Ευρωαγορές: Πτωτικές τάσεις εν μέσω sell off ομολόγων και Μέσης Ανατολής

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Πτωτικές τάσεις εν μέσω sell off ομολόγων και Μέσης Ανατολής
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Οι επενδυτές παρακολουθούν πάντα τις εξελίξεις στην σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν, αλλά κυρίως εστιάζουν στο νέο sell off που καταγράφεται στην παγκόσμια αγορά ομολόγων.

Τελευταία ενημέρωση 18:00

Υποχωρούν οι δείκτες στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, με τους επενδυτές να παρακολουθούν πάντα τις εξελίξεις στην σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν εν μέσω της ανανεωμένης έντασης, αλλά και κυρίως να εστιάζουν στο νέο sell off που καταγράφεται στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, με τις αγορές να προετοιμάζονται για υψηλότερα επιτόκια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,7% στις 646,52 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 σημειώνει πτώση 0,97% στις 6.357 μονάδες. Χθες, ο Stoxx 600 ολοκλήρωσε τον πέμπτο διαδοχικό μήνα κερδών.

Επιμέρους, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αποδυναμώνεται 1,28% στις 25.946 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 διολισθαίνει 0,57% στις 8.287 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,43% στις 10.776 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 1,48% στις 51.831 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 καταγράφει απώλειες 0,94% στις 19.801 μονάδες.

Στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες σκαρφάλωσαν ξανά οι αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενίσχυσε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και οι επενδυτές αύξησαν τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.

Ειδικότερα, τα ομόλογα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία υποχώρησαν την Τρίτη, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων της ιαπωνικής κυβέρνησης να αγγίζει το 3% για πρώτη φορά από το 1996. Αυτό ακολούθησε ένα sell off των αμερικανικών ομολόγων, οδηγώντας το 10ετές ομόλογο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Η απόδοση των παγκόσμιων κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με το Bloomberg, αυξήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση τη Δευτέρα, φτάνοντας στο 3,72%, το υψηλότερο από τα μέσα του 2008.

Η απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας αυξήθηκε σε νέο υψηλό 15 ετών, ενώ η απόδοση του 30ετούς γαλλικού ομολόγου αυξήθηκε εκ νέου, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδό της από το 2008.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες, με τις τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου στην Ολλανδία και τη Βρετανία να αυξάνονται μετά την πρώτη ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν μετά από ένα μήνα να ανανεώνουν τους φόβους για ακόμη πιο παρατεταμένη διακοπή του εφοδιασμού.

Η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας, καθώς και τα επιθετικά σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Κέβιν Γουόρς, την περασμένη εβδομάδα ώθησαν τους επενδυτές να προβλέψουν αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Οι traders αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ήδη από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Στο 3,3% από 2,9% αυξήθηκε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, με τον δομικό δείκτη να ανεβαίνει 2,4%. Στην ενέργεια η άνοδος ήταν 14,3% και στις υπηρεσίες 3% στην Ευρωζώνη, ενώ στον κλάδο τρόφιμα, αλκοολ, καπνός ήταν 1,2%. Στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα η άνοδος ήταν 2,7%.

Περαιτέρω ενίσχυση κατέγραψε η μεταποίηση τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη, με την δραστηριότητα να αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών, καθώς οι νέες παραγγελίες σημείωσαν την ισχυρότερη αύξηση από τις αρχές του 2022 και η παραγωγή επιταχύνθηκε σημαντικά, σύμφωνα με το Reuters.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI (Purchasing Managers’ Index™) μεταποίησης της S&P Global για την Ευρωζώνη αυξήθηκε στις 52,7 μονάδες τον Αύγουστο από 51,9 μονάδες τον Ιούλιο, η υψηλότερη ένδειξη από τον Μάιο του 2022, ενώ ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από την προκαταρκτική εκτίμηση των 52,8 μονάδων.

Υποχώρησαν οι αγορές στην Ασία

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν πτώση την Τρίτη μετά τα στοιχεία του PMI από την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα, καθώς και τα στοιχεία για το εμπόριο της Νότιας Κορέας για τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, η μετοχή της διαδικτυακής εταιρείας λιανικής πώλησης ρούχων Shein υποχώρησε 12% στο ντεμπούτο της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε 0,23%, ενώ ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,15%.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 0,93%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite και ο Shenzhen Composite μειώθηκαν κατά 0,16% και 0,67% αντίστοιχα.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε πτώση 0,10%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

ΣΕΦ - ΚΑΕ Ολυμπιακός: Η «εκκρεμότητα» για την ενεργειακή αναβάθμιση της «κόκκινης» μπασκετικής αρένας

Πωλείται σπίτι για ένα ευρώ - Ποια είναι η «παγίδα»

Ενοίκια: Στον «πάγο» οι πληρωμές μέσω τραπεζών - Έρχεται νέα παράταση

Φόρτωση BOLM...

reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider