Πρεμιέρα των χειμερινών εκπτώσεων μέσω e-shop – Νέα μέτρα για μικρά καταστήματα προανήγγειλε ο Γεωργιάδης

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρεμιέρα των χειμερινών εκπτώσεων μέσω e-shop – Νέα μέτρα για μικρά καταστήματα προανήγγειλε ο Γεωργιάδης

Πρεμιέρα σήμερα, Δευτέρα, για τις χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες για πρώτη φορά διεξάγονται με κλειστά τα καταστήματα και μόνο με τη δυνατότητα ηλεκτρονικών αγορών.

Η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πάντως, δεν διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα με αποτέλεσμα να «χάνει» την πρώτη τουλάχιστον εβδομάδα των εκπτώσεων με τους εμπόρους να βρίσκονται σε απόγνωση μετά και την απώλεια του χριστουγεννιάτικου τζίρου ενώ τα προϊόντα τους παραμένουν αδιάθετα στα ράφια.

Αντίθετα οι μεγάλες αλυσίδες έχουν ξεκινήσει από τις προηγούμενες μέρες τις ηλεκτρονικές προσφορές που ξεπερνούν ακόμη και το 50%.

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι των εμπόρων οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στην απόφαση για παράταση των μέτρων στο λιανεμπόριο εκφράζουν φόβους για λουκέτα το επόμενο διάστημα μεταθέτουν πλέον τις ελπίδες τους για επαναφορά του click away την επόμενη εβδομάδα ώστε σε επόμενη φάση, όπως αναμένουν, να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα και να επιτραπεί και η είσοδος των καταναλωτών και μέσα στα καταστήματα.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων ανέρχεται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ ο οποίος με βάση τα δεδομένα αυτή τη στιγμή θα χαθεί και ενώ η κατάσταση στην αγορά είναι οριακή με τις επιχειρήσεις να βρίσκονται για 8η εβδομάδα ε συνθήκες lockdown.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Δευτέρας μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από την είσοδο του κτιρίου της Τραπέζης της Ελλάδος στο κέντρο της πόλης, με στόχο να καταδείξουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος και την ανάγκη στήριξής του.

Γεωργιάδης: Νέα μέτρα για τα μικρά καταστήματα - Προτεραιότητα σε ένδυση, υπόδηση

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των εμπόρων και προανήγγειλε νέα μέτρα για τα μικρά καταστήματα μέσα στις επόμενες ημέρες, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης καθώς έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημία.

Παράλληλα ζήτησε χρόνο από τους εμπόρους προκειμένου να αναπτυχθεί το κυβερνητικό σχέδιο ενώ επεσήμανε ότι όσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και συζητούν με την επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στο Open επεσήμανε την ανάγκη για την επαναλειτουργία της αγοράς άμεσα.

«Κανείς μας δεν θέλει τα καταστήματα κλειστά. Όμως δεν ζούμε σε μία κανονική περίοδο. Βήμα βήμα προχωράμε στην επόμενη ημέρα» τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης ενώ πρόσθεσε ότι το click away δεν επιβάρυνε την επιδημιολογική κατάσταση.

Επεσήμανε παράλληλα πως το μήνυμα είναι ότι πρέπει να επανεκκινήσει η οικονομία, ανέφερε ότι υπάρχουν εργαλεία και κανόνες για την επαναλειτουργία της αγοράς ενώ τόνισε πως η ατζέντα με τις προτάσεις θα διαμορφωθεί μέσα στην εβδομάδα και οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή.

Σημειώνεται τέλος πως οι χειμερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

Με κλειστά καταστήματα και εν μέσω αντιδράσεων η πρεμιέρα των εκπτώσεων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider