Επταετές ομόλογο: Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για 2 δισ. ευρώ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επταετές ομόλογο: Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για 2 δισ. ευρώ
Αυτό που έχει σημασία για το Ελληνικό Δημόσιο είναι να δείξει στους οίκους αξιολόγησης πως συνεχίζει κανονικά το εκδοτικό του πρόγραμμα για το 2020.

Ως ευαίσθητη άσκηση που επιβάλει προσοχή περιγράφουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης την σημερινή έκδοση επταετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο.

Όπως εξηγούν, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχουν δανειστεί τις τελευταίες εβδομάδες με αυξημένο κόστος, θα πρέπει να επιδειχτεί φειδώ και ειδική σπουδή ώστε η υφιστάμενη καμπύλη επιτοκίων να μην επηρεαστεί σημαντικά από τη νέα έκδοση.

Χθες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,904%. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,4%. Η δε απόδοση του 15ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,95%. Σήμερα οι αποδόσεις αυτές αναμένεται να ενισχυθούν, όταν ανακοινωθεί το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι πως το Δημόσιο θα ήθελε να αντλήσει κοντά στα 2 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο όχι μεγαλύτερο του 2% -2,1%. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναμένεται σήμερα να δώσει το συγκεκριμένο «guidance» στις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale που είναι ανάδοχοι της έκδοσης.

Πρέπει να σημειωθεί πως ακόμη και εάν βραχυπρόθεσμα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς αυξηθεί, λόγω της νέας έκδοσης, οι αγορές ελληνικών ομολόγων στις οποίες προχωρεί η ΕΚΤ θα μειώσουν τις αποδόσεις σε όλη τη σειρά των κρατικών μας χρεογράφων και θα περιορίσουν σε βάθος λίγων εβδομάδων και το spread.

Αυτό που έχει σημασία για το Ελληνικό Δημόσιο είναι να δείξει στους οίκους αξιολόγησης, που θα το αξιολογήσουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο, πως συνεχίζει κανονικά το εκδοτικό του πρόγραμμα για το 2020, από το οποίο θέλει να αντλήσει έως 8 δισ. ευρώ. Με τη σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου αυτός ο στόχος θα έχει καλυφθεί κατά περισσότερο από το ήμισυ πριν ακόμη φθάσουμε στο μέσον της χρονιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider