Απάντηση Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Απαράδεκτη και μεροληπτική η έκθεση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απάντηση Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Απαράδεκτη και μεροληπτική η έκθεση
«Αυτή η μονομερής και σε καμία περίπτωση αντικειμενική έκθεση υιοθετήθηκε σε μια περίοδο, στην οποία επιχειρείται η αναθέρμανση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Άγκυρα απορρίπτει με ανακοίνωσή της την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία απείλησε με αναστολή των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων - αν δεν περιορίσει την εχθρική εξωτερική πολιτική της. Από την τουρκική απάντηση δεν λείπουν και οι αναφορές στα «μεροληπτικά και άδικα επιχειρήματα» των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων, που σύμφωνα με τον Άγκυρα, υιοθετεί η ΕΕ.

«Αυτή η μονομερής και σε καμία περίπτωση αντικειμενική έκθεση υιοθετήθηκε σε μια περίοδο, στην οποία επιχειρείται η αναθέρμανση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Απορρίπτουμε αυτό το προκατειλημμένο κείμενο που περιέχει όχι μόνο ψευδείς ισχυρισμούς σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου... αλλά υιοθετεί και τις απολύτως άδικες και προκατειλημμένες θέσεις των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, υποστηρίζοντας, παράλληλα, τις μονομερείς αφηγήσεις των Αρμενίων για τα γεγονότα του 1915».

Οπισθοδρόμηση βλέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Υπενθυμίζεται πως με αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων προειδοποίησε την Τουρκία το Ευρωκοινοβούλιο, διαπιστώνοντας οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Σε έκθεση που εγκρίθηκε την Τετάρτη με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση όσον αφορά στην εσωτερική, θεσμική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ώστε και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν την καταλληλότητα του υφιστάμενου πλαισίου ή, αν είναι αναγκαίο, να διερευνήσουν ενδεχόμενα νέα μοντέλα. «Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να χρειάζονται επαναξιολόγηση σε βάθος», αναφέρουν οι ευρωβουλευτές.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider