Συρρικνώθηκαν 9,3% οι γερμανικές εξαγωγές το 2020

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συρρικνώθηκαν 9,3% οι γερμανικές εξαγωγές το 2020

Οι Γερμανικές εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 9,3% την χρονιά που μας πέρασε καθώς η πανδημία του κορονοϊού μείωσε την ζήτησε. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση μετά από την οικονομική κρίση του 2009. Οι εισαγωγές έπεσαν κατά 7,1%, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Αυτή ήταν επίσης η πιο απότομη πτώση από το 2009, όταν οι εξαγωγές έπεσαν κατά 18,4% και οι εισαγωγές κατά 17,5%.

Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας γερμανικών προϊόντων, παρά μια μείωση της τάξης του 12,5%. Συνολικά, η αξία των εν λόγω γερμανικών εξαγωγών ανήλθαν στα 103,8 δισ. ευρώ.

Η Κίνα ήταν η δεύτερη κατά σειρά σε εισαγωγές γερμανικών προϊόντων, με μια οριακή μείωση 0,1%, πέφτοντας έτσι στα 95,9 δισ. ευρώ.

Στην τρίτη θέση η Γαλλία με 91 δισ. ευρώ και μια πτώση 14,6%.

Όσον αφορά τους εξαγωγείς προϊόντων στην γερμανική αγορά, η Κίνα ήταν πρώτη με μια αύξηση 5,6%, στα 116,2 δισ. ευρώ.
Ολλανδία και ΗΠΑ στην δεύτερη και τρίτη θέση, με 9,6% και 5% μειώσεις, αντίστοιχα.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, εμφανίζουν μια συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης στην Ευρώπη, κατά 5% μέσα στον προηγούμενο έτος, καλύτερα, σε τελική ανάλυση, από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Το πλεόνασμα εξαγωγών της Γερμανίας ανέρχεται στα 179,1 δισ. ευρώ, το μικρότερο από το 2011, βρισκόμενο σε μείωση για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωση πως οι εξαγωγές το μήνα Δεκέμβριο ήταν αυξημένες κατά 2,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, και 0,1% σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Ενώ υπήρχαν σημαντικές αυξήσεις από έτος σε έτος τον Δεκέμβριο στις εξαγωγές σε Κίνα και ΗΠΑ οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεσαν κατά 3,3% τον τελευταίο μήνα πριν το Brexit.

Οι μεταφορές μεταξύ Βρετανίας και ηπειρωτικής Ευρώπης διαταράχτηκαν σημαντικά τον Δεκέμβριο καθώς εφαρμόστηκαν οι περιορισμοί που ακολούθησαν την ανακάλυψη του νέου στελέχους του κορονοϊού στην Βρετανία. Οι εισαγωγές της Γερμανίας σε Βρετανικά προϊόντα έπεσαν κατά 11,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider