Αυτές είναι οι γυναίκες που βρίσκονται στην εξουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτές είναι οι γυναίκες που βρίσκονται στην εξουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Οκτώ γυναίκες που έχουν καταφέρει να βρεθούν στην ηγεσία κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αφορμή την εκλογή της Ζουζάνα Τσαπούτοβα, της 45χρονης φιλελεύθερης δικηγόρος που συγκέντρωσε σχεδόν το 60% των ψήφων και έτσι έγινε η της πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας, θυμηθήκαμε ποιες είναι οι άλλες γυναίκες που έχουν βρεθεί στο τιμόνι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ας δούμε τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται πληροφορίες από το AFP.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κυβερνά από το 2005 την ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία. Τον Μάρτιο του 2018 ανέλαβε την τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, σημαντικά εξασθενημένη ωστόσο έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες η πολιτική της οικογένεια κατέγραψε ιστορικό χαμηλό. Χρειάστηκε πέντε μήνες για μπορέσει να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Η πρώτη καγκελάριος στη γερμανική ιστορία έχει χαρακτηριστεί πολλάκις «η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο» από το περιοδικό Forbes.   
 

Δεύτερη γυναίκα που αναδείχθηκε πρωθυπουργός της χώρας της μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, η Τερέζα Μέι ανέλαβε την εξουσία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούλιο του 2016, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον έπειτα από το δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Με το αδιέξοδο για το Brexit να παραμένει απόλυτο, η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης έβαλε προ ημερών στο τραπέζι την παραίτησή της για να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων η Συμφωνία Αποχώρησης που έκλεισε με τις Βρυξέλλες, προοπτική πάντως εξαιρετικά αβέβαιη.

Η Μαρί-Λουΐζ Κολέιρο Πρέκα εξελέγη πρόεδρος τον Απρίλιο του 2014, κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού, που κρατά πάντως στα χέρια του ουσιαστικά το σύνολο της εξουσίας.

Η Κέρστι Καλιουλάιντ, άλλοτε μέλος του ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, έγινε τον Οκτώβριο του 2016 η πρώτη πρόεδρος της χώρας. Εξελέγη από τα μέλη του κοινοβουλίου. Το αξίωμα πάντως είναι απλά τιμητικό.   

Η σοσιαλδημοκράτισσα ευρωβουλεύτρια Βιόριτσα Νταντσίλα έγινε τον Ιανουάριο του 2018 η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής της ρουμανικής κυβέρνησης, όμως επίσης η τρίτη πρωθυπουργός μέσα σε επτά μήνες.

Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, πρώην ευρωπαία επίτροπος, εξελέγη πρόεδρος τον Μάιο του 2009 και οδεύει να ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία της, χωρίς δικαίωμα να διεκδικήσει νέα. Είναι η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε το αξίωμα στη χώρα.

Στην Κροατία η συντηρητική Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς ήταν η πρώην υπουργός Εξωτερικών, και εξελέγη πρόεδρος της χώρας τον Ιανουάριο του 2015. Έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος με λαϊκή ψηφοφορία στα Βαλκάνια.

Η Σλοβακία, όπου η 45χρονη δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα εξελέγη χθες, Σάββατο, στην προεδρία της Δημοκρατίας, θα γίνει η όγδοη χώρα της ΕΕ από τις 28 όπου αρχηγός της κυβέρνησης ή του κράτους είναι γυναίκα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:50

Κρεμλίνο: Η Ρωσία παραμένει έτοιμη να επιλύσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία μέσω διπλωματίας

14:50

ΗΠΑ - Βρετανία: H επίσκεψη Τραμπ σφραγίζεται με τεχνολογικό mega deal 42 δισ. δολ.

14:46

Ρωσία: Απαξιώνει τα σχέδια της ΕΕ να επιταχύνει τη σταδιακή ενεργειακή αποδέσμευση

14:43

Γαλλία: Μαζικές απεργίες με αίτημα την μη εφαρμογή των μέτρων οικονομικής λιτότητας

14:43

Βρετανία: H διμερής συμφωνία με τη Γαλλία για την επιστροφή μεταναστών «θα προχωρήσει»

14:30

Θέση εργασίας από τη ΔΥΠΑ στην Αυστρία με μισθό από 40.500 ευρώ

14:17

Κόλλιας (ΟΕΕ): Να αφορά όλες τις ΑΕ η παράταση διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων

14:00

Ναβάλνι: «Εξετάσεις δυτικών εργαστηρίων δείχνουν ότι δηλητηριάστηκε» λέει η χήρα του

13:57

Αναβαθμίζει σε buy την Inditex η UBS – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την ελληνική αγορά

13:50

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Καματερό

13:49

Καταπατημένες εκτάσεις: Παράταση έως 11 Σεπτεμβρίου 2026 για την εξαγορά τους

13:46

ΤτΕ: Αυξημένες κατά 7,3% οι τιμές διαμερισμάτων το β' τρίμηνο του 2025

13:37

Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ - Δένδιας: Το Πίρι Ρέις δεν απασχόλησε τη συνεδρίαση

13:35

ΙΟΒΕ: Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία - Στις 113,9 μονάδες τον Αύγουστο

13:35

Παπαστράτος: Η Μαρίνα Σπυριδάκη αναλαμβάνει καθήκοντα Director Public Affairs

13:33

Στουρνάρας: Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα σταθερότητας και ανθεκτικότητας

13:31

Τουρκία σε Νετανιάχου: «Η Ιερουσαλήμ δεν υποτάχθηκε ποτέ σε όλη την ιστορία της»

13:31

Πρόεδρος του Αρείου Πάγου: Επιχειρείται η χειραγώγηση και ο επηρεασμός έξωθεν της Δικαιοσύνης

13:23

Ισραήλ: Ο στρατός έπληξε πάνω από 150 στόχους από χθες στην Πόλη της Γάζας

13:12

Γερμανία: Ο Μερτς κάνει λόγο για «συγκεκριμένη απειλή» και προετοιμάζει τους πολίτες για «εκτεταμένες» μεταρρυθμίσεις

13:10

Κεραμέως: Την Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου, το Rebrain Greece πάει Νέα Υόρκη

13:10

Eurostat: Στο 2,4% ο πληθωρισμός της ΕΕ τον Σεπτέμβριο – Άνω του μέσου όρου η άνοδος στην Ελλάδα

13:04

Expert Hellas: Επενδύσεις για ενίσχυση του δικτύου καταστημάτων στην ελληνική αγορά

12:56

ΕΟΠΥΥ: Προειδοποιεί για παραπλανητικά μηνύματα που υπόσχονται επιστροφή χρημάτων

12:52

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα διασφαλίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα - Παρακολουθούμε στενά το Πίρι Ρέις

12:50

Ο καύσωνας σκοτώνει: Δεκάδες επιπλέον θάνατοι στην Ελλάδα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης

12:47

UBS: Ανεβάζει την τιμή-στόχο για το ασήμι στα 47 δολάρια, κοντά στο ιστορικό υψηλό

12:41

Alpha Bank: Ξεκινά το πρόγραμμα αγοράς έως 170 εκατομμυρίων ιδίων μετοχών

12:39

Εκδήλωση ΕΣΕΕ: Το ελληνικό εμπόριο σε νέα «τροχιά» ενόψει τεχνολογικών και γεωπολιτικών εξελίξεων

12:39

Ιράν - πυρηνικό πρόγραμμα: Τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιράν

gazzetta
gazzetta reader insider insider