Folli Follie: Η τελευταία πράξη της ποινικής έρευνας και η προφυλάκιση Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Folli Follie: Η τελευταία πράξη της ποινικής έρευνας και η προφυλάκιση Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου
Για την υπόθεση που συντάραξε την ελληνική επιχειρηματική και χρηματιστηριακή αγορά, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του, Τζώρτζης, κρίθηκαν το βράδυ της Τετάρτης προφυλακιστέοι.

Σχεδόν 28 μήνες από τότε που ξέσπασε η πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie, ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης κρίθηκαν το βράδυ της Τετάρτης προφυλακιστέοι, έπειτα από πολύωρη απολογία ενώπιον της 35ης Τακτικής Ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση. Αντίθετα, ελεύθερη αφέθηκε μετά την απολογία της η σύζυγος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, Καίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Καίτη Κουτσολιούτσου επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής της δυο φορές το μήνα.

Οι Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κλήθηκαν να απολογηθούν για πέντε κακουργήματα, που περιελάμβαναν απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία ενώ η Καίτη Κουτσολιούτσου για τρία κακουργήματα, αυτά της απάτης, του ξεπλύματος χρήματος και της χειραγώγησης μετοχών.

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, προσκόμισαν απολογητικά υπομνήματα προσπαθώντας να αντικρούσουν τα βαριά κατηγορητήρια και απάντησαν σε σωρεία ερωτήσεων που δέχθηκαν, ωστόσο δεν κατάφεραν να πείσουν τις αρχές, με αποτέλεσμα η ανακρίτρια να αποφασίσει την προφυλάκισή τους.

Σημειώνεται ότι για την ίδια υπόθεση έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 27 ακόμη κατηγορούμενους, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν απολογηθεί στην ανακρίτρια και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων ή χρηματικής εγγύησης.

Το χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης

Η υπόθεση που συντάραξε την ελληνική επιχειρηματική και χρηματιστηριακή αγορά, ξεκίνησε όταν στις 4 Μαΐου 2018, η έκθεση του αμερικανικού hedge fund QCM ήρθε να κλονίσει τον μύθο που είχε χτιστεί γύρω από τη Folli Follie.

Μέχρι τότε η εταιρεία εθεωρείτο ισχυρή οικονομικά, πρότυπο εξωστρέφειας, ένα ελληνικό success story. Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ο οποίος είχε αναλάβει τα ηνία από τον πατέρα του, ιδρυτή της εταιρείας ήταν εκείνος ήταν που είχε ανέλαβε τη διεθνή επέκταση και την ανάπτυξη των επενδυτικών σχέσεων της εταιρείας που για χρόνια φαινόταν να αναπτύσσεται ραγδαία με επέκταση στο εξωτερικό και μεγάλες συνεργασίες.

Ακολούθησαν η έρευνα της Alvarez & Marsal και αποκαλύψεις οι οποίες επί μήνες διαδέχονταν η μία την άλλη προκαλώντας παράλληλα ντόμινο εξελίξεων στην εταιρεία. Τον Σεπτέμβριο του 2018 έπειτα από συνεδρίαση του Δ.Σ της εταιρείας ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του υπέβαλαν την παραίτησή τους. Λίγους μήνες μετά παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος Συμβούλου και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. παραμένοντας ωστόσο στη διοίκηση ως μη εκτελεστικό μέλος, ενώ το τέλος εποχής για την οικογένεια στη Folli Follie ήρθε τελικά τον Δεκέμβριο του 2019.

Διαβάστε επίσης:

Folli Follie: Η άνοδος και η πτώση της οικογένειας Κουτσολιούτσου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider