Δύο μήνες xωρίς οπαδούς οι αγώνες στη Super League - Τα κυβερνητικά μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο μήνες xωρίς οπαδούς οι αγώνες στη Super League - Τα κυβερνητικά μέτρα κατά της οπαδικής βίας
Τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έναντι στην οπαδική βία, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. 

Τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έναντι στην οπαδική βία, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Μετά και τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού, που δέχθηκε ναυτική φωτοβολίδα στο πόδι στα επεισόδια στην περιοχή του Ρέντη, αποφασίστηκε, η διεξαγωγή όλων των αγώνων Super League 1 κεκλεισμένων των θηρών για 2 μήνες, μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024. H απόφαση αφορά και την Super League 2 και τους συλλόγους που ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ (Ολυμπιακός Β, Παναθηναϊκός Β, ΑΕΚ Β, ΠΑΟΚ Β).

Το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκών αγώνων των ελληνικών ομάδων με ΠΝΠ. Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα αυτή την Πέμπτη στο Europa League.

«Εκδίδεται σήμερα σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει παράλληλα ότι με έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης του υπουργού Προστασίας του πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, έως 12 Φεβρουαρίου 2024 θα εξεταστούν τα αποτελέσματα της ανωτέρω απόφασης ώστε να εξεταστεί η παράτασή της. Επίσης, αποφασίστηκε η εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές αλλά και σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

Αύριο, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο. Επιπλέον οι Υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

Σε συμπληρωματική ενημέρωση, επισημαίνεται ότι το μέτρο της απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και της παρουσίας θεατών έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ισχύει και στους αγώνες ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Ελλάδος, καθώς και φιλικών αγώνων, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024.

«Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που ανακοινώνουμε και ξεκινάμε άμεσα να εφαρμόζουμε θα αποδειχτούν επαρκή, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο αποκτήνωσης. Εάν, όμως, κρίνουμε ότι χρειάζονται και ακόμα πιο σκληρά αλλά δίκαια μέτρα, διαβεβαιώνουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα πως δεν θα διστάσουμε στιγμή. Δεν θα σταματήσουμε λεπτό, θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, μέχρι να υλοποιηθούν και να αποδώσουν προς όφελος των πολιτών το σύνολο των πρωτοβουλιών μας. Η δύσκολη αλλά αυτονόητη μάχη απέναντι σε κάθε μορφής παραβατικότητα, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός γηπέδων, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στις γειτονιές, σε κάθε γωνιά της χώρας είναι για εμάς το πιο ιερό καθήκον απέναντι στο σύνολο των πολιτών και η μεγαλύτερη ευθύνη μας για τις επόμενες γενιές» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη δολοφονική επίθεση σε βάρος του 31χρονου αστυνομικού στου Ρέντη, τόνισε πως δεν είναι το πρώτο περιστατικό περιστατικό οπαδικής βίας και διεμήνυσε πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις της και θα είναι δυναμικές, δηλαδή θα μεταβάλλονται αναλόγως των γεγονότων ενώ η ΕΛΑΣ ενέτεινε την παρουσία της στα αθλητικά γεγονότα και οι έλεγχοι στα γήπεδα και τους συνδέσμους πολλαπλασιάστηκαν.

Η ενημέρωση για τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Το αγωνιστικό πρόγραμμα των «Βig 5» χωρίς θεατές

Με τους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας αλλά και τους φιλικούς να περιλαμβάνονται επίσης στα μέτρα, όπως διευκρινίστηκε σε συμπληρωματική ενημέρωση, το τοπίο στο πρωτάθλημα για τις πέντε πρώτες ομάδες της κατάταξης διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό χωρίς τους οπαδούς του, αλλά από την άλλη θα παίξει σε επίσης άδειες OPAP Arena και Τούμπα. Η ΑΕΚ θα φιλοξενήσει τους «πράσινους» χωρίς κόσμο αλλά θα παίξει επίσης χωρίς θεατές σε «Γ. Καραϊσκάκης» και Τούμπα.
  2. Ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί και τους τρεις «μεγάλους» του Αττικού Λεκανοπεδίου και εκτός έδρας θα αγωνιστεί στο ίδιο διάστημα μόνο στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με τον Άρη.
  3. Ο Ολυμπιακός περιμένει την ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» αλλά θα παίξει χωρίς την πίεση της αντίπαλης εξέδρας σε «Απόστολος Νικολαΐδης», Τούμπα και Χαριλάου.
  4. Από την πλευρά του, ο (πέμπτος) Άρης θα φιλοξενήσει στην άδεια έδρα του τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έως και τις 12 Φεβρουαρίου:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

  • Εντός έδρας: ΠΑΣ Γιάννινα, Παναιτωλικός, Αστέρας Τρίπολης, Ολυμπιακός, Λαμία
  • Εκτός έδρας: Ατρόμητος, Βόλος, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Πανσερραϊκός

ΑΕΚ

  • Εντός έδρας: Βόλος, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ, Αστέρας Τρίπολης, Κηφισιά
  • Εκτός έδρας: Παναιτωλικός, Πανσερραϊκός, Ατρόμητος, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ

  • Εντός έδρας: ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ
  • Εκτός έδρας: Αστέρας Τρίπολης, Κηφισιά, Άρης, Ατρόμητος, Βόλος

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

  • Εντός έδρας: Ατρόμητος, ΑΕΚ, ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΦΗ
  • Εκτός έδρας: Πανσερραϊκός, Λαμία, Κηφισιά, Άρης, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ

ΑΡΗΣ

  • Εντός έδρας: ΟΦΗ, Λαμία, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός,
  • Εκτός έδρας: Αστέρας Τρίπολης, Παναιτωλικός, Κηφισιά, Πανσερραϊκός, ΠΑΣ Γιάννινα, Ατρόμητος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider