Ρωσία: Για πέμπτη ημέρα συνεχίζεται προς ανατολάς η ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Για πέμπτη ημέρα συνεχίζεται προς ανατολάς η ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει αγοραστική ζήτηση, αρνούμενη ότι πρόκειται για πολιτική κίνηση.

Ο αγωγός Γιαμάλ-Ευρώπη είθισται να στέλνει το ρωσικό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη, όμως για πέμπτη συνεχή ημέρα λειτουργεί αντίστροφα. Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία της γερμανικής Gascade, ο αγωγός μεταφέρει φορτία από τη Γερμανία με προορισμό την Πολωνία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου σκαρφάλωσαν σε τιμές ρεκόρ εντός της εβδομάδας ύστερα από την αντιστροφή των ροών, ενώ υπήρξε μικρή εκτόνωση την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, η αντιστροφή της ροής δεν αποτελεί πολιτική κίνηση, παρά τις σχετικές ενδείξεις ότι αφορά την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Κρεμλίνου και Δύσης με αφορμή την Ουκρανία. Αντίθετα, η Μόσχα ανέφερε ότι η κίνηση ήταν απόρροια της έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος από πλευράς των Ευρωπαίων αγοραστών.

Την Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ανέφερε ότι χώρα του “παραγκωνίστηκε” από την Πολωνία στη διαχείριση του αγωγού.

Οι ροές στο σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανο-πολωνικά σύνορα, πήγαιναν ανατολικά προς την Πολωνία με ωριαία ένταση άνω των 1,1 εκατομμυρίων κιλοβατώρων (kWh/h) το Σάββατο και αναμενόταν να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοπρασιών φυσικού αερίου έγινε γνωστό ότι ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δεν είχε κλείσει χώρο για εξαγωγές μέσω του αγωγού Yamal-Europe για το Σάββατο.

Στοιχεία από τη σλοβακική εταιρεία εκμετάλλευσης αγωγών Eustream έδειξαν ότι οι ονομαστικές χωρητικότητες για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου το Σάββατο, από την Ουκρανία στη Σλοβακία μέσω του συνοριακού σημείου Velke Kapusany ήταν 747.031 μεγαβατώρες (MWh), ελαφρώς υψηλότερες από τις 739.843 MWh της Παρασκευής, αλλά κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Συνεχίζονται προς ανατολάς οι ροές αερίου στον αγωγό Γιαμάλ-Ευρώπη για 4η συνεχή ημέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider