Ελληνικά ομόλογα ύψους 150 εκατ. ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικά ομόλογα ύψους 150 εκατ. ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ
Ξεκίνησε τις αγορές ελληνικών ομολόγων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε ανοικτή γραμμή βρίσκονται Τράπεζα της Ελλάδος και Φρανκφούρτη.

Σε μαζικές αγορές ομολόγων προχώρησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος στη δευτερογενή αγορά τίτλων, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος απόκτησης τίτλων ύψους 750 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συνολικά, αποκτήθηκαν περίπου 150 εκατ. ευρώ ελληνικών ομολόγων όλων των διαρκειών.

Το συνολικό ποσό των ελληνικών χρεογράφων που θα μπορούσε να αποκτήσει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) είναι απροσδιόριστο, καθώς δεν ισχύει για το πρόγραμμα αυτό η «κλείδα» του 33%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία και συντονισμό με την ηγεσία της ΕΚΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ για την επιτυχή έκβαση του PEPP. Δεδομένου ότι ο ίδιος δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Φρανκφούρτη, ο εν λόγω συντονισμός γίνεται μέσω συνεχών τηλεδιασκέψεων.

Σημαντική η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων

Πάντως, η παρέμβαση της ΕΚΤ έγινε αισθητή από το πρωί και είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων τόσο των ελληνικών ομολόγων, όσο και των υπόλοιπων ομολόγων των κρατών της ζώνης του ευρώ.

Το spead, δηλαδή η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς μειώθηκε σήμερα στις 194 μονάδες βάσης, από 266 μονάδες βάσης στη χθεσινή συνεδρίαση.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 1,54% από 2,41%στη χθεσινή συνεδρίαση, η απόδοση του πενταετούς χρεογράφου σημείωσε πτώση στο 1,15% από 1,91% και του 15ετούς υποχώρησε στο 1,61% από 2,43%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider