Μυτιληναίος: Διπλασιασμός των καθαρών κερδών το 2022

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυτιληναίος: Διπλασιασμός των καθαρών κερδών το 2022
Ευάγγελος Μυτιλιναίος
Όπως αναφέρθηκε στο χθεσινό conference call με αναλυτές, η Mytilineos εξετάζει τον διπλασιασμό της παραγωγής ανακυκλωμένου αλουμινίου

Ως χρονιά απογείωσης της Mytilineos χαρακτήρισε το 2022 ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο χθεσινό conference call με αναλυτές, εκτιμώντας πως το επόμενο έτος θα «κλείσει» με διπλασιασμό της καθαρής κερδοφορίας συγκριτικά με το 2020. Επισήμανε ότι το 2021 θα αποτελέσει ένα μεταβατικό έτος, με την εισηγμένη ωστόσο να σημειώνει ρεκόρ καθαρών κερδών.

Στο conference call, ο CFO της εταιρείας, Γιάννης Καλαφατάς, ανακοίνωσε πως η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εσωτερικής εκτίμησης, για την προοπτική διπλασιασμού της παραγωγής ανακυκλωμένου αλουμινίου, από 60.000 σε 120.000 τόνους. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η Τελική Επενδυτική Απόφαση αναμένεται έως το τέλος του έτους, ενώ η αύξηση της παραγωγής στους 300.000 τόνους θα κατατάξει τον Τομέα Μεταλλουργίας της Mytilineos στους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος και CEO της εισηγμένης επισήμανε πως η άνοδος των τιμών του αλουμινίου εντός του 2021 προήλθε από την αυξημένη ζήτηση της Κίνας, τη στιγμή που η τοπική παραγωγή της ασιατικής χώρας δέχθηκε πιέσεις, για περιβαλλοντικούς λόγους. Εκτίμησε πως η επιβολή δασμού 15% από την 1η Αυγούστου στις εξαγωγές βασικών και σιδηρούχων μετάλλων από τη Ρωσία, η οποία είναι ένας μεγάλος προμηθευτής, αποφασίσθηκε για να ανασχεθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην εσωτερική της αγορά.

Όπως προέβλεψε, η απόφαση αυτή θα έχει επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, δημιουργώντας έλλειμμα προμήθειας. Κι αυτό γιατί, λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας μετάλλου, δεν θα μπορέσουν να αντικατασταθούν οι ρωσικές ποσότητες που θα «λείψουν» από την αγορά.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία με τη ΔΕΗ, για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας έως το τέλος του 2023, αρνήθηκε να σχολιάσει τους εμπορικούς όρους της, αποκαλύπτοντας πάντως ότι δεν προβλέπει προκαταβολή. Μίλησε για «βελούδινο διαζύγιο» των δύο εταιρειών, οι οποίες είχαν μακρόχρονη συνεργασία.

Ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε επίσης ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται, καθώς κινούνται ανοδικά οι τιμές του CO2 και του φυσικού αερίου. Οι υψηλές τιμές CO2 θα επηρεάσουν το σύνολο της οικονομίας, αντικατοπτρίζοντας το κόστος που πρέπει να πληρώσει η κοινωνία για την «πράσινη» μετάβαση. Όπως συμπλήρωσε, δεν αυξάνονται μόνο οι τιμές του ρεύματος, αλλά όλων των προϊόντων.

Όπως υπογράμμισε, πρέπει να αναληφθούν δράσεις για να μειωθεί η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αποτελέσει πρωτοπόρο σε αυτή την προσπάθεια, ωστόσο αν η Κίνα και η ΗΠΑ δεν ακολουθήσουν γρήγορα, τότε τα αποτελέσματα θα είναι κατώτερα των προσδοκώμενων. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα έχει νόημα να σταματήσει τη λειτουργία της μία χαλυβουργία στην Ευρώπη, για να μεταφερθεί στην Αίγυπτο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider