Μετά τη Σύνοδο Κορυφής «ραντεβού» στην Κωνσταντινούπολη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής «ραντεβού» στην Κωνσταντινούπολη
Δεν αποκλείεται να υπάρξει ανακοίνωση ακόμα και σήμερα, ενώ, σε κάθε περίπτωση, εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα είναι γνωστό πότε θα λάβει χώρα η πρώτη συνάντηση μετά τον Μάρτιο του 2016.

Ακόμα και σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις διερευνητικές επαφές, με το ραντεβού της Κωνσταντινούπολης να προγραμματίζεται για την άλλη εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Η ώρα των ανακοινώσεων έρχεται για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Τουρκίας, με το πλαίσιο να έχει καθοριστεί την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες των διπλωματικών συμβούλων των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, υπό την επιτήρηση του Βερολίνου.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει ανακοίνωση ακόμα και σήμερα, ενώ, σε κάθε περίπτωση, εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα είναι γνωστό πότε θα λάβει χώρα η πρώτη συνάντηση μετά τον Μάρτιο του 2016. Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής θα είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος έχει χειριστεί τους περισσότερους γύρους διερευνητικών επαφών τα τελευταία χρόνια και από μεριάς Τουρκίας ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσιγές.

Η συνήθης μορφή ανακοίνωσης είναι μια ανακοίνωση και από το ελληνικό και από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να σταλεί και ένα μήνυμα. Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, το ραντεβού προσδιορίζεται για την επόμενη εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, με την ακριβή ημερομηνία να μένει ακόμα να καθοριστεί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ίσως κλειδώσει σήμερα, σε νέα επικοινωνία της διπλωματικής συμβούλου του κ. Μητσοτάκη Ελένης Σουρανή και του διευθυντή Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι σαφές ότι στη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες οι κυρώσεις για την Τουρκία δεν είναι στο τραπέζι, αν και η Κύπρος εξακολουθεί να επιμένει ότι δεν νοείται να συζητούνται κυρώσεις για τη Λευκορωσία και να μην συζητούνται κυρώσεις για την Τουρκία, ως προς τα όσα κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ. Με δεδομένο, πάντως, ότι οι κυρώσεις δεν θεωρούνται ένα πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή, αυτό που αναμένεται να υπάρχει στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής είναι μια σαφής προειδοποίηση στην Τουρκία πως, αν επανέλθει στην οδό των προκλήσεων, οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι.

Σημειωτέον, διπλωματική πηγή εκτιμούσε στο Reader.gr ότι και τα περιθώρια των τουρκικών ελιγμών με φόντο και τη στάση της Ευρώπης είναι περιορισμένα, με δεδομένο ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Οκτωβρίου, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την Ειδική Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τώρα.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider