Αυτές είναι οι γυναίκες που βρίσκονται στην εξουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτές είναι οι γυναίκες που βρίσκονται στην εξουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Οκτώ γυναίκες που έχουν καταφέρει να βρεθούν στην ηγεσία κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αφορμή την εκλογή της Ζουζάνα Τσαπούτοβα, της 45χρονης φιλελεύθερης δικηγόρος που συγκέντρωσε σχεδόν το 60% των ψήφων και έτσι έγινε η της πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας, θυμηθήκαμε ποιες είναι οι άλλες γυναίκες που έχουν βρεθεί στο τιμόνι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ας δούμε τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται πληροφορίες από το AFP.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κυβερνά από το 2005 την ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία. Τον Μάρτιο του 2018 ανέλαβε την τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, σημαντικά εξασθενημένη ωστόσο έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες η πολιτική της οικογένεια κατέγραψε ιστορικό χαμηλό. Χρειάστηκε πέντε μήνες για μπορέσει να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Η πρώτη καγκελάριος στη γερμανική ιστορία έχει χαρακτηριστεί πολλάκις «η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο» από το περιοδικό Forbes.   
 

Δεύτερη γυναίκα που αναδείχθηκε πρωθυπουργός της χώρας της μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, η Τερέζα Μέι ανέλαβε την εξουσία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούλιο του 2016, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον έπειτα από το δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Με το αδιέξοδο για το Brexit να παραμένει απόλυτο, η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης έβαλε προ ημερών στο τραπέζι την παραίτησή της για να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων η Συμφωνία Αποχώρησης που έκλεισε με τις Βρυξέλλες, προοπτική πάντως εξαιρετικά αβέβαιη.

Η Μαρί-Λουΐζ Κολέιρο Πρέκα εξελέγη πρόεδρος τον Απρίλιο του 2014, κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού, που κρατά πάντως στα χέρια του ουσιαστικά το σύνολο της εξουσίας.

Η Κέρστι Καλιουλάιντ, άλλοτε μέλος του ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, έγινε τον Οκτώβριο του 2016 η πρώτη πρόεδρος της χώρας. Εξελέγη από τα μέλη του κοινοβουλίου. Το αξίωμα πάντως είναι απλά τιμητικό.   

Η σοσιαλδημοκράτισσα ευρωβουλεύτρια Βιόριτσα Νταντσίλα έγινε τον Ιανουάριο του 2018 η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής της ρουμανικής κυβέρνησης, όμως επίσης η τρίτη πρωθυπουργός μέσα σε επτά μήνες.

Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, πρώην ευρωπαία επίτροπος, εξελέγη πρόεδρος τον Μάιο του 2009 και οδεύει να ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία της, χωρίς δικαίωμα να διεκδικήσει νέα. Είναι η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε το αξίωμα στη χώρα.

Στην Κροατία η συντηρητική Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς ήταν η πρώην υπουργός Εξωτερικών, και εξελέγη πρόεδρος της χώρας τον Ιανουάριο του 2015. Έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος με λαϊκή ψηφοφορία στα Βαλκάνια.

Η Σλοβακία, όπου η 45χρονη δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα εξελέγη χθες, Σάββατο, στην προεδρία της Δημοκρατίας, θα γίνει η όγδοη χώρα της ΕΕ από τις 28 όπου αρχηγός της κυβέρνησης ή του κράτους είναι γυναίκα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:45

Επιθετική προεξόφληση για τα επιτόκια της ΕΚΤ χωρίς σαφή εικόνα για τη διάρκεια της κρίσης

08:39

Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ιράν για Ορμούζ - Η Τεχεράνη απειλεί με πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές

23:59

ΕΕ και ευρωπαϊκές χώρες καταδικάζουν τη βία Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη

23:47

Axios: Οι ΗΠΑ εξετάζουν διπλωματική λύση με το Ιράν - Οι όροι Τραμπ

23:33

Σαουδική Αραβία: Κήρυξε persona non grata τον στρατιωτικό ακόλουθο της ιρανικής πρεσβείας

23:18

Το μήνυμα πίσω από την επίθεση στο Ντιέγκο Γκαρσία - Επίδειξη ισχύος από το Ιράν

22:57

Έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις φωτιές σε Πάτρα και Αχαΐα

22:44

Επαλήθευση ηλικίας μέσω Gov.gr Wallet και Kids Wallet - Πώς λειτουργεί

22:19

Ασημένιος ο Εμανουήλ Καραλής στο Παγκόσμιο της Πολωνίας

22:00

Οι χώρες της G7 ζητούν από το Ιράν να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

21:42

ΗΠΑ: Θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου στις δυτικές πολιτείες

21:20

Νέο ψηφιακό εργαλείο για αξιολόγηση και διαφάνεια στο ΕΣΥ: Τι είναι το πρόγραμμα Health-IQ

20:59

Πέθανε ο πρώην διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ

20:43

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στις ισραηλινές πόλεις Ντιμόνα και Αράντ

20:23

Αυτοψίες σε Θεσπρωτία και Ιωάννινα μετά τον σεισμό της 8ης Μαρτίου - 74 «κόκκινα» σπίτια

20:03

Πεζεσκιάν σε Μόντι: «Άμεση διακοπή της επίθεσης ΗΠΑ - Ισραήλ για να τελειώσει ο πόλεμος»

19:43

Για πρώτη φορά η χονδρική τιμή του πετρελαίου κίνησης ξεπερνάει την αμόλυβδη

19:29

Πόσο απροετοίμαστος ήταν ο Τραμπ στον πόλεμο κατά του Ιράν - Ο αιφνιδιασμός και ο ρόλος του Ισραήλ

19:17

Ιρανική επίθεση κατά αεροπορικών βάσεων σε ΗΑΕ και Κουβέιτ

19:02

Βρετανία: Οι βάσεις στην Κύπρο δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες

18:47

Ο Τραμπ απειλεί να στείλει πράκτορες της ICE στα αεροδρόμια

18:29

Κεφαλογιάννης: «Προχωράμε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των Canadair»

18:18

ΗΠΑ: «Έχουμε μειώσει την ιρανική απειλή στα Στενά του Ορμούζ»

18:03

Ιταλία: Δυο νεκροί και πέντε τραυματίες από χιονοστιβάδα στο Άνω Αδίγη

17:55

Οι Metallica «σώζουν ζωές» - 40.000 μονάδες αίματος σε έναν χρόνο

17:32

Αποζημιώσεις στο πλαίσιο των μέτρων για τον αφθώδη πυρετό - Τι θα αφορούν

17:16

Η OpenAI διπλασιάζει σχεδόν το προσωπικό της

16:59

Είκοσι χώρες δηλώνουν έτοιμες να συμβάλουν στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

16:38

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων - 1 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο

16:27

Reuters: Ο πόλεμος στο Ιράν ξεφεύγει από τον έλεγχο του Τραμπ - Όρια εξουσίας και λάθος υπολογισμοί

gazzetta
gazzetta reader insider insider