Τρίμηνα έντοκα: Η Ελλάδα δανείστηκε με αρνητικά επιτόκια για πρώτη φορά στην ιστορία της

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρίμηνα έντοκα: Η Ελλάδα δανείστηκε με αρνητικά επιτόκια για πρώτη φορά στην ιστορία της
Το ελληνικό δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο -0,02% από 0,095% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

«Φύλακτρα» πληρώνουν πλέον οι επενδυτές στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς το δανείζουν με αρνητικές αποδόσεις.

Στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας που διενήργησε σήμερα, Τετάρτη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το ελληνικό δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο -0,02% από 0,095% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,71 φορές από 1,59 προηγουμένως.

Η έκδοση των τρίμηνων εντόκων έρχεται μόλις μια μέρα μετά την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου του περασμένου Μαρτίου, από την οποία το δημόσιο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο 1,5%.

Να σημειωθεί πως μια από τις θετικές επιπτώσεις της επιστροφής της Ελλάδος στις αγορές «υπό κανονικές συνθήκες» έχει να κάνει με τη μείωση του δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων.

Έτσι, ενώ στο τέλος του 2018 το απόθεμα των εντόκων γραμματίων ήταν 15,2 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2019 θα είναι 12,7 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2020 ο στόχος είναι να έχει μειωθεί στα 9,2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider