Τράπεζες: Μέχρι 31/12 αιτήσεις από πυρόπληκτους για μέτρα στήριξης – Σχεδιάζονται νέα προϊόντα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Μέχρι 31/12 αιτήσεις από πυρόπληκτους για μέτρα στήριξης – Σχεδιάζονται νέα προϊόντα
Οι τράπεζες εξετάζουν τη δημιουργία προϊόντων τύπου balloon, ειδικά για την περίοδο μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής πληρωμών. Ανοιχτό το ενδεχόμενο «κουρεμάτων» οφειλών. Νέα στεγαστικά δάνεια με προνομιακό επιτόκιο για επισκευή ζημιών.

Πολυμέτωπη δράση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας, αναλαμβάνουν οι τράπεζες, με την ανάκαμψη των πληττόμενων πελατών τους και των περιοχών που έχουν «χτυπηθεί» να προστίθεται ως βασική προτεραιότητα στην εφεξής στρατηγική τους.

Οι κινήσεις των τραπεζών προς αυτή την κατεύθυνση θα εξειδικευτούν από την κάθε τράπεζα ξεχωριστά το αμέσως προσεχές διάστημα και θα εμπλουτίζονται στην πορεία, καθώς οι τράπεζες θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους κρατικούς φορείς για να παρακολουθούν και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που θα ανακύπτουν.

Μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, οι τράπεζες έσπευσαν να εξαγγείλουν ότι θα «παγώσουν» για ένα εξάμηνο τις καταβολές πληρωμών δανείων, αλλά και τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για πυρόπληκτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, θα προχωρήσουν σε ρυθμίσεις και διευκολύνσεις για τους πελάτες τους, με τις πληροφορίες του insider.gr να αναφέρουν ότι από τις 23 Αυγούστου, οπότε οι ρυθμοί εργασίας θα επανέλθουν στην κανονικότητα μετά τις θερινές διακοπές, οι τραπεζίτες θα καθίσουν στο τραπέζι για να σχεδιάσουν νέα προϊόντα ειδικά για τους πυρόπληκτους. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η δημιουργία προϊόντων τύπου «balloon», τα οποία θα φανούν πολύ χρήσιμα για το διάστημα μετά τον Φεβρουάριο του 2022, όταν θα λήξει η περίοδος του εξάμηνου μορατόριουμ παύσης πληρωμών. Με τα προγράμματα αυτά, οι τράπεζες θα προσφέρουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να «σπάνε» το κεφάλαιο της οφειλής τους σε δύο μέρη, μεταφέροντας στο μέλλον την αποπληρωμή μέρους του κεφαλαίου, το οποίο στο μεταξύ δεν θα εκτοκίζεται.

Για την περίοδο μετά τον Φεβρουάριο του 2022, ανοιχτό θα είναι και το ενδεχόμενο διαγραφής μέρους των οφειλών πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εφόσον διαπιστώνεται ότι ο υφιστάμενος δανεισμός τους δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί λόγω απώλειας εισοδημάτων, ανεργίας κ.λπ.
Είναι προφανές ότι στον σχεδιασμό των προϊόντων των τραπεζών, πολύ μεγάλες πρόνοιες θα υπάρχουν για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας, με το «πάγωμα» στα moratoria κατασχέσεων και πλειστηριασμών να προδιαγράφεται ότι μπορεί να διαρκέσει για έναν ολόκληρο χρόνο.

Στο πλαίσιο των δράσεων αποκατάστασης κατοικιών και επαγγελματικών εγκαταστάσεων, οι τράπεζες θα παρέχουν επίσης εξειδικευμένα στεγαστικά δάνεια, με προνομιακό επιτόκιο για την επισκευή των ζημιών, κίνηση που ήδη εξήγγειλε χθες η Alpha Bank.

Σε πρώτη φάση, οι τράπεζες θα καλέσουν τις επόμενες ημέρες τους πληγέντες πελάτες τους να υποβάλουν αίτημα για παροχή στήριξης στην τράπεζα συνεργασίας τους. Τα αιτήματα αυτά θα μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 από όσους κατοικούν ή έχουν την επαγγελματική τους έδρα στις πληγείσες περιοχές και έχουν υποστεί ζημίες. Με την αίτηση προς την τράπεζά τους θα μπορούν να εξασφαλίσουν για 6 μήνες την αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων στεγαστικών, επιχειρηματικών, και καταναλωτικών, καθώς και πιστωτικών καρτών, όπως επίσης την εξάμηνη αναστολή κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί).

Όπως έγραψε το insider.gr, τα μέτρα για τη στήριξη των πυρόπληκτων, θα δρομολογηθούν με το άνοιγμα της ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ στις 18 Αυγούστου για την καταγραφή των ζημιών και την παροχή Στεγαστικής Συνδρομής προς τους πληττόμενους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η ΚΥΑ με την οποία θα οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και θα προβλέπεται η χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής στους ιδιοκτήτες για την επισκευή και ανακατασκευή των κτιρίων. Στη συνέχεια, μέσω της διαδικτυακής πύλης “arogi.gov.gr”, οι πολίτες θα καταθέτουν, με υπεύθυνη δήλωσή τους, για κάθε ακίνητο, την έκταση της ζημίας που έχει υποστεί.

Με βάση τη δήλωση αυτή, οι πυρόπληκτοι πολίτες θα απευθύνονται στην Τράπεζα με την οποία συνεργάζονται – και αντίστοιχα με την Εταιρεία Διαχείρισης στην οποία βρίσκεται το δάνειό τους – για να υποβάλουν αίτημα ένταξής τους στα μέτρα στήριξης που προσφέρουν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης.
Με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων οι τράπεζες προσφέρουν ήδη τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ η Ελληνική Ένωση Τραπεζών κατέθεσε στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει ανοίξει με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ένα πρώτο χρηματικό ποσό (σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, 200.000 ευρώ).

Σημειώνεται ότι παράλληλα με την μεμονωμένη στήριξη προς τους πληττόμενους πελάτες τους, οι τράπεζες σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και συναφείς αρμόδιους κοινωνικούς φορείς σχεδιάζουν και θα υλοποιήσουν δράσεις για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης που προκάλεσαν οι πυρκαγιές.

Ήδη η Eurobank ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε δωρεά 1 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (σημειώνεται ότι η Τράπεζα διατηρεί χορηγική συνεργασία με την ΠΥ και η δωρεά έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης δωρεάς 546 χιλ. ευρώ), την αναδάσωση των καμμένων εκτάσεων και την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση ιδίως της νέας γενιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Αναστέλλουν για 6 μήνες πληρωμές δανείων και πλειστηριασμούς για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές

Alpha Bank: Στο πλευρό όσων δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές - Διευκολύνσεις στις δανειακές υποχρεώσεις των πυρόπληκτων

Τράπεζες: Ξεκινούν από τις 18 Αυγούστου οι ρυθμίσεις για τους πυρόπληκτους

gazzetta
gazzetta reader insider insider