Τράπεζες: Υπόλοιπα NPLs 32 δισ. ευρώ θα «καθαρίσει» ο «Ηρακλής ΙΙ» - Στην Κομισιόν το επίσημο αίτημα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Υπόλοιπα NPLs 32 δισ. ευρώ θα «καθαρίσει» ο «Ηρακλής ΙΙ» - Στην Κομισιόν το επίσημο αίτημα
Χθες βράδυ ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, απέστειλε στην DGComp το επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής». Ήδη από την παρούσα χρονιά – και με βεβαιότητα το 2022 – και οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες θα επιτύχουν μονοψήφια ποσοστά κόκκινων δανείων. «Με τον “Ηρακλή ΙΙ” το τραπεζικό σύστημα γυρίζει σελίδα και μπορεί να προσβλέπει με αισιοδοξία στην επόμενη μέρα της πανδημίας», δηλώνει ο Γ. Ζαββός.

Σε τροχιά μπαίνει η δεύτερη φάση της μείωσης των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, με στόχο μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων ήδη από την τρέχουσα χρονιά.

Χθες βράδυ ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός απέστειλε το επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp). Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και κατόπιν θα φέρει στη Βουλή τον εφαρμοστικό νόμο, προκειμένου ο «Ηρακλής ΙΙ» να ξεκινήσει στις 11 Απριλίου.

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης αφορά στην 18μηνη παράταση του ελληνικού Asset Protection Scheme (Απρίλιος 2021 – Οκτώβριος 2022) για τη μείωση των υπολειπόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων της τάξεως των 32 δις. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο ήδη από την παρούσα χρονιά – και με βεβαιότητα το 2022 – και οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες θα έχουν επιτύχει μονοψήφια ποσοστά κόκκινων δανείων και θα έχουν απαλλαχθεί από το «βαρίδι» που τις εμποδίζει να χορηγήσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος «Ηρακλής ΙΙ», παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού κράτους, της τάξεως των 12 δισ. ευρώ, στις υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ομολογίες των τιτλοποιήσεων των τραπεζών.

Η διαπραγμάτευση με τις ευρωπαϊκές Αρχές για την αποστολή του επίσημου αιτήματος παράτασης του «Ηρακλή» έγινε σε στενή συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τον Υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργο Ζαββό και με την βοήθεια μια μικρής ομάδας πεπειραμένων νομικών συνεργατών του, οι οποίοι είχαν και την προηγούμενη πολύτιμη εμπειρία της διαπραγμάτευσης του καλοκαιριού του 2019 για τον «Ηρακλή 1», καθώς και των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Σχολιάζοντας την αποστολή του αιτήματος ο αρμόδιος Υφυπουργός Γ. Ζαββός, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση ενεργώντας με σχέδιο και σε χρόνους ρεκόρ μετά την επιτυχία του προγράμματος “Ηρακλής”, στον πρώτο ήδη χρόνο της λειτουργίας του, επιδιώκει τώρα την άμεση παράτασή του. Έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μειώσουν μέσα στους επόμενους μήνες τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφια ποσοστά. Με τον “Ηρακλή ΙΙ” το τραπεζικό σύστημα γυρίζει σελίδα και μπορεί να προσβλέπει με αισιοδοξία στην επόμενη μέρα της πανδημίας. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες για την κομβική συνάντηση με τους σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης τους οποίους θα πρέπει να κατευθύνουν αποτελεσματικά στην πραγματική οικονομία. Γιατί οι τράπεζες απαλλάσσονται από τον βραχνά των κόκκινων δανείων και θα μπορούν να επιτελέσουν αποτελεσματικά το ρόλο τους, που δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, συντελώντας έτσι στον διπλό μετασχηματισμό τόσο της βάσης του παραγωγικού ιστού, όσο και του τραπεζικού συστήματος».

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης στην Κομισιόν για την παράταση του «Ηρακλή» συνοδεύεται από αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της καθεμίας τιτλοποίησης που μεταβιβάστηκε στο σχήμα κατά την πρώτη λειτουργούσα περίοδό του και αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα της ταχύτατης υλοποίησης του «Ηρακλή» (αποστολή αιτήματος στην Κομισιόν στις 13/9/2019, έγκριση Κομισιόν στις 10/10/2019, ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή στις 12/12/2019 και έναρξη της λειτουργίας του σχήματος τον Φεβρουάριο – Μάρτιο 2020).

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης αιτιολογείται:

α) Από την επιτυχημένη πορεία του «Ηρακλή» μέσω του οποίου σε ένα χρόνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν κατά 31,3 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα στηρίχθηκε πλήρως στους διεθνείς επενδυτές που αποδεικνύουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

β) Από την πρόσφατη 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν που καλωσόρισε την παράταση του «Ηρακλή», καθώς ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες της πανδημίας COVID-19, το σχήμα λειτούργησε αποτελεσματικά και αναγνωρίστηκε διεθνώς.

γ) Από την παράταση του «Ηρακλή» που ζήτησε επισήμως η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και υπήρξε κατόπιν αυτού η σχετική δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου.

Η ζήτηση των τραπεζών για τον «Ηρακλή ΙΙ» έχει αποτυπωθεί ήδη εμπράκτως με την ανακοίνωση της Eurobank στις 10 Μαρτίου για την νέα τιτλοποίηση με την κωδική ονομασία «Mexico», ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Με την τιτλοποίηση αυτή που θα εγκαινιάσει τον «Ηρακλή ΙΙ», η Τράπεζα θα επιτύχει ήδη από φέτος δείκτη NPE κάτω του 9%, συνυπολογιζομένων των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης.

Άμεσα αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερη τράπεζα, καθώς στις 16 Μαρτίου η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ανακοινώσει νέα δική της μεγάλη τιτλοποίηση για τον «Ηρακλή ΙΙ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider