Γερμανικός Τύπος: Ελλάδα και Τουρκία στη δίνη της οπαδικής βίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανικός Τύπος: Ελλάδα και Τουρκία στη δίνη της οπαδικής βίας
Ο γερμανικός Τύπος επικρίνει τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα οπαδικής βίας στο τουρκικό και ελληνικό ποδόσφαιρο. Επικρίσεις και για τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ στην Ελλάδα.

Ο γερμανικός Τύπος επικρίνει τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα οπαδικής βίας στο τουρκικό και ελληνικό ποδόσφαιρο. Επικρίσεις και για τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ στην Ελλάδα.

Ημέρες Τσάμπιονς Λιγκ, ημέρες γιορτής για τους Ευρωπαίους ποδοσφαιρόφιλους που μαζεύονται στα γήπεδα, τα σπίτια και τις μπιραρίες για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα ή απλώς να δουν όμορφο ποδόσφαιρο. Σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης όμως, η λάμψη των ευρωπαϊκών αγώνων έρχεται σε δεύτερη μοίρα λόγω της σκληρής πραγματικότητας – όπως στην Τουρκία.

Λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση της τουρκικής Γαλατασαράι απέναντι στην Κοπεγχάγη στη Δανία, η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοινώνει την επ' αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος. Ο λόγος: κατά τη διάρκεια ενός αγώνα πρωταθλήματος ο Φαρούκ Κότζα, πρόεδρος της Ανκαραγκιουτσού, ομάδας της Άγκυρας, εισέβαλε στο γήπεδο και έριξε γροθιά στο πρόσωπο του διαιτητή της αναμέτρησης.

Το συγκεκριμένο περιστατικό προστίθεται «στη μακρά ιστορία περιστατικών βίας στο τουρκικό ποδόσφαιρο», παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Στην πρώτη κατηγορία εξαγριώνονται συνήθως οι οπαδοί, στις ερασιτεχνικές κατηγορίες οι παίκτες. Απ' όταν ξυλοφορτώθηκε ένας επόπτης στην Τραπεζούντα το 2016, η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία δήλωσε πως θα λάβει σκληρά μέτρα. Τίποτα δεν άλλαξε. Οι βιαιοπραγίες συνεχίστηκαν και συνεχίζονται με τρομακτικό ρυθμό».

Η επίθεση του Κότζα πάντως δεν έμεινε ατιμώρητη, με τον ίδιο να παραιτείται από τη διοίκηση της ομάδας και ακολούθως να συλλαμβάνεται. «Ο Κότζα γίνεται ο δεύτερος πρόεδρος ομάδας στην πρόσφατη ιστορία που απειλείται με φυλάκιση. Ο προηγούμενος ήταν ο Αζίζ Γιλντιρίμ, πρόεδρος της Φενερμπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος καταδικάστηκε το 2012 σε εξαετή κάθειρξη για τη συμμετοχή του σε στημένα παιχνίδια».

Ο πρόεδρος Ερντογάν έσπευσε επίσης να καταδικάσει την επίθεση του Κότζα, ενός ανθρώπου «τον οποίο γνωρίζει καλά. Ο Κότζα ήταν εκ των ιδρυτικών μελών του κυβερνώντος AKP, με το οποίο ήταν βουλευτής από το 2002 έως το 2011», επισημαίνει η FAZ. Κατά το διάστημα που το κόμμα του Ερντογάν διοικούσε στην Άγκυρα, ο Κότζα, εργολάβος οικοδομών, «επωφελήθηκε όσο κανένας άλλος από τη δημόσια διοίκηση του AKP. Αυτό όμως άλλαξε όταν το AKP έχασε την Άγκυρα στις δημοτικές εκλογές του 2019. Γι’ αυτό και το 2021, ο Κότζα εξελέγη πρόεδρος της Ανκαραγκιουτσού και ως επικεφαλής ενός συλλόγου της πρώτης κατηγορίας είχε πρόσβαση στην κυβέρνηση». Τώρα ο Κότζα αναμένεται να διαγραφεί από το κόμμα.

Η περίπτωση του Κότζα αποτελεί «μόνο το πλέον πρόσφατο παράδειγμα βίας στο τουρκικό ποδόσφαιρο. Αναδεικνύει επίσης το γεγονός ότι οι πρόεδροι των ομάδων ενδιαφέρονται περισσότερο για το δικό τους συμφέρον, παρά για το καλό του συλλόγου τους».

«Επιδημία» η οπαδική βία και στην Ελλάδα

Αντιστοίχως, «αρνητικά είναι τα ποδοσφαιρικά πρωτοσέλιδα και στη γειτονική Ελλάδα», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung. «Τους περασμένους μήνες έλαβαν χώρα ξανά και ξανά σκληρές συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και της αστυνομίας, όπως και απειλές εναντίον των διαιτητών». Έπειτα από τον τραυματισμό αστυνομικού στα πρόσφατα επεισόδια με οπαδούς του Ολυμπιακού στο Ρέντη, κατά τη διάρκεια αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στο βόλεϊ, η κυβέρνηση αποφάσισε πως όλοι οι αγώνες ποδοσφαίρου της πρώτης κατηγορίας θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

«Στην Ελλάδα η ανεξέλεγκτη οπαδική βία αποτελεί επιδημία», σχολιάζει από την πλευρά της η tageszeitung. Ο οπαδός της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσούρης που σκοτώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, ήταν το τελευταίο θύμα «ενός κύκλου βίας που ξεκίνησε στη χώρα πριν από 40 χρόνια. Το 1983 μαχαιρώθηκε ο 18χρονος Άρης Δημητριάδης έξω από το Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη. Μετά τον θάνατό του ακολούθησαν 12 ακόμη δολοφονίες, μεταξύ των οποίων και αυτή του Κατσούρη, όπως και αμέτρητοι τραυματίες και σημαντικές ζημιές σε γήπεδα και αλλού.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι εκπρόσωποι των συνδέσμων και οι σύλλογοι υποστήριζαν πάντοτε πως θέλουν να εξαλείψουν την οπαδική βία. Μάταια. Ούτε οι διακοπές του πρωταθλήματος που ενίοτε κρατούσαν εβδομάδες, ούτε το κλείσιμο των θυρών, ούτε η μεγαλύτερη απειλή απ' όλες, δηλαδή ο αποκλεισμός των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μπορούν να σταματήσουν την τρομερή αυτή κατάσταση».

Όπως γράφει η taz, στο επίκεντρο της κριτικής «βρίσκονται για μία ακόμη φορά οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων κορυφαίων ομάδων, όλοι τους Έλληνες ολιγάρχες που ελέγχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως έκανε και ο Μπερλουσκόνι. Κατηγορούνται πως δεν συγκρατούν τους οπαδούς και πως είναι επομένως συνυπεύθυνοι».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρέντης: Νέες συλλήψεις προανήγγειλε ο Οικονόμου - «Υπάρχουν στοιχεία για τον καθοδηγητή»

Φάκελο με 200 ονόματα για οπαδική βία κατέθεσαν Οικονόμου - Βρούτσης στον Άρειο Πάγο

Κασσελάκης: Το κλειδί για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας είναι ένα: πολιτική βούληση

gazzetta
gazzetta reader insider insider