Tether: Οι επενδυτές απέσυραν 7 δισ. δολάρια σε λίγες ημέρες - Νέες ανησυχίες για τα stablecoins

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tether: Οι επενδυτές απέσυραν 7 δισ. δολάρια σε λίγες ημέρες - Νέες ανησυχίες για τα stablecoins
Η προσφορά Tether που βρίσκεται σε κυκλοφορία έχει υποχωρήσει από περίπου 83 δισ. δολάρια πριν από μια εβδομάδα σε λιγότερο από 76 δισ. δολάρια την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko.

Aπόσυρση 7 δισ. δολαρίων από τους επενδυτές έχει υποστεί το Tether τις τελευταίες ώρες καθώς έχασε για λίγο την ισοτιμία ένα προς ένα με το δολάριο, πυροδοτώντας νέες ανησυχίες για την σταθερότητα των αποθεμάτων στα οποία βασίζεται το μεγαλύτερο stablecoin στον κόσμο.

Η συνολική προσφορά Tether που βρίσκεται σε κυκλοφορία έχει υποχωρήσει από περίπου 83 δισ. δολάρια πριν από μια εβδομάδα σε λιγότερο από 76 δισ. δολάρια την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko.

Το stablecoin είναι σχεδιασμένο να ισοδυναμεί πάντα με 1 δολάριο. Αλλά την Πέμπτη, η τιμή του έπεσε έως και 95 σεντς εν μέσω πανικού λόγω της κατάρρευσης του ανταγωνιστικού token που ονομάζεται terraUSD.

Τα περισσότερα stablecoins υποστηρίζονται από αποθεματικά σε πραγματικό νόμισμα, με την ιδέα ότι έχουν αρκετές εξασφαλίσεις σε περίπτωση που οι χρήστες αποφασίσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους.

Αλλά μια νέα κατηγορία «αλγοριθμικών» stablecoins όπως το terraUSD ή το UST, επιχειρεί να βασίσει την αντιστοιχία σε δολάριο σε κώδικα, που είναι και μια πρόσφατη εξέλιξη, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να απομακρύνονται από τα κρυπτονομίσματα.

Στο παρελθόν, η Tether έχει ισχυριστεί ότι όλα τα νομίσματα της υποστηρίζονται με ισοτιμία 1 προς 1 από δολάρια που είναι αποθηκευμένα σε τράπεζα.
Ωστόσο, μετά από συμφωνία με τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, η εταιρεία αποκάλυψε ότι βασίζεται σε μια σειρά άλλων περιουσιακών στοιχείων - συμπεριλαμβανομένων εμπορικών χρεογράφων, μιας μορφής βραχυπρόθεσμου, μη εξασφαλισμένου χρέους που εκδίδεται από εταιρείες, για να υποστηρίξει το token της.

Η κατάσταση έχει θέσει για άλλη μια φορά το θέμα των αποθεμάτων στο φως της δημοσιότητας. Όταν η Tether αποκάλυψε την τελευταία ανάλυση των αποθεματικών της, τα μετρητά αποτελούσαν περίπου 4,2 δισ. δολάρια του ενεργητικού της. Η συντριπτική πλειονότητα -34,5 δισ. δολάρια- αποτελούνταν από άγνωστα γραμμάτια του Δημοσίου με διάρκεια μικρότερη των τριών μηνών, ενώ 24,2 δισ. δολάρια των διαθεσίμων της ήταν σε εμπορικούς τίτλους.

Αυτές οι «βεβαιώσεις» που παράγονται από την Tether κάθε τρίμηνο υπογράφονται από την MHA Cayman, μια εταιρεία με έδρα τα Νησιά Κέιμαν και έχει μόνο τρεις υπαλλήλους, σύμφωνα με το προφίλ της στο LinkedIn.

Η Tether έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες εκκλήσεις για πλήρη έλεγχο των αποθεματικών της.

Απαντώντας σε έναν χρήστη του Twitter που προέτρεψε την Tether να δημοσιεύσει έναν πλήρη έλεγχο, ο Paolo Ardoino, ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, επέμεινε ότι το token της έχει «πλήρη υποστήριξη» και είχε εξαργυρώσει 7 δισ. δολάρια τις τελευταίες 48 ώρες.

«Μπορούμε να συνεχίσουμε αν το θέλει η αγορά, έχουμε όλη τη ρευστότητα για να χειριστούμε μεγάλες εξαγορές και να πληρώσουμε τα πάντα 1 προς 1», ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανακάμπτει πάνω από τα 30.000 δολ. το bitcoin - Δεν έχει ξεπεραστεί το «τραύμα» του TerraUSD

Κατάρρευση TerraUSD: Τζίφος η προσπάθεια «διάσωσης» με bitcoin

Κατάρρευση TerraUSD: Σχεδόν εκμηδενίστηκε η αξία του αδελφού Luna

gazzetta
gazzetta reader insider insider