Eυρωπαϊκός EMA για εμβόλιο AstraZeneca: Είναι ασφαλές, δεν συνδέεται με θρομβώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eυρωπαϊκός EMA για εμβόλιο AstraZeneca: Είναι ασφαλές, δεν συνδέεται με θρομβώσεις
Την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τη συνέχιση της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕMA, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης, λέγοντας πως το εμβόλιο είναι ασφαλές κατά τη νόσου και τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τη συνέχιση της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕMA, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης, λέγοντας πως το εμβόλιο είναι ασφαλές κατά τη νόσου και τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να βεβαιώνουν πως η χρήση του εμβολίου δεν συνδέεται με θρομβώσεις, μετά από τα σχετικά περιστατικά που κατεγράφησαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, ο EMA σημειώνει πως δεν μπορούν να αποκλειστούν συνδέσεις των περιστατικών θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η εκπρόσωπος του EMA, Έμερ Κουκ, δήλωσε πως ο Οργανισμός επιδιώκει να κάνει κι άλλες μελέτες παρατήρησης για να διερευνήσει περαιτέρω το ζήτημα. Επιπλέον, ζητά από άτομα που εμφανίζουν παρενέργειες να το αναφέρουν.

Η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ συνέστησε κατά συνέπεια «να υπάρξει μια ευαισθητοποίηση για αυτούς τους δυνητικούς κινδύνους και να διασφαλιστεί ότι θα περιληφθούν στις πληροφορίες για το προϊόν».

Συμβουλεύει επίσης «να επιστήσουν την προσοχή σε αυτές τις πιθανές σπάνιες ασθένειες και να παρασχεθούν πληροφορίες στους επαγγελματίες του τομέα υγείας και στους εμβολιασθέντες για να τους βοηθήσουν να σταματήσουν και να μειώσουν τις πιθανές παρενέργειες», πρόσθεσε η Κουκ.

Ο ΕΜΑ θα ξεκινήσει επίσης «επιπρόσθετες έρευνες για να μάθει περισσότερα για αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις», είπε, τονίζοντας ότι «αν επρόκειτο για την ίδια, θα εμβολιαζόταν αύριο».

Περίπου 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου τις τελευταίες ημέρες, αν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πριν λίγο έκανε γνωστό ότι από αύριο, σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, θα ξαναρχίσει κανονικά η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca.

Ωστόσο, επαναλαμβάνει τη θέση του EMA ότι «αυτό το εμβόλιο είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για την προστασία των πολιτών από τον Covid-19» και ότι οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca έδειξαν τουλάχιστον 60% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσου.

Ακόμα, ο Οργανισμός σημείωσε πως περίπου 20 εκατ. πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca και ότι έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 7 περιστατικά που εμφάνισαν θρόμβωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider