Στα 31,4 τρισ. δολάρια αναμένεται να ανέλθει το χρέος των ΗΠΑ -ποσό ρεκόρ που ισοδυναμεί με το 98% του ΑΕΠ- στα τέλη του 2030 σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) που βγήκε στο φως της δημοσιότητας την Τρίτη. Αυτό αποτελεί και το υψηλότερο ποσοστό από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το έλλειμμα θα συνεχίσει να διευρύνεται με βάσης τις σημερινές πολιτικές που εφαρμόζονται φτάνοντας το 180% του ΑΕΠ έως το 2050, πολύ πάνω από κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1 τρισ. δολάρια για το τρέχον έτος, ενώ αναμένεται να ανέλθει στα 1,3 τρισ. δολάρια ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία ήτοι 5,4% από 4,6% του ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί πως το έλλειμμα δεν ξεπέρασε το 4% του ΑΕΠ για περισσότερα από πέντε συναπτά έτη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με μέσο όρο μόλις στο 1,5%.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του CBO Phillip Swagel θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές για να αντιμετωπιστεί η δραματική κατάσταση του προϋπολογισμού, διότι το αμερικανικό χρέος ακολουθεί μία μη βιώσιμη πορεία.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και η πρόεδρος της Επιτροπής Maya MacGuineas λέγοντας πως «η έκθεση επιβεβαιώνει ότι όχι μόνο βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά και ότι αφήνουμε στις μελλοντικές γενιές ένα τεράστιο βάρος».

Τέλος το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 2,2% το 2020.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Images