Ουκρανία: Το 95% των θυμάτων στην Μπούτσα πυροβολήθηκαν - Σοκ από τη θηριωδία στο Κίεβο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Το 95% των θυμάτων στην Μπούτσα πυροβολήθηκαν - Σοκ από τη θηριωδία στο Κίεβο
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 34 τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε μια οικιστική περιοχή στο Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Τελευταία ενημέρωση: 22:29

Για ρωσική θηριωδία με θύματα τους άμαχους στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου κάνουν λόγο Ουκρανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι εντοπίζουν πτώματα κάθε ηλικίας στους δρόμους και σε ομαδικούς τάφους.

«Κάθε μέρα εντοπίζονται όλο και περισσότεροι πολίτες δολοφονημένοι», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Κιέβου, τονίζοντας ότι οι εικόνες που αντικρύζουν καθημερινά, είναι απάνθρωπες.

7 νεκροί από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 34 τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε μια οικιστική περιοχή στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Τα ρωσικά πυρά βρήκαν στόχο λεωφορεία που απομάκρυναν κατοίκους από την περιοχή του Χαρκόβου, σύμφωνα με την ουκρανική εισαγγελία.

"Οι κατακτητές πυροβόλησαν σε μια από τις κατοικημένες περιοχές της πόλης του Χάρκοβο. Δυστυχώς, 34 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένα παιδί επτά μηνών", δήλωσε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ στο Telegram.

"Ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο (σ.σ. ο ρωσικός στρατός), όπως αποδεικνύεται, μπορεί να πολεμήσει μόνο τον άμαχο πληθυσμό», είπε ειρωνικά, καλώντας τους κατοίκους να μην βγουν στους δρόμους, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Το 95% των θυμάτων στην Μπούτσα πυροβολήθηκαν

Σχεδόν όλοι όσοι βρέθηκαν νεκροί στην πόλη Μπούτσα, κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, δολοφονήθηκαν από πυροβολισμούς, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου, Αντρί Νεμπίτοφ.

«Το 95% των ανθρώπων πυροβολήθηκαν με τουφέκια υψηλής ακρίβειας ή άλλα ελαφρά όπλα» σε αυτό το βορειοδυτικό προάστιο του Κιέβου, δήλωσε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Κατά τη διάρκεια της (ρωσικής) κατοχής, άνθρωποι πυροβολήθηκαν στους δρόμους (...) Στον 21ο αιώνα, είναι αδύνατο να παραμείνουν κρυφά τέτοια εγκλήματα. Όχι μόνο μάρτυρες τα είδαν αυτά, αλλά καταγράφηκαν και σε βίντεο».

Γάλλοι χωροφύλακες εργάζονται αυτή τη στιγμή στην Μπούτσα, μαζί με Ουκρανούς ερευνητές, για να δημιουργήσουν μια διαδικασία εξέτασης και ταυτοποίησης των σορών.

Οι κάτοικοι της Μπούτσα έθαψαν οι ίδιοι τα θύματα κατά την κατάληψη της πόλης από τον ρωσικό στρατό, ο οποίος τελικά αποχώρησε στις 30 Μαρτίου, μετά από σχεδόν ένα μήνα παρουσίας.

Περισσότερα από 400 πτώματα

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μπούτσα, Ανατόλι Φεντορούκ, συνολικά περισσότερα από 400 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί στην πόλη του μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Λίγες μέρες μετά την αναχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου αντίκρισαν 20 πτώματα ανδρών ντυμένων με πολιτικά ρούχα, ο ένας με δεμένα τα χέρια του, και σορούς σκορπισμένους σε έναν δρόμο. Από τότε έχουν ανακαλυφθεί δεκάδες άλλα πτώματα, όπως και πολλά σε ομαδικούς τάφους.

Οι σφαγές στην Μπούτσα προκάλεσαν παγκόσμια οργή και καταδίκη και ώθησαν τους συμμάχους του Κιέβου να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Βομβαρδισμοί και στη Ζαπορίζια

Παράλληλα στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά της πόλης Βασίλιβκα, στην οποία σπίτια, ένα χασάπικο και εγκατάσταση του σιδηροδρομικού σταθμού του Ταβρίισκ υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με μήνυμα της ουκρανικής περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης στην εφαρμογή Telegram.

Ζελένσκι: Ο κόσμος να προετοιμαστεί για πιθανή χρήση πυρηνικών

Όλες οι χώρες του κόσμου, και όχι μόνο η Ουκρανία, θα πρέπει να είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη του στο CNN, σήμερα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε και σε χημικά όπλα, λέγοντας πως «μπορούν να το κάνουν, γι' αυτούς η ανθρώπινη ζωή είναι ένα τίποτα».

Για πρώτη φορά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας στη Μαριούπολη

Η Ρωσία χρησιμοποίησε βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας για τις επιθέσεις της στη Μαριούπολη την Παρασκευή, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάνταρ Μοτουζιάνικ.

Όπως είπε ο ίδιος, είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, που ο ρωσικός στρατός κάνει χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας.

Μάχες στη χαλυβουργία και στο λιμάνι

Το Κίεβο ανέφερε σήμερα ότι προσπαθεί να σπάσει την πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις και ότι μάχες μαίνονται γύρω από τις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Illich Steel and Iron Works και στην περιοχή του λιμανιού.

«Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι δύσκολη και σκληρή. Μάχες μαίνονται αυτή τη στιγμή. Ο ρωσικός στρατός καλεί συνεχώς πρόσθετες μονάδες να εισβάλουν στην πόλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ.

«Αλλά ως τώρα οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να το καταλάβουν πλήρως», είπε σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

ΟΗΕ: Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία

Τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η HCR κατέγραφε ακριβώς 4.796.245 πρόσφυγες σήμερα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 215.000 άνθρωποι που δεν είναι Ουκρανοί διέφυγαν επίσης από την Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΙ, Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αντίποινα της Ρωσίας στην ΕΕ, με απέλαση 18 Ευρωπαίων διπλωματών από τη Μόσχα 

Ουκρανία: Η Ρωσία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας στη Μαριούπολη

Βύθιση "Moskva": Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό έχασε ένα καταδρομικό... και την υπερηφάνειά του

gazzetta
gazzetta reader insider insider