Το στοίχημα της καθημερινότητας

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το μήνυμα ελήφθη μεταφέρει σε όλους τους τόνους η  κυβέρνηση και επιχειρεί να το κάνει  πράξη με βάση τον πολιτικό κύκλο στα δύο χρόνια που απομένουν έως την ολοκλήρωση της τετραετίας. Αυτό είναι το κυβερνητικό στοίχημα. Είναι όμως και ένα στοίχημα που, αν πετύχει, μπορεί να βελτιώσει δραστικά την καθημερινότητα πολιτών και των επιχειρήσεων.

Διότι περί αυτού πρόκειται: Για το στοίχημα της καθημερινότητας. Δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο πού μπορεί να χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο τους όρους. Αλλά ισχύει και το αντίθετο: αυτές οι νέες πηγές κινδύνων, απαιτούν ακόμη πιο ευρείες και άμεσες κινήσεις για να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα.

Προφανώς υπάρχουν πολλά καλά νέα ειδικά στο πεδίο της οικονομίας με τελευταία απόδειξη την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Moody's αλλά τον πλεονασματικό προϋπολογισμό του 2024. Μόνο που η εποχή κατά την οποία και μόνο η αίσθηση της σταθερότητας και της επαναφοράς σε κανονικότητα ήταν αρκετή για να ικανοποιήσει μία κοινωνία και μία αγορά λαβωμένη από  την οικονομική κρίση, έχει πλέον παρέλθει.

Πλέον, η ανάγκη για καλύτερες συνθήκες, για βελτίωση των όρων διαβίωσης και λειτουργίας της αγοράς  γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Και αυτές οι καλύτερες συνθήκες συνδέονται με το μεδούλι των προβλημάτων που ταλανίζουν δεκαετίες την ελληνική οικονομία.

Τα Τέμπη και η αντίδραση του κόσμου που ξεχύθηκε στους δρόμους λειτούργησαν ως καταλύτης. Αλλά, το αίτημα για άνοδο των πραγματικών εισοδημάτων, το αίτημα για ένα κράτος δικαίου και για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες (με επίκεντρο την εκπαίδευση και την υγεία), αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε όλες τις έρευνες.

Είναι σαφές πως δεν λύνονται δια μαγείας προβλήματα βαθιά ριζωμένα, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αλλά, η «εντολή» της κοινωνίας και της αγοράς είναι επίσης ξεκάθαρη. Και ίσως πλέον να είναι ώριμες οι συνθήκες και να υπάρχουν οι επιχειρησιακές προϋποθέσεις για να ακουσθεί αυτή η «εντολή» και να βρει ανταπόκριση.  Βεβαίως, για να κερδηθεί αυτό το μεγάλο στοίχημα απαιτείται - ειδικά σε κάποια πεδία  - ευρύτερη ανταπόκριση και στήριξη σε επίπεδο πολιτικό, θεσμικό και όχι μόνο.  

Όλες οι ειδήσεις

11:56

Η easyJet αναμένει αύξηση των ζημιών στο α' εξάμηνο - Απώλειες ως 8% για τη μετοχή

11:54

Μητσοτάκης: Σε μια συγκυρία που ζητούμενο είναι η ενότητα, η αντιπολίτευση ανασύρει αφορμές διχασμού

11:43

Μιχαηλίδου για «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Την Παρασκευή 24 Απριλίου ανοίγουν οι αιτήσεις

11:41

Revolut: Οι Έλληνες γίνονται «στρατηγικοί καταναλωτές» στην προσωπική φροντίδα

11:38

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι θεσμός του κράτους Δικαίου - Δεν καταργείται με νόμο

11:33

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά να παραδοθεί εγκαίρως βοήθεια στο Κίεβο

11:28

TSMC: Κατά 58% εκτοξεύτηκαν τα καθαρά κέρδη στο α' τρίμηνο - Στα 18,2 δισ. δολάρια

11:27

Βουλή - ΟΠΕΚΕΠΕ: Την Τετάρτη στην Ολομέλεια η άρση ασυλίας των 11+2 βουλευτών της ΝΔ

11:16

Λαζαρίδης: «Ζητώ τον πλήρη, έντοκο καταλογισμό οποιωνδήποτε αχρεωστήτως καταβληθέντων σε εμένα ποσών»

11:15

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών XI: Η ενέργεια στο επίκεντρο της διεθνούς ατζέντας

11:13

Συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στη Βουλή - Δείτε live

11:12

Η Premia Properties χτύπησε το καμπανάκι της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών

11:11

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια άνοδος και επιστροφή στις 2.300 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

11:10

ΔΥΠΑ: Το Σάββατο στις Σέρρες 800 ευκαιρίες εργασίας στην 54η «Ημέρα Καριέρας»

11:09

Τριπλή Διεθνής Διάκριση στα αρχιτεκτονικά βραβεία TAC Awards, για το Showroom της "Ακρόλιθος" στην Καβάλα

11:02

Alpha Bank: Ιδιαίτερη ανθεκτικότητα των ελληνικών εξαγωγών το 2025

10:50

Euroxx: Θετικές προοπτικές για τις τράπεζες, ανεβάζει τιμές-στόχους

10:40

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Νέο ρεκόρ ο Nikkei

10:20

Βρετανία: Η ανάπτυξη εξέπληξε ευχάριστα τον Φεβρουάριο, αλλά ισχύουν τα στοιχεία;

10:17

Διαβουλεύσεις Ιράν - ΗΠΑ με στόχο νέες συνομιλίες, αμερικανικό μπλόκο σε 10 ιρανικά πλοία

09:54

Πιερρακάκης: Το πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από το στόχο - Ανοιχτό το ενδεχόμενο στοχευμένης στήριξης

09:37

Πιθανή συγχώνευση-μαμούθ στην αμερικανική αεροπορία

09:35

ΔΑΑ: Μικρός ο αντίκτυπος από τη Μ. Ανατολή - Τα νέα για τις επενδύσεις και το scrip dividend

09:30

Οι ΗΠΑ δεν θα παρατείνουν την προσωρινή αναστολή κυρώσεων στο πετρέλαιο της Ρωσίας

09:25

Bloomberg: Προς σταθερά επιτόκια αυτόν τον μήνα κλίνει η ΕΚΤ

09:13

Πέθανε ο Mark Mobius, ο «Ιντιάνα Τζόουνς» των αναδυόμενων αγορών

09:08

Σταθερή η πορεία της υγείας του Γιώργου Μυλωνάκη - Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

09:00

Το Elikonos 3 επενδύει στη Vamvalis Foods

08:21

Κίνα: Ο ρυθμός ανάπτυξης επιτάχυνε στο 5% το α' τρίμηνο

08:18

Η Αυστραλία θα αυξήσει στο 3% του ΑΕΠ τις στρατιωτικές δαπάνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider