Διεθνή
05-10-2021 | 11:29

Η Γαλλία απειλεί να «κόψει» την παροχή ρεύματος στη Βρετανία - Οι εντάσεις μετά το Brexit κλιμακώνονται

Newsroom
Μοιράσου το
Η Γαλλία απειλεί να «κόψει» την παροχή ρεύματος στη Βρετανία - Οι εντάσεις μετά το Brexit κλιμακώνονται
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλέμεντ Μπον, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιδιώξει να αξιοποιήσει την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια προσπάθεια να αναγκάσει την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να παραχωρήσει πρόσβαση στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα.

Ο Μπον είπε ότι η ΕΕ θα λάβει μέτρα τις επόμενες ημέρες για να αυξήσει την πίεση στη Βρετανία, η οποία εισάγει ενέργεια από τη Γαλλία. Οποιαδήποτε διακοπή αυτών των ροών θα απειλούσε το βρετανικό δίκτυο που βρίσκεται ήδη υπό πίεση.

«Τα Νησιά της Μάγχης, το Ηνωμένο Βασίλειο, εξαρτώνται από εμάς για τον ενεργειακό τους εφοδιασμό», δήλωσε ο Μπον σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1. «Νομίζουν ότι μπορούν να ζήσουν μόνοι και να κακολογούν την Ευρώπη. Και επειδή δεν λειτουργεί, επιδίδονται στον ανταγωνισμό και με επιθετικό τρόπο».

Το ζήτημα των δικαιωμάτων αλιείας μετά το Brexit εμφανίστηκε ξανά ως σημείο αναφοράς στη δύσκολη σχέση μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού την περασμένη εβδομάδα, όταν η Βρετανία χορήγησε μόνο ένα μικρό ποσοστό των αδειών που περίμεναν οι γαλλικές αρχές. Το Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι οι ψαράδες απέτυχαν να αποδείξουν ότι είχαν ιστορικό εργασίας στα βρετανικά ύδατα. Οι Γάλλοι λένε ότι οι Βρετανοί παραβιάζουν τη συμφωνία του Brexit.

Η ένταση κλιμακώνεται

Η διαμάχη καθυστέρησε τις διαπραγματεύσεις για την παροχή πρόσβασης στις βρετανικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες στην αγορά της ΕΕ και οι δύο πλευρές έστειλαν ακόμη και πολεμικά πλοία στο Τζέρσεϊ φέτος, όταν γαλλικά σκάφη απέκλεισαν συντόμως το κύριο λιμάνι του νησιού. Αλλά η εκμετάλλευση της εξάρτησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την γαλλική τροφοδοσία σε μια στιγμή που η αύξηση των τιμών της ενέργειας ανησυχεί τους πολιτικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη θα αποτελούσε σοβαρή κλιμάκωση.

Η Βρετανία βασίζεται σε δύο τεράστια καλώδια τροφοδοσίας που μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια από τους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας σε όλη τη Μάγχη. Οποιαδήποτε διακοπή σε αυτόν τον εφοδιασμό θα πιέσει ακόμη περισσότερο την «σφιχτή» αγορά ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, αυξάνοντας τις τιμές που έχουν ήδη θέσει εκτός λειτουργίας ένα σωρό εταιρείες.

«Το Brexit είναι λαϊκισμός σε δράση», δήλωσε ο Μπον. «Αποδείχθηκε ότι είναι μια τραγική αποτυχία».

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Ξεκινά η υποθαλάσσια προμήθεια ρεύματος από την Νορβηγία - «Ανάσα» από την ενεργειακή κρίση

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η Βρετανία βρίσκει «σωσίβιο» στη Νορβηγία