M. Ανατολή: Κλιμακώνεται η σύγκρουση - Σοβαρά πλήγματα στην ηγεσία της Χαμάς - Ενισχύεται ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
M. Ανατολή: Κλιμακώνεται η σύγκρουση - Σοβαρά πλήγματα στην ηγεσία της Χαμάς - Ενισχύεται ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης
Χτυπήματα που διεξάγονται σε έδαφος τρίτων χωρών ανεβάζουν το θερμόμετρο και ενισχύουν τους κινδύνους για μία ευρύτερη ανάφλεξη.

Τελευταία ενημέρωση 12:13

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ενώ χτυπήματα που διεξάγονται σε έδαφος τρίτων χωρών ανεβάζουν το θερμόμετρο και ενισχύουν τους κινδύνους για μία ευρύτερη ανάφλεξη ενώ το Ισραήλ εντατικοποιεί τις επιθέσεις κατά στόχων της Χαμάς οδηγώντας σε σοβαρές απώλειες.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως σκότωσαν χθες Πέμπτη τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης σε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ αυτών, είναι ο Σάντι Μπαρούντ, αναπληρωτής επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Χαμάς και ένας εκ των φερομένων «εγκεφάλων» της επίθεσης που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι IDF, ο Μπαρούντ σκοτώθηκε κατά την επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. «Συμμετείχε στον σχεδιασμό της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου και πληθώρας άλλων φονικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών», επισημαίνεται.

Ανακοινώθηκε επίσης πως σε επιδρομή ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν τρεις διοικητές της Χαμάς: ο Ριφάτ Αμπάς, ο Ιμπραχίμ Τζάντμπα και ο Τάρεκ Μαάρουφ.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως οι επιθέσεις θα συνεχιστούν για να εξολοθρευτούν «ηγέτες και στελέχη της Χαμάς που ευθύνονται για τις βάρβαρες επιθέσεις» στο ισραηλινό έδαφος.

Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί στη Δυτική Όχθη

Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα σε επιδρομές του ισραηλινού στρατού στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια επιδρομής από «σημαντική δύναμη» του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν. «Βίαιες συγκρούσεις» ξέσπασαν μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων από τις οποίες τραυματίστηκαν 12 Παλαιστίνιοι, πρόσθεσε.

Το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε ότι ένας από τους μαχητές της σκοτώθηκε σε αυτή την επιδρομή.

Στο μεταξύ ένας τέταρτος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε άλλη επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην πόλη Καλκίλια, νότια της Τζενίν. Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι και αυτός ήταν μέλος της.

Μέχρι στιγμής ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει τις επιχειρήσεις αυτές.

Παράλληλα ένας Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί στις 20 Οκτωβρίου από ισραηλινά πυρά στη Τζενίν υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του, σύμφωνα με το Wafa.

Με τους θανάτους αυτούς ανέρχονται σε 107 οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

Επιδρομή στο κέντρο της Γάζας

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί πως το πεζικό τους πραγματοποίησε «στοχευμένη επιδρομή στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας» υποστηριζόμενο από «καταδιωκτικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη» και πλήττοντας στόχους της Χαμάς.

Οι στρατιώτες εγκατέλειψαν στη συνέχεια το παλαιστινιακό έδαφος χωρίς να έχουν τραυματίες, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του. Εκτός από την επιδρομή αυτή, οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως βομβάρδισαν θέσεις της Χαμάς «σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας».

Παράλληλα με την επιχείρηση αυτή στο έδαφος, στόχοι «που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς» βομβαρδίσθηκαν στο κεντρικό τμήμα του θύλακα «και παντού στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως καταστράφηκαν πλατφόρμες εκτόξευσης ρουκετών, κέντρα διοίκησης της Χαμάς, ενώ εξουδετερώθηκαν μαχητές του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος.

Πλήγματα στην Αίγυπτο

Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν πύραυλος έπεσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στην Τάμπα, αιγυπτιακή πόλη στα σύνορα με το Ισραήλ, εξαιτίας ρουκέτας, με φόντο τον πόλεμο που διεξάγει από την 7η Οκτωβρίου ο ισραηλινός στρατός με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, ανέφεραν ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες.

«Στο πλαίσιο της τρέχουσας κλιμάκωσης στη Γάζα, ρουκέτα έπεσε στην Τάμπα, προκαλώντας έξι ελαφρείς τραυματισμούς και υλικές ζημιές σε πολυκατοικία», μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό Αλ Καχέρα, που γενικά θεωρείται πως έχει πηγές στην αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών.

Η Τάμπα, αντίκρυ στην Εϊλάτ, τουριστικός προορισμός, απέχει 350 χιλιόμετρα και πλέον από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως έγινε έκρηξη στην πόλη της Ερυθράς Θάλασσας, στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου του Σινά, όπου λειτουργεί συνοριακή διέλευση προς το Ισραήλ, και πως υπέστησαν ζημιές κτίριο και οχήματα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως είναι «ενήμερος» για «συμβάν ασφαλείας» στην Τάμπα, «εκτός των συνόρων μας».

Η Αίγυπτος, χώρα η οποία ιστορικά διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και επίσης ελέγχει τη μοναδική συνοριακή διέλευση προς κι από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν βρίσκεται στα χέρια των Ισραηλινών, έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή από την 7η Οκτωβρίου.

Στην άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε στην ισραηλινή επικράτεια εκείνη την ημέρα η Χαμάς σκοτώθηκαν πάνω από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Έκτοτε, πάνω από 7.000 Παλαιστίνιοι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Η Χαμάς παράλληλα συνεχίζει να εκτοξεύει, όπως και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, ομοβροντίες ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι άρμα μάχης του έπληξε «κατά λάθος» αιγυπτιακή θέση στα όρια της Λωρίδας της Γάζας. Το Κάιρο ανακοίνωσε το συμβάν και ότι ο ισραηλινός στρατός ζήτησε συγγνώμη, κάνοντας λόγο για «ελαφρείς τραυματισμούς» στις τάξεις του.

Επίσης την Κυριακή, η Αίγυπτος οργάνωσε «σύνοδο για την ειρήνη» και δεν έχει πάψει να απευθύνει εκκλήσεις για αποκλιμάκωση.

Προχθές Τετάρτη, ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι επιθεώρησε μονάδες των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων στο Σουέζ, στην είσοδο της χερσονήσου του Σινά, συνέστησε «λογική» και «υπομονή» στους άνδρες του και τους κάλεσε να είναι «πάντα έτοιμοι».

Στο στόχαστρο οι Φρουροί της Επανάστασης

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν χθες Πέμπτη πλήγματα εναντίον δυο εγκαταστάσεων στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Τα «πλήγματα ακριβείας», σε «νόμιμη άμυνα», αποτελούν «απάντηση στη σειρά συνεχιζόμενων και στην πλειονότητά τους αποτυχημένων επιθέσεων εναντίον αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν» μετά τη 17η Οκτωβρίου, πρόσθεσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως έγιναν κατά διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι επιχειρήσεις ανακοινώθηκαν μετά το μήνυμα που απηύθυνε ο πρόεδρος Μπάιντεν στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, προειδοποιώντας τον εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για εξάπλωση του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

«Τού μεταφέρθηκε ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν θα πάω παραπέρα», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αμερικανός πολίτης υπέκυψε εξαιτίας καρδιακής ανακοπής που υπέστη ενώ καλυπτόταν κατά τη διάρκεια μιας από τις επιθέσεις. Άλλοι 21 υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς, όμως έκτοτε επέστρεψαν στα καθήκοντά τους.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τα πλήγματα «για να καταστεί σαφές πως οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν τέτοιες επιθέσεις και θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους, το προσωπικό τους και τα συμφέροντά τους», σύμφωνα με τον κ. Όστιν.

Τα πλήγματα «διαχωρίζονται από την εξελισσόμενη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς» και δεν σηματοδοτούν «αλλαγή της προσέγγισής μας» ως προς τον πόλεμο αυτό, ανέφερε ακόμα ο υπουργός Άμυνας.

Δέχονται επιθέσεις οι ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία

Εντωμεταξύ, αμερικανικές δυνάμεις και σύμμαχοί τους έγιναν στόχος τουλάχιστον 16 επιθέσεων στη Συρία και στο Ιράκ από την αρχή του μήνα, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Πεντάγωνο, κατηγορώντας εκ νέου «παραστρατιωτικές ομάδες συνδεόμενες με το Ιράν», καθώς συνεχίζουν να εκφράζονται φόβοι για τον κίνδυνο εξάπλωσης στην περιοχή του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Δυνάμεις των ΗΠΑ και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού οι οποίες σταθμεύουν στο Ιράκ και στη Συρία υπέστησαν επανειλημμένες επιθέσεις με drones και ρουκέτες εδώ και μια εβδομάδα, με φόντο τη σύρραξη ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και τα τελευταία χρόνια θεωρείται κοντά στην Τεχεράνη.

Μεταξύ της 17ης και της 26ης Οκτωβρίου, «οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού έγιναν στόχος επιθέσεων 12 φορές στο Ιράκ και άλλες 4 στη Συρία», είπε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ.

Η πιο πρόσφατη από τις επιθέσεις αυτές έγινε χθες Πέμπτη, στην αυτόνομη περιφέρεια Κουρδιστάν του Ιράκ, και προκάλεσε «ήσσονες ζημιές σε υποδομές», πάντως δεν είχε «θύματα», πρόσθεσε ο κ. Ράιντερ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους διαπιστευμένους στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις με drones στη Συρία και στο Ιράκ δεν συνδέεται επίσημα με το Ιράν. Όμως η Ουάσιγκτον κρίνει πως η Τεχεράνη εμπλέκεται, πως πρόκειται για επιθέσεις δι’ αντιπροσώπων, και απείλησε να ανταποδώσει «αποφασιστικά».

«Γνωρίζουμε πως (οι επιθέσεις) γίνονται από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν και θεωρούμε κατά συνέπεια το Ιράν υπεύθυνο για τις οργανώσεις αυτές», επέμεινε ο ανώτατος αμερικανός αξιωματικός.

Ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν έχουν απειλήσει να επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις εξαιτίας της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, που κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου. Κάτι που εγείρει ανησυχίες για προοπτική «μεγάλης κλιμάκωσης» εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, κατά το Πεντάγωνο.

Στην επίθεση της Χαμάς σκοτώθηκαν πάνω από 1.400 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Έκτοτε, πάνω από 7.000 Παλαιστίνιοι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Η Ουάσιγκτον διατηρεί ανεπτυγμένους κάπου 900 στρατιωτικούς της στη Συρία και άλλους σχεδόν 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Στρατιωτικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις των ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία

ΕΚΤ: Προβληματίζει η ισχνή πιστωτική επέκταση στις τράπεζες – Εύσημα στην Ελλάδα

Μητσοτάκης σε Σύνοδο Κορυφής: Πρόταση αύξησης κονδυλίων για μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές

gazzetta
gazzetta reader insider insider