Αυτές είναι οι γυναίκες που βρίσκονται στην εξουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτές είναι οι γυναίκες που βρίσκονται στην εξουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Οκτώ γυναίκες που έχουν καταφέρει να βρεθούν στην ηγεσία κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αφορμή την εκλογή της Ζουζάνα Τσαπούτοβα, της 45χρονης φιλελεύθερης δικηγόρος που συγκέντρωσε σχεδόν το 60% των ψήφων και έτσι έγινε η της πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας, θυμηθήκαμε ποιες είναι οι άλλες γυναίκες που έχουν βρεθεί στο τιμόνι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ας δούμε τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται πληροφορίες από το AFP.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κυβερνά από το 2005 την ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία. Τον Μάρτιο του 2018 ανέλαβε την τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, σημαντικά εξασθενημένη ωστόσο έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες η πολιτική της οικογένεια κατέγραψε ιστορικό χαμηλό. Χρειάστηκε πέντε μήνες για μπορέσει να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Η πρώτη καγκελάριος στη γερμανική ιστορία έχει χαρακτηριστεί πολλάκις «η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο» από το περιοδικό Forbes.   
 

Δεύτερη γυναίκα που αναδείχθηκε πρωθυπουργός της χώρας της μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, η Τερέζα Μέι ανέλαβε την εξουσία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούλιο του 2016, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον έπειτα από το δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Με το αδιέξοδο για το Brexit να παραμένει απόλυτο, η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης έβαλε προ ημερών στο τραπέζι την παραίτησή της για να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων η Συμφωνία Αποχώρησης που έκλεισε με τις Βρυξέλλες, προοπτική πάντως εξαιρετικά αβέβαιη.

Η Μαρί-Λουΐζ Κολέιρο Πρέκα εξελέγη πρόεδρος τον Απρίλιο του 2014, κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού, που κρατά πάντως στα χέρια του ουσιαστικά το σύνολο της εξουσίας.

Η Κέρστι Καλιουλάιντ, άλλοτε μέλος του ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, έγινε τον Οκτώβριο του 2016 η πρώτη πρόεδρος της χώρας. Εξελέγη από τα μέλη του κοινοβουλίου. Το αξίωμα πάντως είναι απλά τιμητικό.   

Η σοσιαλδημοκράτισσα ευρωβουλεύτρια Βιόριτσα Νταντσίλα έγινε τον Ιανουάριο του 2018 η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής της ρουμανικής κυβέρνησης, όμως επίσης η τρίτη πρωθυπουργός μέσα σε επτά μήνες.

Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, πρώην ευρωπαία επίτροπος, εξελέγη πρόεδρος τον Μάιο του 2009 και οδεύει να ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία της, χωρίς δικαίωμα να διεκδικήσει νέα. Είναι η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε το αξίωμα στη χώρα.

Στην Κροατία η συντηρητική Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς ήταν η πρώην υπουργός Εξωτερικών, και εξελέγη πρόεδρος της χώρας τον Ιανουάριο του 2015. Έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος με λαϊκή ψηφοφορία στα Βαλκάνια.

Η Σλοβακία, όπου η 45χρονη δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα εξελέγη χθες, Σάββατο, στην προεδρία της Δημοκρατίας, θα γίνει η όγδοη χώρα της ΕΕ από τις 28 όπου αρχηγός της κυβέρνησης ή του κράτους είναι γυναίκα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:47

Μαρκόπουλος: Δεν υπάρχει υποχρέωση μηνιαίας καταβολής στον «κουμπαρά των νέων»

10:45

Τζούρος (Πειραιώς): Έρχεται επενδυτικό «κύμα» 15 δισ. ευρώ στις ενεργειακές υποδομές

10:36

Δολάριο και γεν σε νέα ισορροπία

10:21

Επιθέσεις των Χούθι στη Σαουδική Αραβία σε ενεργειακές εγκαταστάσεις - Πάνω από 70 τραυματίες

10:18

Ελληνικό Box office: Η «Οδύσσεια» αγγίζει το 1 εκατ. εισιτήρια – Ποια ταινία έμεινε στην κορυφή

10:15

Πώς το phishing μέσω QR code παρακάμπτει τα μέτρα ασφαλείας επιχειρήσεων

10:13

Η Σουηδία στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές με αποτέλεσμα αβέβαιο

10:10

Κεραμέως: Καλύτερη επίδοση 25ετίας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο επτάμηνο

10:07

Euroxx: Εκτοξεύει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών

10:01

Υγεία: 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα

09:53

Γερμανία: Tο εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα 21,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο

09:43

ΑΑΔΕ: Η Ευγενία, η πρώτη ψηφιακή σύμβουλος του δημοσίου στην 90η ΔΕΘ

09:33

Αγρότες: Τέλος εποχής για το «τσεκ» όπως το ξέραμε: Στο στόχαστρο οι ετεροεπαγγελματίες

09:31

ΕΒΕΠ: Το επόμενο βήμα μετά τη ΔΕΘ είναι η ενίσχυση της παραγωγικής ανταγωνιστικότητας

09:23

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 98 δολ. το Brent με φόντο το deal Ιράν-Ομάν για το Ορμούζ

09:08

Σκέρτσος: Ζούσαν οι Έλληνες καλύτερα το 2019 από το 2026;

09:00

Ζελένσκι: Ενδεχόμενη «αποκλιμάκωση» του πολέμου στην Ουκρανία τον χειμώνα

08:56

Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους της Αmazon - 5 νεκροί

08:50

Έκδοση πινακίδων: Σε δημόσια διαβούλευση οι νέες διατάξεις του υπ. Μεταφορών - Τι αλλάζει

08:44

Ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα: Η «τρύπα» των 500 εκατ. και η απόσταση από την Ευρώπη

08:43

Τουλάχιστον 2 νεκροί από τα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο

08:40

Γκίλφοϊλ: «Πιο τολμηρή και ισχυρότερη από ποτέ» η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ - Η Β. Ελλάδα θυμίζει Silicon Valley στην ακμή της

08:30

Χατζηδάκης: Αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για σταθερότητα και προοπτική

08:25

Σε ισχύ οι τελωνειακοί δασμοί αντιποίνων του Καναδά σε προϊόντα των ΗΠΑ

08:19

Γιατί το 2026 θα είναι χρονιά - σταθμός για τη ΜΕΒΓΑΛ

08:12

Άντεξε το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του πολέμου - Τα «πυρομαχικά» του πακέτου ΔΕΘ

08:05

Η «χρήσιμη»... χολή του Σαμαρά - Η δεύτερη νιότη στα «Δίδυμα Φεγγάρια» - Η αριστερή πολυκατοικία

08:00

Στα 775,78 ευρώ η μέση σύνταξη του ΕΦΚΑ τον Αύγουστο - Οι καταβολές έως το τέλος του έτους

07:48

Καύσιμα: Επιστρέφει ο φόβος ελλείψεων - Πόσο θωρακισμένη είναι η Ελλάδα, τι θα γίνει με τις τιμές

07:38

Φοιτητική κατοικία: Ράλι διαρκείας με (έως) +164% στην 10ετία - Τα ενοίκια και η τάση


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider