Η «αναθέρμανση» του πληθωρισμού «κοκκίνισε» την Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «αναθέρμανση» του πληθωρισμού «κοκκίνισε» την Wall Street
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,35% στις 38.905 μονάδες, ο S&P 500 απώλεσε 0,29% στις 5.150 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 0,30% στις 16.128 μονάδες.

Στα «κόκκινα»... ντύθηκε η Wall Street την Πέμπτη, καθώς οι τιμές παραγωγού (PPI) στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με ρυθμό ταχύτερο από τον αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, γεγονός που υπενθυμίζει πως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού τον προηγούμενο μήνα σημείωσε αύξηση 0,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο, υψηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών που ανέμεναν μικρότερη αύξηση κατά 0,3%, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αρχίζουν να απομακρύνουν από το μυαλό τους τις σκέψεις για άμεση μείωση των επιτοκίων από πλευράς Fed.

Την ίδια στιγμή, μείωση κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας για πρώτη φορά. Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις για την εβδομάδα που τελείωσε στις 10 Μαρτίου ανήλθαν στις 209.000, μειωμένες κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρή αύξηση στις 218.000 αιτήσεις, σε μία ακόμη ένδειξη πως η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική.

Yπό αυτό το πρίσμα, ο Dow Jones υποχώρησε 0,35% στις 38.905 μονάδες, ο S&P 500 απώλεσε 0,29% στις 5.150 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 0,30% στις 16.128 μονάδες. Οι επενδυτές αγόραζαν μετοχές τεχνολογίας όπως η Apple και η Microsoft την Πέμπτη, ενώ νέες πιέσεις δέχτηκε η Nvidia. Στο ταμπλό, η μετοχή της Robinhood σημείωσε άνοδο 5% αφού η εταιρεία ανέφερε αύξηση 16% στα υπό διαχείριση assets της τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών της εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αυξήθηκαν στα 118,7 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ένα εντυπωσιακό άλμα 59% από έτος σε έτος και φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που η Robinhood εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2021. Παράλληλα, η startup ηλεκτρικών οχημάτων Fisker κατακρημνίστηκε 53% μετά το δημοσίευμα της WSJ ότι η εταιρεία έχει προσλάβει συμβούλους αναδιάρθρωσης για να προετοιμαστεί για μια πιθανή αίτηση πτώχευσης.

«Τα ερωτήματα τώρα είναι: πρώτον, θα ξανασκεφτούν οι traders πόσο σύντομα η Fed θα μειώσει τα επιτόκια; Δεύτερον, αν αυτό συμβεί, τότε θα επιβραδυνθεί το ράλι του Χρηματιστηρίου με κάποιο ουσιαστικό τρόπο;» απόρησε ο Κρις Λάρκιν, διευθύνων σύμβουλος συναλλαγών και επενδύσεων στο E-Trade από τη Morgan Stanley. «Νομίζω μία απορία είναι: τι θα γίνει άμα οι αποδόσεις συνεχίσουν να είναι υψηλότερες; Θα έχουμε περισσότερα αρνητικά νέα στην αγορά; Νομίζω ότι η απάντηση είναι ναι και στα δύο», απεφάνθη ο Τιερί Γουίζμαν, παγκόσμιος υπεύθυνος στρατηγικής FX και επιτοκίων στη Macquarie.

Μάκρο

Αύξηση 0,6% κατέγραψαν τον Φεβρουάριο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ σε σχέση με τον Ιανουάριο, χωρίς ωστόσο να ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση κατά 0,8%. Παράλληλα, τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω, καθώς καταγράφηκε μείωση 1,1% έναντι μείωσης κατά 0,8% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Eμπορεύματα

Σε νέο υψηλό 4 μηνών σκαρφάλωσε το πετρέλαιο την Πέμπτη, με τις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» να καταγράφουν κέρδη την Πέμπτη επειδή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔOE) προέβλεψε μια πιο «σφιχτή» αγορά το 2024, αναθεωρώντας επί τα βελτίω την εκτίμησή του για την αύξηση της ζήτησης για όλο το 2024. Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε 1,9% στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, κλείνοντας στα 81,26 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Νοεμβρίου. Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου, κέρδισε 1,7% και διαμορφώθηκε στα 85,42 δολάρια το βαρέλι, υψηλό από τις 6 Νοεμβρίου. Η βενζίνη παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 1,6% στα 2,70 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Απριλίου κέρδισε 0,9% στα 2,71 δολάρια το γαλόνι και το φυσικό αέριο παράδοσης Απριλίου διαμορφώθηκε στα 1,74 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, με άλμα 5%.

Από την άλλη, πτώση κατέγραψε ο χρυσός μετά τον δείκτη PPI) στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, που γείωσε τις προσδοκίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων από την Fed, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δολαρίου αλλά και των ομολογιακών αποδόσεων. Ειδικότερα, στην αγορά spot, ο χρυσός διολίσθησε 0,6% στα 2.161,39 δολάρια, απομακρυνόμενος από το ρεκόρ των 2.194,99 δολαρίων που σημειώθηκε στις 8 Μαρτίου. Τα futures του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν επίσης 0,6% στα 2.167,5 δολάρια. Το ασήμι υποχώρησε 0,8% στα 24,83 δολάρια, αφού έφτασε σε υψηλό 3 μηνών νωρίτερα στη συνεδρίαση, ενώ η πλατίνα έχασε 0,8% στα 930,95 δολάρια ανά ουγγιά και το παλλάδιο ενισχύθηκε 0,8% στα 1.067,79 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δυναμικά στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης η Apple - Εξαγόρασε την DarwinAI

Το γερμανικό φρένο στο ΑΕΠ ευνοεί τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου - Σε χαμηλό 2ετίας τα ιταλικά spreads

Eurostat: Το ψηλότερο προσδόκιμο ζωής για την Ελλάδα καταγράφεται στην Ήπειρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider