«Εκλογές» στα Κατεχόμενα - Τι επιδιώκει ο Ερντογάν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εκλογές» στα Κατεχόμενα - Τι επιδιώκει ο Ερντογάν
Οι σημερινές εκλογές έχουν δυο φαβορί, αν και τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δεν θεωρούνται αξιόπιστα αυτή τη στιγμή για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Στις κάλπες του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών οδηγούνται σήμερα οι Τουρκοκύπριοι για να αναδείξουν τον ηγέτη που θα τους οδηγήσει πιθανότατα σε έναν ακόμη γύρο συζητήσεων με την ελληνοκυπριακή πλευρά, με την τουρκική παρέμβαση να είναι πλέον εντονότερη από ποτέ, καθώς ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει εκφάσει ανοιχτά τη στήριξή του στον Πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, απέναντι στον σημερινό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί τον οποίο ο φιλοκυβερνητικός Τύπος έχει χαρακτηρίσει «εχθρό της Τουρκίας».

Η στήριξη Ερντογάν στον Τατάρ έγινε απροκάλυπτη όταν την περασμένη Τετάρτη αποφασίστηκε το άνοιγμα των Βαρωσίων, της παραλίας δίπλα στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου και την Πέμπτη ακολούθησε το σόου του ανοίγματος σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, με τον Ερσίν Τατάρ να μπαίνει στην πόλη υπό τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους. Η πράξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του διεθνούς παράγοντα αλλά και Λευκωσίας και Αθήνας, ενώ έδωσε το έναυσμα για την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στο ψευδοκράτος, αφού ερμηνεύτηκε ως μια κατάφωρη στήριξη του Ερντογάν προς τον υποψήφιο της Δεξιάς.

Η προκλητική αυτή ενέργεια είναι ένα προεκλογικό δώρο του Ερντογάν στον εκλεκτό του, Ερσίν Τατάρ, που διεκδικεί την Προεδρία στα κατεχόμενα στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, αφού ο σημερινός ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί έχει χάσει εδώ και καιρό την εμπιστοσύνη του Τούρκου Προέδρου.

Κι όλα αυτά, λίγες μέρες αφότου ο Ερντογάν απομάκρυνε το ερευνητικό σκάφος Γιαβούζ από την Κυπριακή ΑΟΖ, ως κίνηση υποτίθεται καλής θέλησης κι ενόψει έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Αθήνα.

Τη νέα επιθετική κίνηση Ερντογάν έθεσε στη συζήτησή του με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας πως η κίνηση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά τα σχετικά συμπεράσματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πως το ζήτημα πρέπει να ξανατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

Ακιντζί εναντίον Τατάρ στον β’ γύρο

Οι σημερινές εκλογές έχουν δυο φαβορί, αν και τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δεν θεωρούνται αξιόπιστα αυτή τη στιγμή για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Ο νυν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί που είναι οπαδός της λύσης της δικοινοτικής συνομοσπονδίας, ζητά την επανεκλογή του ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου με την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως άλλωστε έχει ζητήσει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες. Ο κ. Ακιντζί χαρακτήρισε μάλιστα “ντροπή για τη δημοκρατία” το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων, ενώ αποκάλεσε “κομπάρσο” τον Πρωθυπουργό του ψευδοκράτους, κ. Τατάρ που αποφάσισε να μπει μπροστά στη φιέστα.

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ είναι υποστηρικτής της λύσης των δυο ξεχωριστών κρατών και μάλιστα θεωρεί αναγκαία την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, ως εγγύηση ασφάλειας για τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό. Η κυβέρνησή του πάντως έχει γίνει δέκτης σφοδρής κριτικής, πρώτον διότι αστόχησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και δεύτερον διότι η απουσία τουριστικής κίνησης και η οικονομική κρίση που ταλανίζει την Τουρκία έχει αντανάκλαση και στο εσωτερικό της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Πρόκειται πάντως για την πρώτη φορά - όπως σημειώνουν διεθνείς παρατηρητές - που η Τουρκία παρεμβαίνει τόσο έντονα και απροκάλυπτα υπερ ενός υποψηφίου στις Προεδρικές εκλογές του ψευδοκράτους.

Ακινζτί: Δέχτηκα απειλές για να μην είμαι υποψήφιος

Ενδεικτικό της πόλωσης που επικρατεί στα κατεχόμενα εδώ και μήνες είναι το γεγονός πως ο νυν Πρόεδρος του ψευδοκράτους κατήγγειλε χθες πως κρατική υπηρεσία της Τουρκίας που υπάγεται στον Ταγίπ Ερντογάν τον απείλησε ώστε να μην θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές.

Όπως αποκάλυψε στη διάρκεια τηλεμαχίας με άλλους υποψηφίους, του μεταφέρθηκε μέσω του διευθυντή του γραφείου του το μήνυμα πως «θα ήταν καλύτερα για εσένα, την οικογένειά σου και τους δικούς σου να μην είσαι υποψήφιος».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider