Τράπεζες: Ανάσα από τη μείωση των NPLs για νέα δάνεια με όχημα το «Ελλάδα 2.0»

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Ανάσα από τη μείωση των NPLs για νέα δάνεια με όχημα το «Ελλάδα 2.0»
Η νωρίτερα του αναμενόμενου επίτευξη μονοψήφιων δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων, στρέφει το focus των τραπεζών από τον  Σεπτέμβριο στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Υψηλοί στόχοι για την πιστωτική επέκταση, πώς βοηθά η βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Στην αύξηση της πιστωτικής τους επέκτασης, με νέες χρηματοδοτήσεις που θα έχουν κυρίως ως όχημα το «Ελλάδα 2.0», επικεντρώνονται οι τράπεζες μετά τη μεγάλη ελάφρυνση των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια.

Ανακοινώνοντας σημαντική μείωση των NPLs σε χρόνους νωρίτερα του αναμενόμενου και μονοψήφιους δείκτες NPE που χάρη στον «Ηρακλή» θα είναι πραγματικότητα από το τέλος της τρέχουσας χρονιάς και τις αρχές της επόμενης, το focus των τραπεζών στρέφεται από τον Σεπτέμβριο στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι τράπεζες βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αξιολόγηση επιχειρηματικών πλάνων και αναμένουν το προσεχές διάστημα προς διαβούλευση τα κριτήρια επιλεξιμότητας των χρηματοδοτούμενων επενδυτικών σχεδίων. Ένας μεγάλος και συνεχής γύρος επαφών θα ανοίξει μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος της χρονιάς και παράλληλα, θα ενταθεί ο συντονισμός τραπεζών – επιχειρήσεων. Η έντονη κινητικότητα που θα αναπτυχθεί θα καταδείξει, μέσα στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022, την απορροφητικότητα και την επιτυχία της χρήσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF).

Χθες, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου, η Alpha Bank ανέφερε στους αναλυτές ότι ήδη έχει «έτοιμες» νέες χρηματοδοτήσεις 900 εκατ. ευρώ που θα διοχετεύσει, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, σε έργα στους τομείς ενέργειας, τουρισμού και υποδομών. Στο α' εξάμηνο, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων της Τράπεζας ανήλθαν σε περίπου 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 90% κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις. Ο στόχος για τις νέες χορηγήσεις στο τέλος του έτους ανέρχεται σε 5,4 δισ. ευρώ, αλλά οι πρόσφατες συμφωνίες της Alpha Bank με τη ΔΕΗ (πράσινο κοινό ομολογιακό δάνειο) και τη Blackstone (στήριξη των τομέων των ακινήτων και του τουρισμού, χρηματοδοτώντας την Hotel Investment Partners στο ευρύ επενδυτικό της πρόγραμμα, αναφορικά με πέντε ξενοδοχεία σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς) επιβεβαιώνουν πως ο στόχος για το έτος θα ξεπεραστεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Τράπεζα Πειραιώς είχε ανακοινώσει νέες εκταμιεύσεις δανείων 3,4 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο, με δείγματα υπέρβασης του στόχου για νέες εκταμιεύσεις 5,7 δισ. ευρώ στο τέλος της φετινής χρονιάς.

Για την Εθνική Τράπεζα, οι εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα το φετινό α' εξάμηνο ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ. Η Διοίκηση της Τράπεζας έχει κάνει λόγο για νέες εκταμιεύσεις δανείων 3,5 δισ. ευρώ φέτος και ετήσιο ποσό 5 δισ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2022 και 2023.

Αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις της Eurobank στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου στις 31 Αυγούστου.

Για την ενίσχυση της πιστωτικής τους επέκτασης, οι τράπεζες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία. Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι ευνοϊκές στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα λόγω κυρίως της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Όπως συμφωνούν οι τράπεζες, η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης και να μπει σε μια ισχυρή φάση ανάκαμψης που χαρακτηρίζεται από την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη συρρίκνωση του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Χθες, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Alpha Bank αναφέρθηκε ότι το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και μετά, κάτι που ήδη αντικατοπτρίζεται και στην εξέλιξη αρκετών πρόδρομων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας. Η πρόβλεψη που συμμερίζονται και οι άλλες τράπεζες είναι για αύξηση του ΑΕΠ φέτος άνω του 5% (από -2,3% το α΄ τρίμηνο 2021).

Η Alpha Bank επεσήμανε την κινητικότητα που σχετίζεται με υπηρεσίες λιανικής και δραστηριότητες αναψυχής, καθώς και σε σταθμούς διέλευσης και χώρους εργασίας, η οποία αυξήθηκε κατακόρυφα κατά το δεύτερο τρίμηνο. Επίσης ότι οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς της οικονομίας βρίσκονται σε φάση επέκτασης τον Ιούλιο του 2021, με τις επιχειρηματικές προσδοκίες στις κατασκευές να σημειώνουν την υψηλότερη επίδοσή τους (148,6 μονάδες) από τον Απρίλιο του 2000.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τη διοίκηση της Τράπεζας στην καλύτερη των αρχικών προσδοκιών πορεία του Τουρισμού, με τις αφίξεις την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου να υπερβαίνουν το 70% των αφίξεων του 2019 και να σηματοδοτούν, μαζί με την καλύτερη πορεία των εισπράξεων, ότι θα ξεπεραστεί η πρόβλεψη για έσοδα φέτος στο 50% αυτών του 2019.

Σημειώνεται, βεβαίως, ότι για την ελληνική οικονομία, βραχυπρόθεσμα υπάρχουν και κίνδυνοι που σχετίζονται με την μετάλλαξη «Δέλτα» και την εξάπλωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο, καθώς και τον παρατηρούμενο κορεσμό του ρυθμού εμβολιασμού στις χώρες της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider