Διεθνείς αναλυτές: Το πετρέλαιο δεν έχει γλιτώσει από τις χαμηλές τιμές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνείς αναλυτές: Το πετρέλαιο δεν έχει γλιτώσει από τις χαμηλές τιμές
Το πετρέλαιο θα μπορούσε να ξαναπέσει στα 20 δολάρια, εκτιμούν οι αναλυτές.

Η ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να μειωθεί κατά 27 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, μια πτώση η οποία θα είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία του πετρελαίου.

Η μείωση της ζήτησης θα μπορούσε να προκαλέσει την περαιτέρω συσσώρευση αποθεμάτων, σημαντικές περικοπές στα διυλιστήρια και τη διακοπή λειτουργίας των πετρελαιοπηγών, σύμφωνα με νέα έκθεση της Rystad Energy. Το χτύπημα στη ζήτηση θα "διαρκέσει περισσότερο" από ό, τι αναμενόταν, καθώς σε όλο και περισσότερες χώρες επιμηκύνεται η διάρκεια του lockdown. Η αύξηση της ζήτησης εκτιμάται ότι θα παραμένει αρνητική για όλη τη διάρκεια του 2020.

Η αγορά στρέφει τις ελπίδες της στις περικοπές του ΟΠΕΚ +, οι οποίες όπως προέκυψε κατά την τελευταία συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών κρατών την Πέμπτη θα κυμανθούν στα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ακόμη και μια πολύ γενναία περικοπή από την πλευρά του ΟΠΕΚ+ δεν θα είχε τη δύναμη να βελτιώσει αισθητά την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. «Στην καλύτερη περίπτωση, οι περικοπές παραγωγής που εξετάζονται θα μπορούσαν κάπως να αμβλύνουν το χτύπημα αυτής της ύφεσης στη ζήτηση», ανέφερε η Commerzbank την Πέμπτη. «Έτσι, η τιμή του πετρελαίου αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους λόγω της χθεσινής τηλεδιάσκεψης», συμπληρώνει.

Σε μια ξεχωριστή έκθεση, η Goldman Sachs δήλωσε ότι ακόμη και αν προστεθούν τα 10 εκατ. βαρέλια του ΟΠΕΚ καθώς και τα 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την διακοπή παραγωγής λόγω της μείωσης της δραστηριότητας της πετρελαϊκής βιομηχανίας, αυτό δεν θα είναι αρκετό για να επιφέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ανοδικό ράλι αλλά δεν μειώνεται ο κίνδυνος να ξαναπέσει το αργό στα 20 δολάρια.

Την Παρασκευή το μεσημέρι (1.28 ώρα Ελλάδος) οι τιμές κινούνται πτωτικά, με το αργό να διαπραγματεύεται στα 23,19 δολάρια σημειώνοντας πτώση κατά 7,57% και το μπρεντ στα 32,03 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 2,45%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider