Η ώρα της κρίσης για τη Folli Follie

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ώρα της κρίσης για τη Folli Follie
Με την απολογία των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου συνεχίζεται η πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie σχεδόν 2,5 χρόνια μετά την έκθεση του αμερικανικού fund για τα πεπραγμένα της εταιρείας.

Σε τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνει πλέον η δικαστική έρευνα για την υπόθεση της Folli Follie, η οποία βρίσκεται υπό διερεύνηση τους τελευταίους 28 μήνες, με την απολογία των μελών της οικογενείας Κουτσολιούτσου.

Την Παρασκευή οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος εμφανίστηκαν στην αρμόδια ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση και ζήτησαν και έλαβαν νέα προθεσμία, ως την Τετάρτη προκειμένου να απολογηθούν. Η προηγούμενη φορά που είχαν παρουσιαστεί στο ανακριτικό γραφείο τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου ήταν πριν από περίπου δύο μήνες όταν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν στις 4 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος καλούνται να απολογηθούν για πέντε κακουργήματα, που περιλαμβάνουν απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία ενώ η Καίτη Κουτσολιούτσου θα απολογηθεί για τρία κακουργήματα, αυτά της απάτης, του ξεπλύματος χρήματος και της χειραγώγησης μετοχών.

Για την ίδια υπόθεση έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 27 ακόμη κατηγορούμενους, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν απολογηθεί στην ανακρίτρια και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων ή χρηματικής εγγύησης.

Σημειώνεται πως η εταιρεία μέσω των νομικών εκπροσώπων της τους τελευταίους μήνες έχει κινηθεί κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου διεκδικώντας περιουσιακά της ίδιας και της Folli Follie τα οποία εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν μέλη της οικογένειας.

Οι απολογίες πάντως των μελών της οικογένειας που ίδρυσε την εταιρεία αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκειμένου να «ρίξουν φως» σε μία υπόθεση που χρονολογείται από τον Μάιο του 2018.

Το χρονικό της υπόθεσης της Folli Follie

Άλλωστε μέχρι την ημέρα που η έκθεση του αμερικανικού hedge fund QCM ήρθε να κλονίσει τον μύθο που είχε χτιστεί γύρω από τη Folli Follie, η εταιρεία εθεωρείτο ισχυρή οικονομικά, πρότυπο εξωστρέφειας, ένα ελληνικό success story.

Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ο οποίος είχε αναλάβει τα ηνία της εταιρείας από τον πατέρα του ήταν εκείνος ήταν που είχε ανέλαβε τη διεθνή επέκταση και την ανάπτυξη των επενδυτικών σχέσεων της εταιρείας που φαινόταν να αναπτύσσεται ραγδαία. Ενδεικτικό είναι ότι μετά την είσοδό της εταιρείας στην αγορά της Ασίας, στη χώρα μας τα δημοσιεύματα μιλούσαν για την επιτυχημένη ελληνική εταιρεία που «ανοίγει σχεδόν κάθε εβδομάδα ένα κατάστημα στην Κίνα».

Τη διαφορετική εικόνα πίσω από τη λάμψη ήρθε να αναδείξει η έκθεση του αμερικανικού fund, στη συνέχεια η έρευνα της Alvarez & Marsal και όλα όσα αποκαλύφθηκαν αργότερα, σε μια υπόθεση που αποτέλεσε πλήγμα όχι μόνο για τη χρηματιστηριακή αγορά αλλά και για όλο το εγχώριο επιχειρείν.

Η πορεία της εταιρείας που ίδρυσαν το 1982 ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος μαζί με τη σύζυγό του Καίτη και τα επόμενα χρόνια αναπτύχθηκε ραγδαία, με επέκταση στο εξωτερικό και μεγάλες συνεργασίες κλονίστηκε συθέμελα όταν στις 4 Μαΐου του 2018 ήρθε η έκθεση του αμερικανικού hedge fund QCM η οποία αμφισβητούσε την οικονομική και εμπορική θέση του ομίλου. Στην έκθεση του το fund υποστήριζε ότι οι πωλήσεις του ελληνικού ομίλου στην Κίνα και τα εκατοντάδες σημεία πώλησης που εγγράφει στις επίσημες καταστάσεις του πιθανόν να είναι σημαντικά υπερεκτιμημένα.

Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρείας διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, στον απόηχο της έκθεσης η μετοχή της Folli Follie την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, υποχώρησε κατά 29,99%, με την τιμή της να υποχωρεί στα επίπεδα των 10,74 ευρώ, χάνοντας κεφαλαιοποίηση της τάξεως 300 εκατομμυρίων ευρώ. Τρεις εβδομάδες μετά την έκθεση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προχώρησε έπειτα από σχετικό αίτημα της εταιρείας, στην αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το πόρισμα- κόλαφος της συμβουλευτικής εταιρείας Alvarez & Marsal για αποτελέσματα των ελέγχων που διεξήγαγε για τις εταιρείες του ομίλου στην Ασία προκάλεσε τον Σεπτέμβριο του 2018 ντόμινο εξελίξεων. Έπειτα από συνεδρίαση του Δ.Σ της εταιρείας που ακολούθησε, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του υπέβαλαν την παραίτησή τους.

Λίγους μήνες μετά παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος Συμβούλου και ο Τζώρτζης Κουστολιούτσος. παραμένοντας ωστόσο στη διοίκηση ως μη εκτελεστικό μέλος, ενώ το τέλος εποχής για την οικογένεια στη Folli Follie ήρθε τελικά τον Δεκέμβριο του 2019.

Στο σήμερα, η νέα διοίκηση της Folli Follie επιδιώκει να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα και να ολοκληρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης με τους ομολογιούχους της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Folli Follie: Η άνοδος και η πτώση της οικογένειας Κουτσολιούτσου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider