Χαρδαλιάς: Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Σταμάτα - Προσήχθη ένας μελισσοκόμος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαρδαλιάς: Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Σταμάτα - Προσήχθη ένας μελισσοκόμος
Νίκος Χαρδαλιάς
Σε ύφεση φαίνεται να βρίσκεται το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Σταμάτα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 4 προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό. Συνεχίζονται οι προσπάθειες τις πυροσβεστικής.

Σε ύφεση φαίνεται να βρίσκεται το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Σταμάτα, στον Διόνυσο και στην Ροδόπολη, Σταμάτα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του κ. Νίκου Χαρδαλιά από το Συντονιστικό Κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε πως η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, χάρη στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών αρχών, με τους δρόμους προς την Πεντέλη να έχουν ανοίξει και τους κατοίκους της περιοχής να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Αυτή τη στιγμή η φωτιά δείχνει να είναι σε ύφεση με πολλές ωστόσο ακόμα εστίες», τόνισε και πρόσθεσε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο Νεκροταφείο της Σταμάτας και οι άνεμοι που έπνεαν ήταν 6 με τάση στα 7 μποφόρ.

Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής είχαν λάβει νωρίτερα δύο ενημερωτικά sms από το 112, το οποίο τους καλούσε να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Σημειώθηκαν προσαγωγές για εμπρησμό

Προσήχθη απόψε από υπαλλήλους της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ένας μελισσοκόμος, ο οποίος εξετάζεται για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προσαχθείς έχει μελίσσια στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Στην ενημέρωση της ΓΓΠΠ νωρίτερα συμμετείχε και ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος δήλωσε πως έχουν γίνει 4 προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό και εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ακόμα ότι οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς και σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα.

«Οι πυροσβέστες έδωσαν μία πολύ γενναία μάχη με τις φωτιές που υπήρχαν μέσα στις γειτονιές, μέσα στις πόλεις, στους δρόμους και διέσωσαν περιουσία και τις πολύτιμες ζωές των συμπολιτών μας. Το ίδιο και οι εθελοντές αλλά και οι αστυνομικοί που πήραν όλα τα μέτρα προκειμένου να εκκενωθούν οικισμοί και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ενώ γνωστοποίησε ότι οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν αυτή τη στιγμή τα αίτια της πυρκαγιάς.

«Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα και βοηθιούνται σε αυτό και από τις δυνάμεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Είμαστε όλοι εδώ νυχθημερόν και θα προστατεύσουμε με απόλυτη προσήλωση με απόλυτη αφοσίωση το περιβάλλον, τα πολύτιμα δάση μας, τους ευαίσθητους οικισμούς που βρίσκονται μέσα ή πέριξ των δασών, κυρίως εδώ στην Αττική, και φυσικά είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα διεμήνυσε ότι είναι όλοι σε επιφυλακή, ενώ επισήμανε ότι είναι πολύ δύσκολες αυτές οι μέρες λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που υπάρχει.

Πολύ δύσκολη κατάσταση

Αυτή τη στιγμή, στο σημείο επιχειρούν 310 πυροσβέστες, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα, 9 αεροπλάνα ανάμεσά τους το Berier-200 και πολλοί εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης δήλωσε στο ΑΠΕ, ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι φλόγες 'γλείφουν' και σπίτια».

«Ακόμα είναι δύσκολα τα πράγματα, υπάρχουν εστίες. Δεν μπορώ με βεβαιότητα να πω κάτι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Διονύσου, ο οποίος τόνισε ότι από νωρίς το πρωί βρίσκονται στο πεδίο μαζί με τους δημοτικούς συμβούλου, ενώ επισήμανε ότι επιχειρούν ακόμη εναέρια μέσα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Σημειώνεται πως, όπως δήλωσε ο κοινοτάρχης της Ροδόπολης στην ΕΡΤ, περίπου 20 σπίτια έχουν καεί ή υποστεί ζημιές από τη φωτιά, ενώ λίγο πριν τις 17:00 δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο.

Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος ότι πρόκειται για εμπρησμό, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες πως «ακούστηκαν τέσσερα γκαζάκια να σκάνε».

Σχετικά με την πυρκαγιά που εξελίσσεται στην ΒΑ Αττική και τη μάχη που δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές στο πλευρό των κατοίκων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έθεσε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ και τις υγειονομικές δομές στην περιοχή. Ήδη βρίσκονται στην περιοχή 4 ασθενοφόρα, για προληπτικούς λόγους.

Γ. Πατούλης: Σημαντικό ότι ανακόπηκε το πύρινο μέτωπο και η πορεία του προς Πεντέλη

Υπό σχετικό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στη Σταμάτα με τις εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν καταστέλλοντας τις αναζωπυρώσεις με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι επόμενες ώρες είναι πολύ σημαντικές για την εξέλιξη της, προκειμένου οι δυνάμεις κατάσβεσης να προλάβουν το χρόνο πριν νυχτώσει».

