ολοκλήρωσης μπαίνει το επενδυτικό πρόγραμμα για την αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας αλουμινίου στους 250.000 τόνους (project new era 250).

Παράλληλα, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, όπου δρομολογείται η ολοκλήρωση ανάπτυξης και την κατασκευή νέων μονάδων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος πάνω από 2,5GW στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μυτιληναίος: Νέα ιστορικά επίπεδα κύκλου εργασιών και κερδοφορίας - Στα 115 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider