Άνοιξε στην Κρήτη ο «χορός» των κατεδαφίσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιξε στην Κρήτη ο «χορός» των κατεδαφίσεων
Στα «κάγκελα» ξενοδόχοι και επαγγελματίες του τουρισμού για την εργολαβία κατεδαφίσεων προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ.

Με μια περίφραξη κατοικίας στην περιοχή της Ελούντας ξεκίνησε η εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων στην Κρήτη. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες προσπάθειες που είχαν επιχειρηθεί στο παρελθόν στο νησί σταμάτησαν μετά από έντονες διαμαρτυρίες επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και την παρέμβαση πολιτικών παραγόντων που είχαν βάλει φρένο στις προσπάθειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να βάλει τάξη στην αυθαίρετη δόμηση. Είναι αξιοσημείωτο ότι το προηγούμενο πρόγραμμα κατεδαφίσεων είχε διακοπεί το 2017, οπότε είχε εκτελεστεί πρωτόκολλο κατεδάφισης σε κατάστημα εστίασης σε παραλία των Χανίων.

Μετά την περίφραξη στην Ελούντα, οι μπουλντόζες θα κατευθυνθούν προς τον αιγιαλό, βάσει της ιεράρχησης που έχει γίνει από την αρμόδια υπηρεσία. Κεντρικός στόχος η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης στο παραλιακό μέτωπο των δήμων Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας. Οι αυθαιρετούχοι έχουν ήδη λάβει τα ειδοποιητήρια και αναμένουν.

Η συγκεκριμένη εργολαβία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχει προϋπολογισμό περίπου 1,1 εκατ. ευρώ και αναμένεται ότι θα καλύψει τις δαπάνες για την εκτέλεση περίπου 160 πρωτοκόλλων κατεδάφισης. Η χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξασφαλίστηκε από το Πράσινο Ταμείο και η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί στους 36 μήνες.

Ωστόσο, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η εκτέλεση περισσότερων από 400 πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων στην Κρήτη, τα οποία στην πλειονότητά τους αφορούν σε αυθαιρεσίες που έχουν εντοπιστεί σε ξενοδοχειακές μονάδες, καταστήματα εστίασης και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες συχνά συνοδεύονται και με καταπάτηση δημοσίου χώρου. Από τη λίστα των πρωτοκόλλων κατεδάφισης ωστόσο, δεν λείπουν και κατοικίες ιδιωτών. Ειδικότερα, πρόκειται για παράνομα κτίσματα που βρίσκονται αποκλειστικά σε ζώνες αιγιαλού ή αναδασωτέες ζώνες, σε όλους τους νομούς της Κρήτης και γι΄ αυτά έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Βεβαίως, όπως και το 2017, το τοπίο δεν είναι ανέφελο, καθώς ήδη ξενοδόχοι και επαγγελματίες του τουρισμού, έχουν εκφράσει τις διαμαρτυρίες τους, αυτή τη φορά στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, στον οποίο οι τοπικές Ενώσεις Ξενοδόχων και ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης απέστειλαν προ ημερών κοινή επιστολή.

Οι τουριστικοί φορείς του νησιού υποστηρίζουν ότι, μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και την ύφεση που έφερε η πανδημία, έρχεται τώρα και η «χαριστική βολή» με τις κατεδαφίσεις των αυθαίρετων κτισμάτων. Δεν διστάζουν μάλιστα και πάλι να ζητήσουν την παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να μην υλοποιηθεί ούτε αυτή η εργολαβία και προτείνουν στο υπουργείο τη θέσπιση νέων ρυθμίσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider