«Αρκετά θετική» χαρακτήρισε την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

«Έχουμε την Ελλάδα στην ατζέντα και την έκθεση της Κομισιόν, η οποία είναι αρκετά θετική, βλέπουμε αρκετά καλά σημάδια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάριο Σεντένο προσερχόμενος το μεσημέρι της Τετάρτης στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Εγκρίνει το Eurogroup τα 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

Το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) αναμένεται να ανάψει εντός της ημέρας το Eurogroup.

Το δρόμο για την έγκριση άνοιξε το EuroWorking Group της περασμένης εβδομάδας (25 Νοεμβρίου), το οποίο εισηγήθηκε την ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

Πώς θα γίνει η εκταμίευση

Η εκταμίευση των ANFA και SMP αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά και την τυπική επικύρωση της απόφασης από τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας και πιθανώς πριν από το τέλος του έτους.

Η ατζέντα του Eurogroup

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η τέταρτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, η μεταπρογραμματική εποπτεία της Κύπρου και της Ισπανίας, τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών-μελών της ευρωζώνης και οι προοπτικές της Ευρωζώνης.