Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομόλογο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομόλογο
Καταγράφεται άνοδος στις αποδόσεις των υπόλοιπων ομολόγων. «Αναμένουμε το καλύτερο δυνατό επιτόκιο με βάση τις παρούσες συνθήκες. Εκτιμάμε ότι θα είναι μία καλή έκδοση η σημερινή», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Άνοιξε στις 12 περίπου το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομόλογο, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να έχει δώσει στους αναδόχους της έκδοσης «κατεύθυνση» (guidance) για ένα επιτόκιο κοντά στο 2%.

Αυτό το guidance ήδη επιδρά στις τιμές των υπό διαπραγμάτευση ομολόγων. Το δεκαετές ομόλογο αναφοράς σημειώνει σήμερα απόδοση 2,050%, ήτοι 8,80% υψηλότερη σε σχέση με χθες. Το πενταετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,584%, ήτοι 7,83% υψηλότερη σε σχέση με χθες.

Να σημειωθεί πως με τη σημερινή έκδοση το Δημόσιο σκοπεύει να αντλήσει 2 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας κανονικά τον εκδοτικό του προγραμματισμό που σε ετήσια βάση περιλαμβάνει δανεισμό έως 8 δισ. ευρώ από τις αγορές.

«Αναμένουμε το καλύτερο δυνατό επιτόκιο με βάση τις παρούσες συνθήκες. Εκτιμάμε ότι θα είναι μία καλή έκδοση η σημερινή», είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων της Ελλάδας. «Ο δημοσιονομικός ταμειακός σχεδιασμός περιλαμβάνει την υλοποίηση των μέτρων ακόμα μία φορά χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τη χρήση οποιουδήποτε μαξιλαριού ασφαλείας αλλά και για τη σημερινή έκδοση χρέους», σημείωσε.

Οι ανάδοχοι

Οι Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale είναι ανάδοχοι της έκδοσης.

Αυτό που έχει σημασία για το Ελληνικό Δημόσιο είναι να δείξει στους οίκους αξιολόγησης, που θα το αξιολογήσουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο, πως συνεχίζει κανονικά το εκδοτικό του πρόγραμμα για το 2020, από το οποίο θέλει να αντλήσει έως 8 δισ. ευρώ.

Με τη σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου αυτός ο στόχος θα έχει καλυφθεί κατά περισσότερο από το ήμισυ πριν ακόμη φθάσουμε στο μέσον της χρονιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider