Παρουσία του υπουργού Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη εγκαινιάστηκε το Eco-Festival 2020 στην Τεχνόπολη.

Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Μπακογιάννης περιηγήθηκαν στους χώρους του φεστιβάλ ενώ συμμετείχαν σε μια σειρά από τις δραστηριότητες που φιλοξενούνται στα πλαίσια του φεστιβάλ. Και οι δύο παράλληλα εξέφρασαν τη στήριξή τους σε αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίες προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή.

«Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε, όχι μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη να βελτιώνουμε με συγκεκριμένες πολιτικές την ποιότητα της ζωής μας», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. 

Ενώ από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης σχολίασε πως «σήμερα είναι μία πραγματική γιορτή στην καρδιά της Αθήνας στην Τεχνόπολη. Ένα πολύ μεγάλο μπράβο και την ευγνωμοσύνη μας στους διοργανωτές της Eco -Fest γιατί σήμερα αποδεικνύουν έμπρακτα πως μια άλλη πόλη είναι εφικτή».

Τι είναι το Eco-Fest 2020

Oι πράσινες πόλεις, η βιώσιμη ανάπτυξη, η ηλεκτροκίνηση και τα εναλλακτικά καύσιμα, γίνονται πρωταγωνιστές στο Eco-Fest 2020, ένα τριήμερο φεστιβάλ που συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ), το Insider.gr και το Δήμο Αθηναίων.

Το Eco-Fest 2020 αποτελεί διεύρυνση και συνέχεια του Ecomobility Conference, ενός συνεδρίου το οποίο πραγματοποιείται για τρεις συνεχόμενες χρονιές με πρωτοβουλία του insider.gr και της ΗΑΕΕ και έχει καταστεί θεσμός όσον αφορά στην εναλλακτική μετακίνηση και ειδικότερα την αεριοκίνηση και την ηλεκτροκίνηση.

Φέτος, και δεδομένης της μεγάλης ανταπόκρισης που καταγράφτηκε κατά τις προηγούμενες διοργανώσεις, η εκδήλωση διευρύνεται και εμπλουτίζεται με παράλληλες δράσεις, έκθεση και συνέδριο. Σκοπός του φεστιβάλ είναι να αναδείξει τα πλεονεκτήματα μιας κοινωνίας από περιβαλλοντικά ενεργούς πολίτες, τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από την εφαρμογή οικολογικών λύσεων στην ενέργεια και τη μετακίνηση, τις νέες και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες και προϊόντα, τις τάσεις και τις καινοτομίες στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Αναλυτικότερα, η τριήμερη διοργάνωση Eco-Fest 2020 αποτελείται από 3 βασικούς πυλώνες:

1) Έκθεση (18-19-20 Ιανουαρίου 2020)

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καινοτόμα προϊόντα, νέες τεχνολογίες και πρωτοπόρες υπηρεσίες γύρω από τον τομέα της ηλεκτροκίνησης, της ενέργειας και της ανακύκλωσης, όπως:

  • Έκθεση ηλεκτρικών οχημάτων και οχημάτων φυσικού αέριου των Volkswagen, Audi και Skoda. Συγκεκριμένα, σε ένα χώρο περίπου 400 τ.μ. εκτίθενται από τη Volkswagen τα ηλεκτρικά e-up! και E-Golf, το plug-in υβριδικό Passat GTE και τα Polo TGI και Caddy TGI που κινούνται με φυσικό αέριο. Από την Audi το ηλεκτρικό e-tron και το A3 g-tron με φυσικό αέριο ενώ από τη Skoda το ηλεκτρικό CiITIGOe iV και τα φυσικού αερίου KAMIQ G-TEC, SCALA G-TEC και OCTAVIA COMBI G-TEC
  • ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Περίπτερο με προτάσεις για ολοκληρωμένες λύσεις ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον και εικονικό διαδραστικό παιχνίδι τένις
  • Ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα
  • Πρωτότυπα ηλεκτρικά οχήματα, τύπου Formula, από ερευνητικές πανεπιστημιακές ομάδες
  • Ταχυ-φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων
  • Έξυπνα παγκάκια και έξυπνους ηλιακούς σταθμούς ποδηλάτων
  • Νέες τεχνολογίες ανακύκλωσης / επαναχρησιμοποίησης
  • Ενεργειακές υπηρεσίες για βιώσιμα κτίρια και οικιακή χρήση, εφαρμογές για έξυπνα σπίτια και οικιακά συστήματα ενεργειακής οικονομίας

2) Παράλληλες δράσεις (18-19-20 Ιανουαρίου 2020)

Με κυρίαρχο στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, η διοργάνωση Eco-Fest 2020 θα πλαισιώνεται και τις τρεις ημέρες από διάφορες δραστηριότητες, όπως:

Eco-Fest Basket Weekend: 3x3 Fiba Tournament, Skill challenges & Exhibition Games! Αγώνες καλαθοσφαίρισης και παιχνίδια δεξιοτεχνίας με συμμετοχή του κοινού, παλαίμαχων αγαπημένων παικτών της Εθνικής Ομάδας, της ομάδας της Βουλής, της Κιβωτού του Κόσμου καθώς και του Πανελλήνιου Αθλητικού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στην επίσημη ιστοσελίδα της FIBA

3) Στις 20 Ιανουαρίου το 3rd Ecomobility Conference

Στο πλαίσιο του Eco-Fest 2020 θα πραγματοποιηθεί για 3η συνεχόμενη χρονιά το συνέδριο για την εναλλακτική μετακίνηση, 3rd Ecomobility Conference. Στο συνέδριο, το οποίο αποτελεί θεσμό για τα εναλλακτικά καύσιμα, θα πραγματοποιήσουν ομιλίες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής,  η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Περιβάλλοντος, Γιώργος Κρεμλής κλπ.

Το θεσμικό πλαίσιο υποδομών για τα εναλλακτικά καύσιμα, τα κίνητρα και οι επιδοτήσεις, η ανάπτυξη της αεριοκίνησης και της ηλεκτροκίνησης, ο ρόλος των δικτύων, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία μέσω της δημιουργίας clusters και της συμβολής της έρευνας αποτελούν κάποια από τα βασικά θέματα που θα αναλυθούν στο συνέδριο.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού και Εσωτερικών.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.