Ελλάδα
10-07-2021 | 09:10

Κραυγή αγωνίας από το λιανεμπόριο: Κίνδυνος για λουκέτα και απολύσεις

Ρομίνα Νικηφόρου
Μοιράσου το
Κραυγή αγωνίας από το λιανεμπόριο: Κίνδυνος για λουκέτα και απολύσεις
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Παρά το γεγονός ότι η αγορά έχει επιστρέψει σε -σχεδόν - κανονική λειτουργία, η κατάσταση που επικρατεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου χαρακτηρίζεται από τους εκπροσώπους του κλάδου ως οριακή, με την Ελληνική Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας να χτυπά «καμπανάκι» για λουκέτα και απολύσεις το επόμενο διάστημα.

Το μεγάλο πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένει η έλλειψη ρευστότητας καθώς οι απώλειες τζίρου αλλά και οι υποχρεώσεις που συσσωρεύτηκαν τη μακρά περίοδο που βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν, την ίδια στιγμή μάλιστα που η αγοραστική κίνηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα μετά την επαναλειτουργία τους.

Ο κλάδος έχει θέσει το αίτημα για ένα πρόγραμμα επιδότησης με κεφάλαιο κίνησης στους τομείς του λιανεμπορίου που επλήγησαν περισσότερο, όπως η ένδυση και υπόδηση, αντίστοιχο με εκείνα που «τρέχουν» μέσω ΕΣΠΑ για την εστίαση και τον τουρισμό. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του είχε τονίσει τη βούληση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί ένα εργαλείο στήριξης για συγκεκριμένους κλάδους σημειώνοντας ωστόσο ότι το ζητούμενο είναι η εξεύρεση πόρων και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως επισημαίνουν πάντως οι θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου παρά τη θετική πρόθεση που έχει εκφράσει το υπουργείο, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για περαιτέρω εξελίξεις επί του θέματος.

Το παραπάνω αίτημα μάλιστα έθεσε εκ νέου η ΕΣΕΕ σε επιστολή που απέστειλε την Παρασκευή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας πως «η στήριξη της μεσαίας τάξης περνάει πρωτίστως μέσα από την υποστήριξη και την θωράκιση των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας» και ζητώντας συνάντηση, προκειμένου να εκθέσει τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της.

Η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για ασφυκτικές συνθήκες στον κλάδο εκφράζοντας το ερώτημα: «γιατί οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν σε εκθετικό βαθμό την ανάγκη κάλυψής από ειδικά ενισχυτικά προγράμματα, τα οποία μάλιστα πρώτη η ΕΣΕΕ τα έχει προτείνει, εντέλει αγνοήθηκαν χωρίς πειστικό λόγο;». Ζητά παράλληλα να ισχύσει στον κλάδο ένα ποσοστό μείωσης του ενοικίου για τους επόμενους μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα ή η αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και αναγκών της εμπορικής εποχικής επιχείρησης.

Xαμηλές «πτήσεις» τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων

Σε μία προσπάθεια να τονωθεί η αγοραστική κίνηση λόγω των συνθηκών, το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε φέτος, οι θερινές εκπτώσεις να ξεκινήσουν μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή ,στις 5 Ιουλίου. Οι προσδοκίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές καθώς θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, κάτι που όπως επισημαίνουν φάνηκε από τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων και τη συγκρατημένη κίνηση στην αγορά. Ευελπιστούν ωστόσο, ότι κατά τη διάρκειά τους θα μπορέσουν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος του στοκ των προηγούμενων μηνών και για αυτό τον λόγο προχωρούν σε γενναίες εκπτώσεις σε αυτά τα προϊόντα. Καλύτερη πάντως ήταν, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η κίνηση στις μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και σε γνωστές αλυσίδες.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοιχτά και την Κυριακή 11 Ιουλίου, από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα ενώ οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως το τέλος Αυγούστου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βαρύ το πλήγμα για ένδυση και υπόδηση – Ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης