Επιχειρηματίες εστίασης: Προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά ανεπαρκή τα μέτρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιχειρηματίες εστίασης: Προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά ανεπαρκή τα μέτρα
Πώς «βλέπει» ο κλάδος της εστίαση τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση σημειώνουν επιχειρηματίες της εστίασης, ωστόσο θεωρούνται ανεπαρκή για την δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς στο insider.gr, είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν μέτρα που θα ισχύουν άμεσα και θα έχουν μόνιμό χαρακτήρα.

Τόνιζει επίσης ότι για τον κλάδο της αμιγούς εστίασης στον οποίο η πτώση του τζίρου αγγίζει το 60%, δεν ελήφθη κανένα μέτρο.

Όσον αφορά στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, σημειώνει ότι ειδικά σε ό,τι αφορά στα φορολογικά, η εφαρμογή τους έρχεται σε μεταγενέστερο χρόνο ενώ τα προβλήματα του κλάδου πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Ο κ. Καββαθάς επισημαίνει παράλληλα πως ο Πρωθυπουργός δεν είπε κάτι για τις 120 δόσεις, με τον ίδιο να τονίζει πως η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί «ένα σημαντικό εργαλείο».

Στο «κόκκινο» η εστίαση

Την ίδια ώρα η κατάσταση για τους επιχειρηματίες του κλάδου παραμένει δύσκολη ενώ ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας έως τις 12 που συνεχίζει να ισχύει σε αρκετές περιοχές της χώρας, αποτελεί ακόμη έναν «πονοκέφαλο».

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά η Ομοσπονδία είχε καταθέσει από την πρώτη στιγμή το συγκεκριμένο ζήτημα στα αρμόδια υπουργεία. «Εφόσον υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά στις αποστάσεις των τραπεζιών και απαγόρευση για όρθιους στα μπαρ, γιατί τα καταστήματα να κλείνουν στις 12 το βράδυ; Αδυνατούν να κάνουν ελέγχους εάν τηρούνται τα μέτρα και κάνουν ελέγχους για να δουν αν κλείσαμε τα μεσάνυχτα» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ζήτησε να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης καθώς, όπως επισημαίνει, είναι χώροι στους οποίους μπορούν να εφαρμοστούν κατά γράμμα οι κανόνες αποστασιοποίησης. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου μάλιστα, το υφιστάμενο ωράριο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης κατά 20% και ταυτόχρονα προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην απασχόληση.

Παρά το γεγόνος ωστόσο ότι σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ το συγκεκριμένο ζήτημα έχει βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ φόρεων και αρμόδιων υπουργείων, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης ξεκαθάρισε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι η κυβέρνηση διερευνά τεχνικές βελτιώσεις για τα λειτουργικά των εστιατορίων και όχι διεύρυνση του ωραρίου για τα μπαρ.

Διαβάστε επίσης:

Τι θα γίνει με το ωράριο στην εστίαση

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider