Βρετανία: Ξεκινά η υποθαλάσσια προμήθεια ρεύματος από την Νορβηγία - «Ανάσα» από την ενεργειακή κρίση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Ξεκινά η υποθαλάσσια προμήθεια ρεύματος από την Νορβηγία - «Ανάσα» από την ενεργειακή κρίση
Η προμήθεια θα περιοριστεί στο μισό περίπου της χωρητικότητας των 1.400 μεγκαβάτ της διασύνδεσης, με σχέδια να αυξηθεί σταδιακά σε πλήρη παραγωγή έως τις αρχές του επόμενου έτους.

Οι πρώτες εμπορικές ροές ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Νορβηγίας και Βρετανίας αναμένεται να ξεκινήσουν την Παρασκευή, παρέχοντας κάποια ανακούφιση στη Βρετανία καθώς αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση που κατακλύζει την οικονομία και θέτει τους προμηθευτές εκτός λειτουργίας.

Το αξίας 1,6 δισ. ευρώ North Sea Link της National Grid, προορίζεται να είναι αμφίδρομο καλώδιο, αλλά η τεράστια εξασφάλιση για την ενεργειακή ισχύ της Βρετανίας αυτό το φθινόπωρο διασφαλίζει ότι η ροή θα κινείται προς μία κατεύθυνση αρχικά. Η προμήθεια θα περιοριστεί στο μισό περίπου της χωρητικότητας των 1.400 μεγκαβάτ της διασύνδεσης, με σχέδια να αυξηθεί σταδιακά σε πλήρη παραγωγή έως τις αρχές του επόμενου έτους.

Η παγκόσμια έλλειψη ενέργειας προκάλεσε τιμές ρεκόρ στην Βρετανία τον περασμένο μήνα και ανάγκασε τουλάχιστον 10 μικρούς προμηθευτές να κλείσουν. Ο κίνδυνος χειμερινών διακοπών λειτουργίας στην χώρα αυξήθηκε όταν ένας υποθαλάσσιος σύνδεσμος με τη Γαλλία εξουδετερώθηκε από πυρκαγιά. Η νορβηγική σύνδεση θα είναι ένα βασικό μέρος της προσπάθειας της Βρετανίας να επιτύχει τους μηδενικούς στόχους, εξαλείφοντας 23 εκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα έως το 2030 και σταδιακά τροφοδοτώντας έως και 1,4 εκατομμύρια σπίτια, ανέφερε η National Grid σε ανακοίνωσή της.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ισχυρό ενεργειακό δεσμό με τη Νορβηγία που χρονολογείται δεκαετίες πίσω», δήλωσε ο Γκρεγκ Χαντς, υπουργός Ενέργειας, καθαρής ανάπτυξης και κλιματικής αλλαγής. «Το North Sea Link ενισχύει αυτόν τον δεσμό και επιτρέπει και στα δύο έθνη να επωφεληθούν από την ευελιξία και την ενεργειακή ασφάλεια που παρέχουν οι διασυνδέσεις».

Οι ροές της σύνδεσης θα καθοριστούν από εμπόρους και στις δύο πλευρές της Βόρειας Θάλασσας, με την ισχύ να πηγαίνει εκεί όπου οι τιμές είναι οι υψηλότερες.

Το καλώδιο 720 χιλιομέτρων (447 μίλια) χρειάστηκε έξι χρόνια για να κατασκευαστεί και ξεκίνησε τις δοκιμές τον Ιούνιο. Η απόδοσή του θα καθορίσει εάν η Νορβηγία πρέπει να έχει έναν δεύτερο σύνδεσμο με την Βρετανία.

Αυτή είναι η πέμπτη διασύνδεση για το National Grid, το οποίο διαχειρίζεται επίσης συνδέσεις με το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Μια νέα διασύνδεση με τη Δανία αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023.

Photo: Getty/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η Βρετανία βρίσκει «σωσίβιο» στη Νορβηγία

gazzetta
gazzetta reader insider insider