Όπως αναφέρει σημαντικό ρόλο στην ανακοπή του πύρινου μετώπου είχε η ετοιμότητα και ο συντονισμός των δυνάμεων πυρόσβεσης οι οποίες επιχειρούσαν υπό την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας με υπεράνθρωπες δυνάμεις. «Έδιναν πραγματικές μάχες να διασώσουν τα σπίτια και να ανακόψουν τις εστίες που συνεχώς αναζωπυρώνοντας λόγω της ορμητικότητας του ανέμου».

Ο περιφερειάρχης χαρακτηρίζει ως υψηλής σημασίας για το περιβάλλον και το λεκανοπέδιο το γεγονός ότι ανακόπηκε η πορεία της πυρκαγιάς προς την Πεντέλη, όπου την ωθούσε από το μεσημέρι μέσα από κατοικημένη περιοχή με πευκοδάσος, ο ισχυρός άνεμος εντάσεως 8 μποφόρ. Όπως εξίσου σημαντικό «είναι και το γεγονός ότι δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, λόγω της έγκαιρης εκκένωσης του οικισμού Γαλήνη Ροδόπολης και της απομάκρυνσης όσων κατοίκων ήταν στις κρίσιμες περιοχές». Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές σε περιουσίες και κτίρια σημείωσε, ότι έχουν καταστραφεί κυρίως διάσπαρτα εντός του δάσους κτίσματα και αποθήκες αλλά ότι δεν μπορεί να γίνει ακόμη εκτίμηση.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ροδόπολης Βασίλης Κλεφτάκης ανέφερε ότι κάηκαν περίπου 20 σπίτια πολλά εκ των οποίων «λειτουργούσαν ως παραθεριστικές κατοικίες». Εξήρε το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και εναέριων και επίγειων όπως και των εθελοντών για την «αυτοθυσία» που επέδειξαν προκειμένου να διασώσουν τις περιουσίες των ανθρώπων «από τις φλόγες που έγλειφαν τους τοίχους και κατέκαιγαν τις αυλές τους». Επισήμανε ότι οι κάτοικοι είχαν μεριμνήσει ιδιαίτερα για τον καθαρισμό των οικοπέδων και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης η οποία «σε περιοχές εντός πευκοδάσους λειτουργεί ως δυναμίτιδα».

Αναφορικά με την καταστροφή των σπιτιών τα οποία σύντομα θα καταγραφούν μαζί με όλες τις απώλειες «για να αποζημιωθούν, μέσα από τις δέουσες διαδικασίες», ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βασίλης Κόκκαλης επισημαίνει ότι «εμπόδιο στην αποτελεσματικότερη διάσωση ορισμένων που καταστράφηκαν έπαιξε και η περίφραξη τους». Ο ίδιος όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε επικεφαλής του αρμόδιου δυναμικού τηής Περιφέρειας από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στη Σταμάτα, με 21 υδροφόρες και πολλά χωματουργικά οχήματα, ερπυστροφόρα και φορτηγά προκειμένου να συνδράμουν στο έργο κατάσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ενεργοποιήθηκε το 112

Εντωμεταξύ, μήνυμα μέσω του 112 έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλώντας τους πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Το μήνυμα αναφέρει τα εξής: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Πυρκαγιά στον Βύρωνα, δεν κινδυνεύουν κατοικίες

Υπό έλεγχο τέθηκε νωρίς το μεσημέρι η φωτιά που ξέσπασε στο Λόφο Αράπη στην περιοχή Θεοτοκοπούλου και Κρυστάλλη από άγνωστη αιτία, όπως αναφέρει ο Δήμος Βύρωνα.

Επί τόπου έσπευσαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας με τα μέσα του Δήμου Βύρωνα και εθελοντές από όμορους δήμους, που προσήλθαν άμεσα για να βοηθήσουν. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που έκαψε περίπου 40 στρέμματα, έγιναν ρίψεις νερού και από αέρος με ελικόπτερο.

Επί τόπου παραμένουν ισχυρές δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις.

*Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε φωτογραφίες από την πυρκαγιά:

Χαρδαλιάς: Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Σταμάτα - Προσήχθη ένας μελισσοκόμος
Χαρδαλιάς: Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Σταμάτα - Προσήχθη ένας μελισσοκόμος
Χαρδαλιάς: Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Σταμάτα - Προσήχθη ένας μελισσοκόμος
Χαρδαλιάς: Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Σταμάτα - Προσήχθη ένας μελισσοκόμος
Χαρδαλιάς: Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Σταμάτα - Προσήχθη ένας μελισσοκόμος
Χαρδαλιάς: Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Σταμάτα - Προσήχθη ένας μελισσοκόμος
Χαρδαλιάς: Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Σταμάτα - Προσήχθη ένας μελισσοκόμος
Χαρδαλιάς: Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Σταμάτα - Προσήχθη ένας μελισσοκόμος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΓΠΠ: Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες

Σταμάτα: Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης, κοντά σε σπίτια οι φλόγες -Έκτακτη ενημέρωση από Χαρδαλιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider