Τράπεζες: Ξεκινούν από τις 18 Αυγούστου οι ρυθμίσεις για τους πυρόπληκτους

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Ξεκινούν από τις 18 Αυγούστου οι ρυθμίσεις για τους πυρόπληκτους
«Παγώνουν» μέχρι τέλος Φεβρουαρίου κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, καθώς και καταβολές δόσεων ενήμερων δανείων. Η «ομπρέλα» στήριξης προδιαγράφεται ότι θα υπερβεί το εξάμηνο. Μέτρα και από τις εταιρείες διαχείρισης.

Γενναία στήριξη στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με μέτρα που εκτιμάται ότι θα υπερβούν χρονικά το εξάμηνο – ξεπερνώντας, δηλαδή, το διάστημα των επομένων μηνών μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου -, θα παράσχουν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης.
Τόσο οι μεν, όσο και οι δε ανακοίνωσαν μέτρα για τη στήριξη των πυρόπληκτων, τα οποία θα δρομολογηθούν με το άνοιγμα της ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ στις 18 Αυγούστου για την καταγραφή των ζημιών και την παροχή Στεγαστικής Συνδρομής προς τους πληττόμενους που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση και εξειδίκευσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης αναμένουν την ΚΥΑ με την οποία θα οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και θα προβλέπεται η χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής στους ιδιοκτήτες για την επισκευή και ανακατασκευή των κτιρίων. Στη συνέχεια, μέσω της διαδικτυακής πύλης “arogi.gov.gr”, οι πολίτες θα καταθέτουν, με υπεύθυνη δήλωσή τους, για κάθε ακίνητο, την έκταση της ζημίας που έχει υποστεί.

Με βάση τη δήλωση αυτή, οι πυρόπληκτοι πολίτες θα απευθύνονται στην Τράπεζα με την οποία συνεργάζονται – και αντίστοιχα με την Εταιρεία Διαχείρισης στην οποία βρίσκεται το δάνειό τους – για να υποβάλουν αίτημα ένταξής τους στα μέτρα στήριξης που προσφέρουν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης. Συγκεκριμένα:

* Οι τράπεζες:

- Για τους μεν ενήμερους δανειολήπτες, θα εφαρμόσουν νέα προγράμματα αναστολής πληρωμών των δόσεων των δανείων τους (moratoria). Στα προγράμματα αυτά θα συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοτικό).

- Για τους οφειλέτες με δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, θα «παγώσουν» κάθε μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης και ειδικότερα κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

* Οι εταιρείες διαχείρισης:

- Θα προβούν άμεσα σε αναστολή για έξι μήνες, κάθε ενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης που αφορά οφειλέτες που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, καθώς και σε αναστολή ενεργειών τηλεφωνικής όχλησης των πυρόπληκτων οφειλετών.

- Θα προτείνουν εξατομικευμένες λύσεις διευκόλυνσης των δανειοληπτών, είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για επιχειρήσεις, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν χωριστά από κάθε εταιρεία.

Διευρυμένη «ομπρέλα» στήριξης από τις Τράπεζες

Τα μέτρα στήριξης από πλευράς τραπεζών αναμένονται διευρυμένα, καθώς η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαρκή και εποικοδομητική συνεργασία με την κυβέρνηση.

Η χθεσινή νέα ανακοίνωση της ΕΕΤ (σημειώνεται τόσο η ΕΕΤ, όσο και η ΕΕΔΑΔΠ είχαν ανακοινώσει μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων από την προηγούμενη εβδομάδα) που κάνει λόγο για μέτρα «εντός της περιμέτρου που θα ορίσει η Ελληνική Κυβέρνηση με την οποία είμαστε σε διαρκή σχετική εποικοδομητική συνεργασία», προδιαγράφει ότι τα μέτρα στήριξης από πλευράς τραπεζών θα παρακολουθούν και θα προσαρμόζονται (και θα ανανεώνονται) στις εξελίξεις της κατάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό, συνάγεται ότι και η «ομπρέλα» στήριξης που θα δοθεί στους πυρόπληκτους της Εύβοιας θα είναι διευρυμένη. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι για τους πολίτες των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, θα υπάρξει γενικευμένη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, ασφαλιστικών εισφορών, δανειακών υποχρεώσεων και διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποστεί μεμονωμένα ζημίες από την πυρκαγιά. Η ανακοίνωση αυτή προδιαγράφει ότι τα moratoria, αλλά και το «πάγωμα» κατασχέσεων και πλειστηριασμών από τις τράπεζες θα αφορά όλους τους δημότες των δύο ανωτέρω δήμων.

Σημειώνεται ότι πέραν των ανωτέρω, ειδικά για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων σε όλες τις περιοχές της χώρας που «χτυπήθηκαν» από τις πυρκαγιές, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών κατέθεσε στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει ανοίξει με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ένα πρώτο χρηματικό ποσό (σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, 200.000 ευρώ).
Επιπλέον, οι τράπεζες θα αναπτύξουν περαιτέρω δράσεις, σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες, για την προληπτική θωράκιση της χώρας από τις πυρκαγιές.

Η κρατική Στεγαστική Συνδρομή

Η Στεγαστική Συνδρομή που ανακοίνωσε, μεταξύ πολλών άλλων μέτρων, η κυβέρνηση συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Επιπλέον, καταβάλλεται στα πληττόμενα νοικοκυριά αποζημίωση για την οικοσκευή που καταστράφηκε.
Σε αυτό το πλαίσιο, παρέχεται – άμεσα – ως πρώτη αρωγή:

Για κατοικίες:

• Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
• Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
• Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα:

• Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
• Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
• Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Η Στεγαστική Συνδρομή αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτές έχουν δηλωθεί στην τελευταία περιουσιακή κατάσταση (έντυπο Ε9).

Η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ.
Οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες, αφορολόγητες και μη συμψηφιστέες με οφειλές προς το Δημόσιο.

Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που τις ιδιοχρησιμοποιούν δικαιούνται τόσο τη Στεγαστική Συνδρομή, όσο και την αποζημίωση για οικοσκευή.
Σε περίπτωση που η κατοικία έχει μακροχρόνια μίσθωση, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη Στεγαστική Συνδρομή, και ο ένοικος την αποζημίωση για οικοσκευή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider