Προχωρούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, με το ΤΑΙΠΕΔ να μεταβάλλει, ωστόσο, τις ημερομηνίες για την πρόσληψη συμβούλων.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, την 1η Οκτωβρίου, το Ταμείο δημοσιοποίησε τρεις προσκλήσεις υποβολής προσφορών για την πρόσληψη τριών, αντίστοιχα, συμβούλων. Ειδικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να προσλάβει χρηματοοικονομικό, τεχνικό και νομικό σύμβουλο. Με νέες του ανακοινώσεις, σήμερα 2 Νοεμβρίου, το Ταμείο τροποποιεί τις ημερομηνίες για την υποβολή προσφορών για τους δύο από τους τρεις συμβούλους.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan- ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού αναμένεται να ξεκινήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021. Η υφιστάμενη άλλωστε σύμβαση παραχώρησης λήγει τον Οκτώβριο του 2024.

Αναλυτικά:

Πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου

Σύμφωνα με την τροποποιημένη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τον απαραίτητο φάκελο έως τις 4 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Η προηγούμενη προθεσμία για την υποβολή προσφορών έληγε στις 10 Νοεμβρίου.

Το έργο του τεχνικού συμβούλου αφορά στην παροχή κάθε είδους τεχνικών υπηρεσιών και συμβουλών και ιδίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την κίνηση και το περιβάλλον. Όλα, ωστόσο, τα ανωτέρω θα πρέπει να είναι σε άμεση συνάρτηση με την πορεία του έργου της παραχώρησης.

Η διάρκεια της σύμβασης πρόσληψης του τεχνικού συμβούλου θα είναι 4 ετών ή μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Ο μέγιστος προϋπολογισμός για την παροχή τεχνικών συμβουλών ανέρχεται σε 1.850.000 ευρώ (δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ).

Πρόσληψη Χρηματοοικονομικού Συμβούλου

Σύμφωνα με την τροποποιημένη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τον απαραίτητο φάκελο έως τις 4 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Η προηγούμενη προθεσμία για την υποβολή προσφορών έληγε στις 9 Νοεμβρίου.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναζητά είτε μια επενδυτική τράπεζα με μεγάλη εμπειρία και αυξημένη εξειδίκευση, είτε μια κοινοπραξία χρηματοοικονομικών συμβούλων, που να κατανοεί πλήρως τη λειτουργική, εμπορική, χρηματοοικονομική δυναμική των αυτοκινητοδρόμων στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα.

Το έργο του χρηματοοικονομικού συμβούλου αφορά στην παροχή βοήθειας κατά την προετοιμασία του έργου και την εκτέλεση της σύμβασης παραχώρησης.

Η διάρκεια της σύμβασης πρόσληψης του χρηματοοικονομικού συμβούλου θα είναι 4 ετών ή μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Πρόσληψη Νομικού Συμβούλου

Σε ό,τι αφορά την πρόσκληση υποβολής προσφορών για την πρόσληψη νομικού συμβούλου, οι αρχικές ημερομηνίες δεν αλλάζουν. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τον απαραίτητο φάκελο έως τις 9 Νοεμβρίου και ώρα 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Το έργο του νομικού συμβούλου αφορά στην παροχή νομικών υπηρεσιών και συμβουλών για την προώθηση του έργου, με στόχο την προετοιμασία και παράδοση νομικών θέσεων, αναφορών και εγγράφων που υπόκεινται στην ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όλα, ωστόσο, τα ανωτέρω θα πρέπει να είναι σε άμεση συνάρτηση με την πορεία του έργου της παραχώρησης.

Η διάρκεια της σύμβασης πρόσληψης του νομικού συμβούλου θα είναι 4 ετών ή μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Ο μέγιστος προϋπολογισμός για την παροχή νομικών συμβουλών ανέρχεται σε 800.000 ευρώ (δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ).

Η Αττική Οδός

Η Αττική Οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος  που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 με τη μέθοδο της παραχώρησης. Έχει μήκος 70 χλμ. και αποτελεί  τον περιφερειακό δακτύλιο της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τη σπονδυλική στήλη του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής. Πρόκειται για έναν αστικού τύπου αυτοκινητόδρομο, με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση. Στο μέσον του αυτοκινητόδρομου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

Ο αυτοκινητόδρομος της Αττικής Οδού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του οδικού άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), αφού συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας με την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, παρακάμπτοντας το κέντρο της Αθήνας. Ως κλειστός αυτοκινητόδρομος έχει ελεγχόμενες προσβάσεις και αποτελείται από δύο κάθετα, διασταυρούμενα  μεταξύ τους, τμήματα, την Ελεύθερη Λεωφόρο Ελευσίνας – Σταυρού - Σπάτων (Ε.Λ.Ε-Σ-Σ), μήκους περίπου 52 χλμ και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού (Δ.Π.Λ.Υ), μήκους περίπου 13 χλμ. Στην Αττική Οδό εντάσσεται και τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, μήκους περίπου 5χλμ.