Τουρκία: Σφυροκόπημα σε λίρα και Χρηματιστήριο, μετά την απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Σφυροκόπημα σε λίρα και Χρηματιστήριο, μετά την απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη
Κατακρημνίζεται η τουρκική λίρα, μετά την καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος αύξησε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης, στο 19%.

Συνεχίζεται η «βουτιά» στο νόμισμα και το χρηματιστήριο της Τουρκίας, στον απόηχο της ξαφνικής απόφασης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καθαιρέσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νάτζι Αμπάλ, το βράδυ της Παρασκευής.

Η τουρκική λίρα, βρέθηκε να υποχωρεί το πρωί σε νέα ιστορικά χαμηλά, έως και 17%, στο επίπεδο των 8,4850 λιρών ανά δολάριο από τις 7,2185 λίρες την Παρασκευή, κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 8,58 λιρών που σημειώθηκε στις αρχές του Νοεμβρίου. Πλέον, υποχωρεί 9% στις 7,87 λίρες. Ενδοσυνεδριακά, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2018. 

Παράλληλα, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε το πρωί τις συναλλαγές για δύο φορές, στο πλαίσιο μηχανισμού που προβλέπει τη διακοπή αυτή σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών. Οι συναλλαγές ανεστάλησαν για πρώτη φορά για 35 λεπτά για να επαναληφθούν στις 09.30 (ώρα Ελλάδας), αφού ο γενικός δείκτης είχε σημειώσει πτώση 6,65%, ενώ οι συναλλαγές αποκαταστάθηκαν μόνο για 8 λεπτά, πριν διακοπούν για δεύτερη φορά στις 09.38 ώρα Ελλάδας, ύστερα από νέα πτώση του γενικού δείκτη κατά 7%. Αυτή την ώρα σημειώνει πτώση 9,6%

Επίσης, η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε 500 μονάδες βάσης (5 ποσοστιαίες μονάδες) στο 19,06%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου με νόμισμα αναφορά το δολάριο αυξήθηκε 153 μονάδες βάσης στο 7,41%. Το πενταετές CDS (ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Τουρκίας) κατέγραψε άνοδο - ρεκόρ στις 472 μονάδες βάσης.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι προσηλωμένη στις ελεύθερες αγορές και σε ένα φιλελεύθερο καθεστώς συναλλάγματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Λούφι Έλβαν, μετά την πτώση της λίρας. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στη σταθερότητα των τιμών και οι δημοσιονομικές πολιτικές θα στηρίξουν τη νομισματική αρχή στις προσπάθειές της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

insider



Από τα μέσα του 2019 είναι η τρίτη φορά που ο πρόεδρος της Τουρκίας απολύει τον κεντρικό Τραπεζίτη. Ο κεντρικός τραπεζίτης καθαιρέθηκε δυνάμει προεδρικού διατάγματος που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής χωρίς να εξηγούνται οι λόγοι. Η απόφαση, όμως, ακολούθησε την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης, στο 19%.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης θητείας του είχε αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 450 μονάδες βάσης, κάτι που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούσαν απαραίτητο για τον έλεγχο του υψηλού πληθωρισμού (έφθασε σχεδόν στο 16% τον Φεβρουάριο) και τη σταθερότητα του νομίσματος. Την ίδια περίοδο, βελτιώθηκε σημαντικά και η εμπιστοσύνη των επενδυτών, με τις εισροές κεφαλαίων να ενισχύονται κατά 10 δισ. δολάρια, κάτι που προκάλεσε την οργή του Ερντογάν, καθώς ο πρόεδρος έχει ταχθεί κατά των υψηλών επιτοκίων. 

Ο αντικαταστάτης του Αμπάλ, οικονομολόγος Σαχάπ Καβτζίογλου είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και υποσχέθηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε απρόσμενες, σημαντικές αλλαγές πολιτικής και ότι θα εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. «Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα συνεχίσει να αξιοποιεί όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής με αποτελεσματικότητα, για να επιτύχει τον στόχο της: τη διαρκή μείωση του πληθωρισμού», διαβεβαίωσε ο κ. Καβτζίογλου. 

Σημειώνεται πως η λίρα έχει καταγράψει απώλειες που ξεπερνούν το 8% από τα μέσα Φεβρουαρίου, έπειτα από την αναδιοργάνωση του οικονομικού επιτελείου από τον πρόεδρο Ερντογάν το 2020, και είχε πυροδοτήσει εκκλήσεις για νέα στήριξη από την κεντρική τράπεζα με αύξηση των επιτοκίων. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider