Το στοίχημα της καθημερινότητας

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το μήνυμα ελήφθη μεταφέρει σε όλους τους τόνους η  κυβέρνηση και επιχειρεί να το κάνει  πράξη με βάση τον πολιτικό κύκλο στα δύο χρόνια που απομένουν έως την ολοκλήρωση της τετραετίας. Αυτό είναι το κυβερνητικό στοίχημα. Είναι όμως και ένα στοίχημα που, αν πετύχει, μπορεί να βελτιώσει δραστικά την καθημερινότητα πολιτών και των επιχειρήσεων.

Διότι περί αυτού πρόκειται: Για το στοίχημα της καθημερινότητας. Δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο πού μπορεί να χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο τους όρους. Αλλά ισχύει και το αντίθετο: αυτές οι νέες πηγές κινδύνων, απαιτούν ακόμη πιο ευρείες και άμεσες κινήσεις για να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα.

Προφανώς υπάρχουν πολλά καλά νέα ειδικά στο πεδίο της οικονομίας με τελευταία απόδειξη την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Moody's αλλά τον πλεονασματικό προϋπολογισμό του 2024. Μόνο που η εποχή κατά την οποία και μόνο η αίσθηση της σταθερότητας και της επαναφοράς σε κανονικότητα ήταν αρκετή για να ικανοποιήσει μία κοινωνία και μία αγορά λαβωμένη από  την οικονομική κρίση, έχει πλέον παρέλθει.

Πλέον, η ανάγκη για καλύτερες συνθήκες, για βελτίωση των όρων διαβίωσης και λειτουργίας της αγοράς  γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Και αυτές οι καλύτερες συνθήκες συνδέονται με το μεδούλι των προβλημάτων που ταλανίζουν δεκαετίες την ελληνική οικονομία.

Τα Τέμπη και η αντίδραση του κόσμου που ξεχύθηκε στους δρόμους λειτούργησαν ως καταλύτης. Αλλά, το αίτημα για άνοδο των πραγματικών εισοδημάτων, το αίτημα για ένα κράτος δικαίου και για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες (με επίκεντρο την εκπαίδευση και την υγεία), αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε όλες τις έρευνες.

Είναι σαφές πως δεν λύνονται δια μαγείας προβλήματα βαθιά ριζωμένα, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αλλά, η «εντολή» της κοινωνίας και της αγοράς είναι επίσης ξεκάθαρη. Και ίσως πλέον να είναι ώριμες οι συνθήκες και να υπάρχουν οι επιχειρησιακές προϋποθέσεις για να ακουσθεί αυτή η «εντολή» και να βρει ανταπόκριση.  Βεβαίως, για να κερδηθεί αυτό το μεγάλο στοίχημα απαιτείται - ειδικά σε κάποια πεδία  - ευρύτερη ανταπόκριση και στήριξη σε επίπεδο πολιτικό, θεσμικό και όχι μόνο.  

Όλες οι ειδήσεις

16:20

SKY express: Αύξηση κατά 12,3% στη συνολική επιβατική κίνηση το β' τρίμηνο

16:14

Βρετανία: Ξεπέρασαν το Reform UK στις δημοσκοπήσεις οι Εργατικοί μετά από ένα χρόνο

16:13

Τα σκήπτρα της πολυτιμότερης εταιρείας στον κόσμο κρατά η Apple - Ανοίγει η «ψαλίδα» με Nvidia

16:08

Νότια Κορέα: Λευκός φώσφορος διέρρευσε σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ

16:00

Τι κρύβεται πίσω από όσους δεν αγχώνονται ποτέ για τη δουλειά τους

15:59

Ταχιάος: Ε65, ΒΟΑΚ, Flyover και Μετρό Θεσσαλονίκης αλλάζουν τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας

15:53

Citi Wealth: Οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις χτίζουν τη μακροπρόθεσμη επενδυτική επιτυχία

15:49

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα στον ΑΘΕ λόγω ασφαλτικών εργασιών

15:42

Neptune Maritime Leasing: Η ναυτιλία στο επίκεντρο ενός νέου γεωοικονομικού χάρτη

15:38

UPS: Νίκησαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη, αναβάθμισε το ετήσιο guidance - H απεξάρτηση από την Amazon

15:33

Τα μεγέθη β' τριμήνου της LVMH δεν «πείθουν» για comeback της πολυτέλειας

15:24

Γαλλία - πυρκαγιές: Ανησυχία ενόψει καύσωνα, νέες εκκενώσεις κοινοτήτων στο Μπορντό

15:12

Διπλό δίχτυ ασφαλείας για τους ανέργους που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη - Οι επιλογές για τα τελευταία ασφαλιστικά «χιλιόμετρα»

15:11

Meta και BlackRock επενδύουν σε data center αξίας 14 δισ. δολ.

15:09

Κικίλιας για ακτοπλοϊκά εισιτήρια: «Πετύχαμε να μην αυξηθούν οι τιμές για 2η συνεχόμενη χρονιά»

15:08

Πρόστιμα άνω των 2 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και servicers επέβαλε η ΤτΕ

15:04

Αύξηση εσόδων αλλά μεγαλύτερες ζημιές για Boeing στο β' τρίμηνο

15:01

«Προλαμβάνω»: Τι θα ισχύσει για ασθενείς που λάμβαναν Mounjaro και Ozempic

14:52

Ιταλία: Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται από αύριο - Το τέταρτο συνεχόμενο

14:48

ΟΕΕ: Ο Σάκης Ιωαννίδης νέος Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

14:46

Επίσημα στο ΠΑΣΟΚ ο Χουρδάκης: Τον υποδέχθηκε ο Ανδρουλάκης - Με 34 βουλευτές η ΚΟ

14:45

Πάρος: Σε εξέλιξη φωτιά στο Καμπί - Καταφθάνουν δύο Canadair από την Αθήνα

14:41

Επεκτείνεται η αξιολόγηση των νοσοκομείων από ογκολογικούς και παιδιατρικούς ασθενείς

14:40

​Το PADU App ξεχώρισε στα Loyalty Awards 2026 με τέσσερις σημαντικές διακρίσεις

14:25

Τσίπρας: Προτείνουμε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο από την κοινωνία για την κοινωνία

14:24

Ισπανία: Υποχώρησε σε χαμηλό 18 ετών η ανεργία

14:10

Αναβάθμιση outlook από Coca-Cola: Έσοδα 13,38 δισ. δολαρίων το β΄ τρίμηνο

14:07

Mercedes-Benz: «Βουτιά» 30% των πωλήσεων στην Κίνα - Γιατί ανεβαίνει η μετοχή

13:49

ΤτΕ: Σημαντική πρόοδος στα βασικά μεγέθη των τραπεζών το 2025 - Πολυδιάστατες οι προκλήσεις

13:48

Τρ. Πειραιώς: Τυχόν νέα παραβίαση της εκεχειρίας ΗΠΑ - Ιράν αυξάνει τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider