JPMorgan: Κίνδυνοι «μετάδοσης» της κρίσης του Tether στις παραδοσιακές αγορές

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JPMorgan: Κίνδυνοι «μετάδοσης» της κρίσης του Tether στις παραδοσιακές αγορές
Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του Tether παραμένει εντός της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Ποιους πιθανούς κινδύνους «βλέπει» η JPMorgan για τις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα δύο «κανάλια μετάδοσης» της κρίσης.

Σχετικά ανθεκτική στις πιέσεις αποδεικνύεται η ευρύτερη αγορά των crypto, καθώς τα κεφάλαια που συνεχίζουν να χάνονται από το stablecoin Tether, μετακινούνται κυρίως προς τα USDC και Binance USD χωρίς να απομακρύνονται εντελώς από τα κρυπτονομίσματα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε έκθεση της η JPMorgan, η αγορά παραμένει αδύναμη με το ανώτατο όριο της να κυμαίνεται γύρω από τα 1,2 τρισ. δολάρια, 1,8 τρισ. δολάρια κάτω από τα επίπεδα «κορύφωσης» του περασμένου Νοεμβρίου.

Η έκθεση επισημαίνει πως η αδυναμία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων εγείρει ερωτήματα και κινδύνους, εντοπίζοντας δύο κανάλια πιθανής «μετάδοσης» στις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές:

  • Μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων Tether που θα προκαλέσουν αναγκαστικές πωλήσεις σε βραχυπρόθεσμα εμπορικά χρεόγραφα και
  • Mέσω των λιανικών επενδυτών, οι οποίοι σε απάντηση στις απώλειες τους από τα κρυπτονομίσματα, θα αποφασίσουν να εξαλείψουν πλήρως την έκθεση τους σε άλλα στοιχεία κινδύνου όπως π.χ. μετοχές και πιστώσεις.

Υπενθυμίζεται, πως την τελευταία μία εβδομάδα, το Tether γνώρισε μαζικές απώλειες δισ. δολαρίων, ακολουθώντας την κατάρρευση του ανταγωνιστικού stablecoin Terra. Το stablecoin είναι σχεδιασμένο να ισοδυναμεί πάντα με 1 δολάριο. Αλλά την προηγούεμνη Πέμπτη, η τιμή του έπεσε έως και 95 σεντς εν μέσω επενδυτικού πανικού.

Τα αποθεματικά του Tether

Η JPMorgan υπογραμμίζει πως η κατάρρευση του stablecoin Terra USD ή UST και του token σταθεροποίησης Luna, όχι μόνο εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τα αλγοριθμικά stablecoin, αλλά έχει ασκήσει πίεση στο Tether, το μεγαλύτερο stablecoin με κεφαλαιοποίηση 83 δισ. δολαρίων πριν από την εξέλιξη των γεγονότων.

Σε αντίθεση με το Terra, ωστόσο, το Tether είναι πλήρως εξασφαλισμένο με αποθεματικά.

Δεδομένου ότι οι προηγούμενες ενημερώσεις της Tether για τα αποθεματικά της είχαν δείξει υψηλό ποσοστό εμπορικών χρεογράφων (CP) και πιστοποιητικών καταθέσεων (CD), η JP υπενθυμίζει πως από πριν υπήρχαν ανησυχίες ότι η παρατεταμένη πίεση θα μπορούσε επίσης να έχει επιπτώσεις στις χρηματαγορές μέσω «βίαιων» πωλήσεων CP.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα CD και CP ήταν περίπου στο 44% των αποθεματικών στοιχείων ενεργητικού ή λίγο πάνω από 30 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2021, αν και το μερίδιο αυτό είχε πέσει σε περίπου 30% ή 24 δισ. δολάρια έως τον Δεκέμβριο του 2021 με την Tether να ισχυρίζεται πως συνέχισαν να μειώνονται το 2022.

Πράγματι, όπως επισημαίνει η JPMorgan από τα 24 τρισ. δολάρια CP τον Δεκέμβριο του ‘21, λίγο περισσότερα από 13 δισ. δολάρια είχαν λιγότερους από τρεις μήνες έως τη λήξη και άλλα 10 τρισ. δολάρια είχαν μεταξύ τριών και έξι μηνών έως τη λήξη, γεγονός που υποδηλώνει ότι για το μεγαλύτερο μέρος των CP της η Tether θα μπορούσε να απαγκιστρωθεί εάν απλώς ακολουθούσε τις προγραμματισμένες λήξεις.

Επιπλέον, η μεγαλύτερη συνιστώσα των αποθεματικών ήταν τα έντοκα γραμμάτια δημοσίου σχεδόν στο 44% ή 35 δισ. δολάρια στο τέλος του 2021, δείχνοντας ότι υπάρχει σημαντικό buffer προτού οι αναγκαστικές πωλήσεις CP καταστούν ζήτημα.

Η πτώση της κεφαλαιοποίησης του Tether μετά την ανάκαμψη της τιμής πάνω από τα 0,99 δολάρια υποδηλώνει ένα sell off μεταξύ 8 δισ. δολαρίων και 9 δισ. δολαρίων μέχρι στιγμής, ωστόσο, τα περίπου 5 δισ. δολάρια φαίνεται να έχουν μετατοπιστεί σε USDC και Binance USD.

H JPMorgan αναφέρει πως δεδομένου ότι τα αποθεματικά USDC και Binance USD επενδύονται ως επί το πλείστον σε έντοκα γραμμάτια δημοσίου των ΗΠΑ, στο βαθμό που οι μέχρι στιγμής απώλειες από το Tether αντισταθμίστηκαν από πωλήσεις γραμματίων, οι συνολικές επιπτώσεις στην αγορά θα ήταν μέτριες, καθώς τα κεφάλαια θα επανεπενδύονταν στα τελευταία μέσω USDC και Binance USD.

«Έξοδος» και από την αγορά μετοχών;

Στο ερώτημα αν υπάρχουν ήδη «σημάδια» ιδιωτών επενδυτών που «ξεφορτώνονται» risk assets όπως μετοχές, η JPMorgan υπενθυμίζει παλιότερη εκτίμηση της πως οι ομάδες των λιανικών επενδυτών που τείνουν να επενδύουν περισσότερο μέσω μεμονωμένων μετοχών ή options σε μεμονωμένες μετοχές, έχουν δει σημαντική μείωση εδώ και αρκετό καιρό τουλάχιστον από τον περασμένο Οκτώβριο. Επομένως, η τράπεζα εκτιμά πως η απομάκρυνσή τους από προϊόντα κινδύνου φαίνεται ήδη αρκετά προχωρημένη.

Στον χώρο των funds, η εικόνα των ροών αποδυναμώθηκε τον προηγούμενο μήνα με τον Απρίλιο να σημειώνει την υψηλότερη εκροή από τον Μάρτιο του 2020. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η JPMorgan, δεδομένα από ροές μετοχικών ETF δείχνουν σταθεροποίηση/βελτίωση τις τελευταίες ημέρες, υποδηλώνοντας έτσι μικρή «μετάδοση» από την πρόσφατη κατάρρευση της αγοράς των crypto, γεγονός που δείχνει πως, προς στιγμήν, οι επιπτώσεις στις παραδοσιακές αγορές είναι περιορισμένες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Tether: Οι επενδυτές απέσυραν 7 δισ. δολάρια σε λίγες ημέρες - Νέες ανησυχίες για τα stablecoins

JPMorgan: Ποιους κινδύνους «δείχνει» για τις αγορές των crypto και stablecoin η κατάρρευση του Terra;

Κατάρρευση TerraUSD: Σχεδόν εκμηδενίστηκε η αξία του αδελφού Luna

gazzetta
gazzetta reader insider insider