Σε κλίμα συσσώρευσης και νευρικότητας το ΧΑ - Ποιες μετοχές κράτησαν τον ΓΔ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε κλίμα συσσώρευσης και νευρικότητας το ΧΑ - Ποιες μετοχές κράτησαν τον ΓΔ
Αλλοπρόσαλλες κινήσεις στο ΧΑ. Ισχυρή άνοδος για ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ αλλά με απώλειες ΕΤΕ, ΠΕΙΡ.

Το κλίμα νευρικότητας διατηρήθηκε και σήμερα στο Χρηματιστήριο, με τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές να κλειδώνουν κέρδη και τους πιο μακροπρόθεσμους να τραβούν την προσφορά από ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα. Το μοτίβο αυτό καλά κρατεί εν αναμονή κυρίως του placement του ΤΧΣ στην Πειραιώς, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές και η Αμερική συνεχίζουν την ανιούσα.

Παράλληλα, «bullish» για τις μετοχές των τέσσαρων συστημικών τραπεζών δηλώνει η Pantelakis Χρηματιστηριακή, βλέποντας ένα μεγάλο πεδίο εφαρμογής για ένα περαιτέρω re - rating, καθώς η αγορά αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι οι τράπεζες μπορούν να υπερασπιστούν την υψηλή κερδοφορία του 2023, τη στιγμή που αποκαθίστανται οι χρηματικές διανομές ενώ και τα χαμηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου στις εκδόσεις χρέους τροφοδοτούν επίσης το μετοχικό σκέλος.

Υπό αυτό το πρίσμα, διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, θέτοντας τιμή στόχο στα 2,35 ευρώ για την Alpha Bank από 2,30 ευρώ προηγουμένως, στα 9,55 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 8,50 ευρώ, στα 5,50 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 4,65 ευρώ και στα 2,45 ευρώ για τη Eurobank από 2,15 ευρώ (χωρίς να εντάσσει ακόμη την ενοποίηση της Ελληνικής εν αναμονή της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών που θα την καθιστά πλέον ως θυγατρική του ομίλου - θετικός «καταλύτης» για τη συστημική τράπεζα).

Τα περίεργα που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο Χρηματιστήριο με διάφορα περίεργα ανεβοκατεβάσματα προέρχονται από το flow στα παράγωγα, ενώ επενδυτές διαφόρων χαρακτηριστικών και κυρίως οι γρήγοροι βγάζουν κάποιες πωλήσεις ώστε να τοποθετηθούν στο placement, κάνοντας για πολλοστή φορά λάθος, αν θεωρούν πως θα βρουν και πάρουν τα κομμάτια που θέλουν στο εύρος που θα οριστεί από τους αναδόχους (διαβάστε περισσότερα στη χθεσινή ανάλυση). Να σημειωθεί πως μόνο στα παράγωγα διακινείται τις τελευταίες ημέρες πλήθος συμβολαίων και ειδικά στις τράπεζες, γεννώντας ερωτήματα για το τι γίνεται και τι παιχνίδια παίζονται στην πλάτη των μικροεπενδυτών, ενώ είναι φανερό πως κάποιοι θέλουν την αγορά χαμηλά και σε αυτά τα επίπεδα (ξαφνικά για παράδειγμα η ΕΤΕ βουλιάζει μέχρι τα 7,09 ευρώ, για να ανέβει ξανά στα 7,20 και μετά ξανά κάτω, με τους market makers να βλέπουν προφανώς αυτό το flow και να ρυθμίζουν το παιχνίδι στα παράγωγα. Τα ίδια γίνονται στη μετοχή της ΔΕΗ, της Μυτιληναίος αλλά και σε άλλες).

Από την άλλη, όπως αναφέρει το insider.gr στον προθάλαμο για την έξοδο στις αγορές, έχει μπει η Τράπεζα Πειραιώς. Οι τελικές αποφάσεις για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Τράπεζα θα ανακοινωθούν στα τέλη της εβδομάδας, έτσι ώστε η εκκίνηση του placement να γίνει την Δευτέρα 4 Μαρτίου, εκτός απροόπτου.

Στο πλαίσιο αυτό, από μέρα σε μέρα πλέον, η Διοίκηση του ΤΧΣ αναμένει την εισήγηση του συμβούλου, Bank of America, και μόλις την λάβει το ΔΣ θα συνεδριάσει εκτάκτως το ίδιο βράδυ. Παράλληλα, θα υποβληθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο για το placement, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την Πέμπτη ή Παρασκευή. Παράλληλα, διαπιστώνεται πολύ ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, ικανό να υπερκαλύψει κατά αρκετές φορές την προσφορά του 27% των μετοχών και μάλιστα, με χαμηλό discount. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο placement της Εθνικής Τράπεζας ανήλθαν σε 8,1 δισ. ευρώ, για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε σε 5,30 ευρώ/μετοχή. Η υπερκάλυψη αυτή δεν είχε προηγούμενο πανευρωπαϊκά, ενώ το ίδιο ίσχυσε (τουλάχιστον για το 2023) και για το discount που ήταν της τάξεως του 2,5%.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, στο κλείσιμο της αυριανής συνεδρίασης θα υλοποιηθούν οι αλλαγές στους δείκτες MSCI. Υπενθυμίζεται ότι δεν σημειώθηκαν αλλαγές στο βασικό δείκτη MSCI Greece Standard, αλλά στον δείκτη MSCI Greece Small Cap Index όπου υπήρξαν 2 προσθήκες και συγκεκριμένα η Intralot και η Intrakat.

Στο ταμπλό όπως αναφέρθηκε παραπάνω τα παιχνίδια συνεχίζονται και δη στις τράπεζες. Eurobank με κέρδη άνω του 1,5%, την Alpha Bank να ακολουθεί, την ΕΤΕ να χαμηλώνει ξανά και την Πειραιώς να «κρατιέται» χαμηλά για να βγει το εύρος για τους ξένους. Ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες 0,18% στις 1.411,98 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει χαμηλός κάτω από τα 90 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,03% στις 3.431,29 μονάδες ενώ ο τραπεζικός κινήθηκε υψηλότερα με κέρδη 0,42% στις 1.230,10 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΥΡΩΒ ρόλαρε με ισχυρά κέρδη 1,67% στα 1,917 ευρώ, με την Alpha να ακολουθεί στο 0,88% και τα 1,718 ευρώ. Από την άλλη, συνέχισε χαμηλότερα η ΕΤΕ με νέα πτώση 0,64% στα 7,134 ευρώ με την Πειραιώς στο -0,26% και τα 3,888 ευρώ.

Κέρδη και νέα υψηλά για τον ΟΠΑΠ στο 2,11% και τα 16,90 ευρώ με την Τιτάν να ξεπερνά τα 26 ευρώ με άνοδο 21,68% από τις αρχές του έτους. Από εκεί και πέρα νέες απώλειες για τη Μυτιληναίος στο -0,6% και τα 36,28 ευρώ με τη ΔΕΗ να ανεβοκατεβαίνει και να κλείνει και αυτή χαμηλότερα στο -0,08% και τα 11,83 ευρώ.

Ήπια άνοδος για ΤΕΝΕΡΓ στα 16,55 ευρώ με την ΕΧΑΕ στο 0,75%. Βαριές απώλειες για Σαράντης, Lamda, Cenergy, MOH και ΕΕΕ που στις δημοπρασίες γύρισε με απώλειες 1,5% στα 28,81 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Pantelakis: Οι «καταλύτες» που θα οδηγήσουν υψηλότερα τις ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους

Τρ. Πειραιώς: Στον προθάλαμο της εξόδου στις αγορές για τη διάθεση του 27% από το ΤΧΣ – Προς πολλαπλή υπερκάλυψη και μικρό discount

gazzetta
gazzetta reader insider insider