Διπλό «ραντεβού» της Ελλάδας με τους οίκους αξιολόγησης - Τι αναμένεται

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλό «ραντεβού» της Ελλάδας με τους οίκους αξιολόγησης - Τι αναμένεται
Την ετυμηγορία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δίνουν σήμερα οι Standard & Poor's και DBRS. Τρία «σκαλοπάτια» μακριά από το investment grade απέχει η Ελλάδα.

Διπλό «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης δίνει σήμερα η Ελλάδα, τρεις μήνες μετά την διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο «ΒΒ» από τον οίκο Fitch.

Τη σκυτάλη αυτη τη φορά παίρνουν οι Standard & Poor's (BB-) και DBRS (BB low) που θα θελήσουν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα για το πως θα κινηθούν στα rating actions και για το 2021. Τόσο ο αμερικανικός οίκος, όσο και ο καναδικός είχαν διατηρήσει σταθερό το rating, αλλάζοντας το outlook (οικονομικές προοπτικές) σε σταθερό από θετικό, εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας στο οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο.

Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς αλλά και ξένοι αναλυτές εκτιμούν, μιλώντας στο insider.gr, πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις -ιδιαίτερα δυσάρεστες- από τους δύο οίκους αξιολόγησης, διατηρώντας σταθερή την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου. Παράλληλα σημειώνουν ως βασικά «ατού» της Ελλάδας τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που διατηρεί η χώρα, το ευνοϊκό προφίλ του δημοσίου χρέους αλλά και τα κεφάλαια που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο, το μεγάλο ενδιαφέρον έγκειται στις κατευθυντήριες γραμμές και στα «καμπανάκια» που θα χτυπήσουν οι δύο οίκοι στα κρίσιμα ζητήματα που δεν είναι άλλα από το υψηλό δημόσιο χρέος, τα «κόκκινα» δάνεια, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων/επενδύσεων ενώ αναμένεται να κινηθούν προς το δυσμενέστερο σενάριο σε ότι αφορά την ύφεση.

Η πορεία όλων αυτών θα κρίνει την πορεία του «investment grade», που η έλλειψή του αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για την Ελλάδα. Μπορεί οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, να έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά όπως και τα spread, και αυτό γιατί η ΕΚΤ έχει ανοίξει τις στρόφιγγες, έχοντας το ρόλο του έσχατου «δανειστή», αλλά αυτό κάποια στιγμή θα σταματήσει να υφίσταται και αν όχι εντελώς, σίγουρα θα μειωθεί ο όγκος των αγορών από μεριάς Φρανκφούρτης, κάνοντας ένα βήμα ώστε να επανέλθει σε ένα κανονικό QE. Έτσι η Ελλάδα είτε θα πρέπει να καλύψει, κόντρα στο ρεύμα των υποβαθμίσεων και της στασιμότητας από τους οίκους αξιολόγησης τα τρία «σκαλοπάτια», που απέχει από το investment grade για να συμμετέχει κανονικά στο επόμενο QE της ΕΚΤ, είτε θα πρέπει να μπει σε πρόγραμμα για να συμμετέχει μέσω waiver, με τις γραμμές στήριξης του ESM να αποτελούν ένα χρήσιμο «μαξιλάρι». Για την ώρα η Ελλάδα, φαίνεται «εγκλωβισμένη» ανάμεσα στο υψηλό δημόσιο χρέος και στην «ανάγκη» να εκμεταλλευτεί πλήρως, ή έστω σε μεγαλύτερη έκταση την ευκαιρία του PEPP, ρίχνοντας περισσότερο χαρτί στην ΕΚΤ, χωρίς το βασικό εργαλείο.

Έτσι οι δύο οίκοι αξιολόγησης, εκτός απροόπτου, θα διατηρήσουν τη στάση αναμονής που είχαν, ώστε να δουν ευρύτερα πως θα κλείσει η χρονιά για στην Ελλάδα -ειδικά όσο παραμένει ο κίνδυνος για ένα έστω και περιορισμένο lockdown-, και στο κατά πόσο θα εκμεταλλευτεί τα κεφάλαια που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλάζοντας άρδην το επενδυτικό μομέντουμ της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider