Τι αλλάζει από τη Δευτέρα στο λιανεμπόριο - Σε ποιες περιοχές ανοίγει, πώς θα λειτουργήσουν τα μεγάλα καταστήματα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει από τη Δευτέρα στο λιανεμπόριο - Σε ποιες περιοχές ανοίγει, πώς θα λειτουργήσουν τα μεγάλα καταστήματα
Η σημαντικότερη αλλαγή στο λιανεμπόριο από τη Δευτέρα είναι η άρση του πλαφόν των 20 ατόμων που ίσχυε για τις αγορές με click inside. Παράλληλα ανοίγουν τα καταστήματα στην Πάτρα, με click away θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη ενώ κλειστά παραμένουν στην Κοζάνη.

Με τις μεθόδους click away και click inside και προκαθορισμένο ραντεβού συνεχίζουν να λειτουργούν τα καταστήματα όπως και την προηγούμενη εβδομάδα ενώ από τη Δευτέρα ανοίγουν πλέον και στην περιφέρεια Αχαΐας, όπως στην υπόλοιπη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν μόνο με click away, στην Κοζάνη αντίθετα θα παραμείνουν κλειστά.

Επίσης κλειστά θα παραμείνουν και αυτή την εβδομάδα τα εμπορικά κέντρα καθώς παρά την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν έδωσε ούτε για τις 12 Απριλίου το «πράσινο φως» για τη λειτουργία τους.

Η άρση του πλαφόν των 20 ατόμων

Η σημαντικότερη αλλαγή στο λιανεμπόριο από τη Δευτέρα είναι η άρση του πλαφόν των 20 ατόμων που ίσχυε για τις αγορές με click inside, δηλαδή εντός των καταστημάτων, ανεξαρτήτως των τ.μ της επιχείρησης.

Πλέον το όριο του αριθμού των πελατών διαμορφώνεται από τη Δευτέρα: για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τ.μ, ισχύει το ένα άτομο ανά 25 τ.μ. ενώ για επιφάνειες άνω των 500 τ.μ, για κάθε 100 τ.μ πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης επιπρόσθετα.

Η άρση του πλαφόν των 20 ατόμων θα δώσει το περιθώριο στα μεγάλα καταστήματα να μπορούν να υποδεχθούν περισσότερους πελάτες ημερησίως. Άλλωστε ο συγκεκριμένος περιορισμός προβλημάτιζε τις μεγαλύτερες αλυσίδες καθώς και τα πολυκαταστήματα που άνοιξαν την πρώτη εβδομάδα καθώς κρινόταν ασύμφορη η λειτουργία των μεγάλων χώρων με πολλά άτομα προσωπικό εφόσον ο αριθμός των πελατών ήταν μειωμένος. Έτσι αρκετές επιχειρήσεις είχαν τροποποιήσει τη λειτουργία τους, άλλες περιορίζοντας τον χρόνο παραμονής των καταναλωτών στη μισή ώρα, όπως για παράδειγμα η Jumbo, άλλες άνοιξαν μόνο μερικά τμήματα, όπως το πολυκατάστημα Attica που λειτούργησε μόνο στο ισόγειο ενώ η ΙΚΕΑ αποφάσισε να μην εφαρμόσει το click inside στα μεγάλα της καταστήματα.

Μετά την αλλαγή και εφόσον πλέον ο αριθμός καθορίζεται ανάλογα με τα τ.μ., αρκετές επιχειρήσεις αναμένεται να προχωρήσουν σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους. Ήδη μάλιστα η αλυσίδα ΙΚΕΑ ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη 13 Απριλίου οι αγορές θα γίνονται και με click inside και στα καταστήματα ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο, ΙΚΕΑ Κηφισός, ΙΚΕΑ Θεσσαλία & ΙΚΕΑ Ιωάννινα, ενώ με click away θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα το κατάστημα στη Θεσσαλονίκη λόγω των μέτρων που ισχύουν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πώς ψωνίζουμε

Η διαδικασία για τις αγορές παραμένει η ίδια με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι καταναλωτές πρέπει αρχικά να κλείσουν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά ραντεβού με το κατάστημα και να επιλέξουν εάν θα το παραλάβουν έξω (click away) ή θα μπουν στο κατάστημα για ψωνίσουν ή να δοκιμάσουν το προϊόν (click inside).Η καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού γίνεται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη αποδεικτικό εγγράφου της αγοράς είτε ηλεκτρονικά είτε με sms στο οποίο θα υπάρχουν επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης και χρονικό διάστημα παραλαβής.

O καταναλωτής, αφού λάβει αποδεικτικό του ραντεβού του πρέπει να στείλει sms με το ονοματεπώνυμό του στο 13032 για τη μετάβασή του στο κατάστημα. Στη συνέχεια έχει στη διάθεσή του 3 ώρες για να πραγματοποιήσει τις αγορές του μέσα στις οποίες μπορεί να έχει κλείσει και παραπάνω του ενός ραντεβού. Υπενθυμίζεται πως για τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπονται και οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Στο 13032 οι καταναλωτές μπορούν να στείλουν μόνο ένα sms την ημέρα. Η παραλαβή των προϊόντων στο κατάστημα γίνεται μόνο από ένα άτομο και η πληρωμή για click away, μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider