Mytilineos: Σε τροχιά ολοκλήρωσης η νέα μονάδα φυσικού αερίου – Ο πιο αποδοτικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mytilineos: Σε τροχιά ολοκλήρωσης η νέα μονάδα φυσικού αερίου – Ο πιο αποδοτικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη
Ο αεριοστρόβιλος της General Electric (GE), καθιστά τη μονάδα ως τη μεγαλύτερη και πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα, αλλά και τον πιο αποδοτικό σταθμό  ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

Στο Ενεργειακό Κέντρο της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας βρίσκεται από το Σάββατο ο αεριοστρόβιλος της νέας μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) ισχύος 826 MW που κατασκευάζει η εταιρεία, αποτελώντας ένα σημαντικό ορόσημο για την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο τέλος του 2021. Το «παρών» στην τελετή παραλαβής του εξοπλισμού έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τον οποίο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών. 

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, ο αεριοστρόβιλος της General Electric (GE), καθιστά τη μονάδα ως τη μεγαλύτερη και πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα, αλλά και τον πιο αποδοτικό σταθμό  ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη. Η επένδυση ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, ενώ με την ολοκλήρωση της υλοποίησής της, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Mytilineos θα υπερβεί τα 2.000 MW, μη συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής από ΑΠΕ. Έτσι, θα συμβάλει στην κάλυψη της ζήτησης που θα απαιτηθεί μετά και την απόσυρση των παλαιότερων μονάδων του συστήματος, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων από το εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής. 

«Το νέο εργοστάσιο θα βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους της γρηγορότερης απολιγνιτοποίησης στην Ευρώπη που ως κυβέρνηση έχουμε θέσει. Είναι μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου για να πετύχουμε τον άλλο μεγάλο στόχο που έχουμε, να ενισχύσουμε πάνω από 60% συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2030», σημείωσε ο κ. Σκρέκας. Όπως πρόσθεσε, η νέα μονάδα της Mytilineos θα καλύψει σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία προερχόταν από λιγνιτικά εργοστάσια, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα έξι φορές λιγότερο CO2 από μία λιγνιτική μονάδα. 

Συμβολή σε επάρκεια εφοδιασμού και ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος 

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι καθώς βρισκόμαστε πλέον κοντά στην ολοκλήρωση μιας σημαντικής επένδυσης και μάλιστα χωρίς να παρεκκλίνουμε από τον αρχικό μας σχεδιασμό», επισήμανε από την πλευρά του ο Κ. Μυτιληναίος. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτό το νέο εργοστάσιο θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανταγωνιστικότερη αγορά στο target model, ακριβώς γιατί έχει τόσο υψηλή απόδοση, κάτι που θα ακολουθήσει και η υπόλοιπη αγορά προς όφελος του καταναλωτή. «Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει το σύστημα συνολικά και από επάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού και από πλευράς τιμής ηλεκτρικής ενέργειας», συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, θα χρειαστεί να υπάρξουν και άλλες τέτοιες επενδύσεις, για να διασφαλισθεί η επάρκεια του συστήματος. Γι΄ αυτό τον λόγο, το ΥΠΕΝ προετοιμάζει τον Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM), ώστε μέχρι τον Ιούνιο να κατατεθεί στην Κομισιόν. Όπως συμπλήρωσε, ο Μηχανισμός θα είναι ένα από τα βασικά θέματα τα οποία θα συζητήσει με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα 13 Μαΐου, και στη συνάντηση μαζί της που έχει προγραμματιστεί. 

«Δεν δίνω καμία περίπτωση αυτή η μονάδα να ξεκινήσει χωρίς CRM ή να μην ξεκινήσει επειδή δεν έχει CRM. Πρόκειται για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με την οποία δεν παίζουμε ούτε εμείς, ούτε το Υπουργείο, ούτε κανείς», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μυτιληναίος. 

insider



Ξεκινά η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών του deal με την Egnatia 

Η τελική ευθεία ολοκλήρωσης της μονάδας έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά την ανακοίνωση της Mytilineos για το σχέδιο έκδοσης «πράσινου» ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ διάρκειας 5,5 ετών. Μάλιστα, στο πλαίσιο προετοιμασίας της έκδοσης, από σήμερα 19 Απριλίου, οι BNP Paribas, Citigroup, και HSBC ως Γενικοί Συντονιστές (Global Coordinators) και Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners) θα διοργανώσουν για λογαριασμό της εταιρείας μία σειρά από εξ αποστάσεως συναντήσεις με επενδυτές που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη. 

Μεταξύ άλλων, στόχος είναι μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν να διατεθούν για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1,48 GW, τα οποία εξαγόρασε πρόσφατα η εταιρεία από την Egnatia Group. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Μυτιληναίος, την 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη κατασκευής των πρώτων φωτοβολταϊκών του εν λόγω χαρτοφυλακίου, με σκοπό να ολοκληρωθούν σταδιακά όλα μέχρι το 2023. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider