Απρόσμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's σε Ba3 με σταθερό outlook

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απρόσμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's σε Ba3 με σταθερό outlook
Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα σε Ba3, με σταθερές προοπτικές.

Σε μια απρόσμενη κίνηση αλλά άκρως θετική για την ελληνική οικονομία, ο αμερικανικός οίκος Moody's προέβει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Ba3 από Β1 με σταθερό outlook. Η Moody's ακολούθησε διαφορετικό δρόμο από τη στάση αναμόνης που διατήρησαν οι άλλοι δύο οίκοι (DBRS και Standard & Poor's).

Παράλληλα εκτιμά ότι ύφεση στην ελληνική οικονομία φτάσει το 9% το 2020 με ισχυρή ανάκαμψη το 2021, με ρυθμό κατά μέσο όρο περίπου 3,5% μεσοπρόθεσμα. Η Moody's αναμένει ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί σημαντικά το 2020, σε περίπου 200%, προτού υποχωρήσει και πάλι από το 2021, μετά από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης η αναβάθμιση οφείλεται στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη επιφέρει απτή πρόοδο σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές παρά τις αρνητικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας, ιδίως στον τομέα του τουρισμού. Η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος σε συνδυασμό με τις εισροές πολύ σημαντικών κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Οι ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την επιστροφή σε μια συνετή δημοσιονομική στάση, θα οδηγήσουν σε σταδιακή αντιστροφή της τάσης του δημοσίου χρέους. Παράλληλα, η Ελλάδα ευνοείται από μια πολύ ευνοϊκή διάρθρωση χρέους.

Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την εκτίμηση του οίκου ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος πριν τα οφέλη των θεσμικών και μεταρρυθμίσεων ενσωματωθούν πλήρως και είναι ορατά.

Παράλληλα, η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης έχει θετικές προεκτάσεις στη φορολογική συμμόρφωση καθώς και στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και συμβάλλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προς μια πιο συστημική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) μέσω του προγράμματος «Ηρακλής», καθώς και ένα νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στη αρχή του 2021. Οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα συνεχίζονται, παράλληλα με περαιτέρω μέτρα για την ευθυγράμμιση της ποιότητας και του επαγγελματισμού της δημόσιας διοίκησης με τους ευρωπαίους συνομηλίκους. Συνολικά, αυτές οι μεταρρυθμίσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση των παραγόντων της οικονομικής κρίσης και του χρέους της Ελλάδας της τελευταίας δεκαετίας.

Καταλυτικός είναι και ο ρόλος της Ταμείου Ανάκαμψης με την Ελλάδα να είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος στην Ευρωζώνη κάτι που θα προσφέρει σημαντική υποστήριξη τόσο στην ανάπτυξη όσο και στις επενδύσεις. Από την άλλη όπως σημειώνει ο οίκος η ένταξη της Ελλάδας στο μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (PEPP) συμβάλλει στη διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες και για την ελληνική οικονομία ευρύτερα.

Ιδιαίτερη μνεία στην κίνηση της Microsoft να δημιουργήσει τρία data center στην Ελλάδα είναι μια ένδειξη της βελτίωσης της ελκυστικότητας της χώρας για ξένες επενδύσεις. H κυβέρνηση πλησιάζει επίσης στην ενημέρωση του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων, ο οποίος θα είναι σημαντικός εάν η χώρα πρόκειται να κάνει πλήρη χρήση των διαθέσιμων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δήλωση Σταϊκούρα

«O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της. Μάλιστα, η αξιολόγηση έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει. Η εξέλιξη αυτή συνιστά αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την Κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια με πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας, σχέδιο, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, για να κάνουμε τη χώρα μας πιο ισχυρή, την οικονομία της πιο παραγωγική και την κοινωνία μας πιο δίκαιη και συνεκτική».

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider