Το άνοιγμα του λιανεμπορίου κλειδί για τις αντοχές κρατικών ταμείων & αγοράς - Κρίσιμο το πρώτο 3μηνο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το άνοιγμα του λιανεμπορίου κλειδί για τις αντοχές κρατικών ταμείων & αγοράς - Κρίσιμο το πρώτο 3μηνο
Τα όρια αντοχών του κρατικού προϋπολογισμού, η πορεία των εσόδων το 2020 και η ανάσα που έδωσε το click away. Tι συνεπάγεται μία παράταση της καραντίνας. Η μεγάλη ελπίδα των εμβολίων.

Ακόμα και στο πιο καλό σενάριο μίας μεγάλης επιτάχυνσης των εμβολιασμών τους επόμενους μήνες με αποτέλεσμα να αλλάξει ταχύτατα προς το καλύτερο και η εικόνα στην αγορά αλλά και το κλίμα στην οικονομία και στην κοινωνία υπάρχει ένας πολύ μεγάλος σκόπελος, εξηγούν αρμόδιες πηγές: το δύσκολο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Είναι πλέον δεδομένο πως τουλάχιστο έως και τον Μάρτιο οι περιορισμοί θα είναι ισχυρότεροι από αυτούς που είχαν υπολογισθεί - διεθνώς - λίγες εβδομάδες πριν. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές το μεγάλο στοίχημα, ειδικά για την ελληνική οικονομία, είναι το λιανεμπόριο.

Όπως επισημαίνουν, το κατά πόσο θα ομαλοποιηθεί (έστω και σε ένα βαθμό) το σκέλος των λιανικών πωλήσεων είναι το βαρόμετρο για το πόσο θα επιβαρυνθεί και ο κρατικός προϋπολογισμός. Είναι και το κριτήριο για την ανθεκτικότητα του ιδιωτικού τομέα.

Τα νέα δεδομένα προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μιλώντας για ένα δύσκολο τρίμηνο με ένα 2ο ή και 3ο κύμα πανδημίας.

Οι περιορισμοί που επιβάλλονται διεθνώς αλλά και η παράταση του νέου lockdown στην Ελλάδα προφανώς αποκλίνουν ήδη από το «βασικό» σενάριο. Η κυβέρνηση υπολόγισε σε μέτρα στήριξης αξίας 7,5 δισ. ευρώ το 2021, βασιζόμενη σε μία σταδιακή αποκλιμάκωση των περιορισμών μέσα στο πρώτο τρίμηνο – τετράμηνο.

Το δημοσιονομικό ζήτημα

Όπως εξηγούν αρμόδιες πήγες, τα ταμειακά περιθώρια υπάρχουν και για τη χειρότερη αυτή εξέλιξη. Αλλά δημοσιονομικά το ζήτημα είναι υπαρκτό και μεγάλο.

Υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ περίπου ανά μήνα τα οριζόντια μέτρα στήριξης για τους κλάδους παραμένουν κλειστοί. Ωστόσο το πιο μεγάλο πρόβλημα δεν είναι στις δαπάνες αλλά στα έσοδα με την απώλεια στα κρατικά ταμεία να διευρύνεται.

Το 2020 έκλεισε σύμφωνα με μία πρώτη εικόνα με απώλειες εσόδων που ήταν όμως στο όριο των αναθεωρημένων προβλέψεων. Κυρίως λόγω της καλής πορείας των εσόδων του Νοεμβρίου, και του click away. Ωστόσο τα πρώτα «μηνύματα» για τον Ιανουάριο είναι αρνητικά και αναμένονται τα πρώτα στοιχεία για τις συναλλαγές, ώστε να φανεί πόσο μεγάλη ήταν η πτώση του τζίρου.

Το κλίμα στην αγορά

Σε οικονομικό επίπεδο, όσο επεκτείνεται το lockdown αυξάνονται τα προβλήματα στον επιχειρηματικό κόσμο. Επιδεινώνεται το κλίμα αλλά και η προοπτική βιωσιμότητας των εταιρειών.

Είναι θετικό μεν, εξηγούν αρμόδιες πηγές, πως για τον τουρισμό αυτή είναι μία σχεδόν «νεκρή» περίοδος και το στοίχημα προφανώς είναι (στο καλό σενάριο μαζικών εμβολιασμών τους επόμενους μήνες), να γίνει εφικτή μία μερική επιστροφή στην «κανονικότητα» κατά τη θερινή σεζόν.

Αντιθέτως, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, το μεγάλο άμεσο ζήτημα είναι το λιανεμπόριο. Το επόμενο μεγάλο βήμα στο υγειονομικό πεδίο είναι το πότε και πως αυτό θα ανοίξει. Εξηγούν πως το εν λόγω βήμα πρέπει να γίνει ομαλά, ώστε να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα (σαν το νέο lockdown που συνέβη μετά τις εορτές σε μία προσπάθεια να ελεγχθεί υγειονομικά ο κατ οίκον συνωστισμός κατά την εορταστική περίοδο).

Τα νέα μέτρα

Οι υγειονομικές αποφάσεις των επόμενων ημερών θα καθορίσουν και την εξέλιξη των μέτρων στήριξης. Θα καθορίσουν και τη διαχείριση που θα κάνει η κυβέρνηση σε δημοσιονομικό επίπεδο. Με δεδομένο μεν ότι η ρήτρα διαφυγής παραμένει αλλά και ότι οι υποχρεώσεις που σωρεύονται θα πρέπει στη συνέχεια να αποπληρωθούν, με ότι αυτό σημαίνει για την πορεία των επόμενων ετών.

Τα μέτρα στήριξης του Δεκεμβρίου συνεχίζονται με παράταση των παρεμβάσεων στις επιταγές, στο μέτρο των ενοικίων και όχι μόνο.

Παράλληλα σχεδιάζεται και το νέο κύμα στοχευμένων μέτρων που θα «κλειδώσουν» όταν υπάρξει η αναλυτική εικόνα για το πλήγμα του 2020 αλλά και για τον «ορίζοντα» εξόδου από τους περιορισμούς.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider