Τα χαμένα 2,5 δισ. της εστίασης και η αγωνία για τον Απρίλιο

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα χαμένα 2,5 δισ. της εστίασης και η αγωνία για τον Απρίλιο
Τα αιτήματα που έθεσαν εκπρόσωποι της εστίασης στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για την επόμενη μέρα του κλάδου.

Περίπου 2,5 δισ. ευρώ έχουν χαθεί το 2020 για τον κλάδο της εστίασης ενώ το lockdown σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, μετρά πλέον σχεδόν 5 μήνες. Αν και με βάση τον σχεδιασμό που έχει ανακοινωθεί, προγραμματίζεται η επαναλειτουργία του κλάδου μόνο στους εξωτερικούς χώρους στα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία των θεσμικών του εκπρόσωπων, ήδη αυτή τη στιγμή, το 43% των επιχειρήσεων έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα και το 75% των επιχειρηματιών «βλέπει» μπροστά του τον κίνδυνο του λουκέτου. Επιπλέον, οι επιχειρηματίες αφενός ανησυχούν ότι όσο τα κρούσματα παραμένουν ψηλά και καθυστερεί το άνοιγμα των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, ενδεχομένως να πάει πίσω και η επαναλειτουργία της εστίασης, αφετέρου ότι και η επόμενη μέρα μετά το άνοιγμα θα είναι δύσκολη μέχρι ο κλάδος να επιστέψει στη κανονικότητα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργο Καββαθάς, για να επανεκκινήσει ο κλάδος χρειάζεται ρευστότητα και κεφάλαιο κίνησης. Το κόστος για να ανοίξει ξανά έπειτα από τόσους μήνες ένα κατάστημα, όπως επισημαίνει, είναι μεγάλο καθώς χρειάζεται εκ νέου προμήθειες για να λειτουργήσει την ίδια στιγμή που η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχουν ελάχιστα ή μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Επιπλέον σημειώνει θα χρειαστεί χρόνος, όπως άλλωστε συνέβη και μετά το πρώτο lockdown ώστε η κίνηση στα καταστήματα να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα και οι καταναλωτές να επιστρέψουν σε αυτά.

Προς παράταση της διάρκειας μισθώσεων για ακίνητα του δημοσίου

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε την Τετάρτη το Επαγγελματικό Επιμελητηρίου Αθηνών ετέθη το αίτημα, μεταξύ άλλων, για παράταση των μισθώσεων σε ακίνητα του δημοσίου για 5 χρόνια καθώς κάποιες μισθώσεις έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν το επόμενο διάστημα ενώ σχεδόν ένας χρόνος χάθηκε χωρίς οι επιχειρηματίες να μπορέσουν να κάνουν απόσβεση στην επένδυσή τους.

«Θεωρούμε ανεπίτρεπτο την ώρα που ο κλάδος είναι κλειστός κι η επιχειρηματικότητα περνάει τις πιο δύσκολες μέρες, να αναγκαστεί κάποιος επαγγελματίας να ψάχνει επαγγελματική στέγη» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση έκαναν γνωστό πως ήδη είναι έτοιμη η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των μισθώσεων και αναμένεται να κατατεθεί στα επόμενα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση. Όσον αφορά στη χρονική διάρκεια εξετάζεται να είναι 2-3 χρόνια.

Παράλληλα τέθηκε και το ζήτημα των δημοτικών τελών για τους κοινόχρηστους χώρους που καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις εστίασης για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, με τους επιχειρηματίες να ζητούν να υπάρξει ειδική μέριμνα. Αναφερόμενος στο ζήτημα των δήμων ο κ. Πέτσας έκανε γνωστό ότι θα στηριχθούν εκ νέου με μία έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ εντός του Μαρτίου, στο πλαίσιο των μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Η ελπίδα του Απριλίου και το ορόσημο του Πάσχα για την εστίαση

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider