Τρ. Πειραιώς: Στον προθάλαμο της εξόδου στις αγορές για τη διάθεση του 27% από το ΤΧΣ – Προς πολλαπλή υπερκάλυψη και μικρό discount

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Στον προθάλαμο της εξόδου στις αγορές για τη διάθεση του 27% από το ΤΧΣ – Προς πολλαπλή υπερκάλυψη και μικρό discount
Οι τελικές αποφάσεις για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Τράπεζα θα ανακοινωθούν στα τέλη της εβδομάδας, έτσι ώστε η εκκίνηση του placement να γίνει την Δευτέρα 4 Μαρτίου, εκτός απροόπτου. 

Στον προθάλαμο για την έξοδο στις αγορές, έχει μπει η Τράπεζα Πειραιώς. Οι τελικές αποφάσεις για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Τράπεζα θα ανακοινωθούν στα τέλη της εβδομάδας, έτσι ώστε η εκκίνηση του placement να γίνει την Δευτέρα 4 Μαρτίου, εκτός απροόπτου.

Στο πλαίσιο αυτό, από μέρα σε μέρα πλέον, η Διοίκηση του ΤΧΣ αναμένει την εισήγηση του συμβούλου, Bank of America, και μόλις την λάβει το ΔΣ θα συνεδριάσει εκτάκτως το ίδιο βράδυ. Παράλληλα, θα υποβληθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο για το placement, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την Πέμπτη ή Παρασκευή.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, η απόφαση για την διάθεση του συνόλου του ποσοστού του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς (27%) είναι ειλημμένη, παρά κάποιες αρχικές σκέψεις η αποεπένδυση του ΤΧΣ να γίνει σε δύο δόσεις, καταρχάς με την διάθεση ποσοστού 20% - 22%, με το εναπομείναν 5% - 7% να διατίθεται σε δεύτερη φάση.

Και αυτό διότι διαπιστώνεται πολύ ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, ικανό να υπερκαλύψει κατά αρκετές φορές την προσφορά του 27% των μετοχών και μάλιστα, με χαμηλό discount. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο placement της Εθνικής Τράπεζας ανήλθαν σε 8,1 δισ. ευρώ, για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε σε 5,30 ευρώ/μετοχή. Η υπερκάλυψη αυτή δεν είχε προηγούμενο πανευρωπαϊκά, ενώ το ίδιο ίσχυσε (τουλάχιστον για το 2023) και για το discount που ήταν της τάξεως του 2,5%.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται επίσης να διαμορφωθεί μικρό discount στην τιμή διάθεσης – καθώς συντηρείται το επενδυτικό ενδιαφέρον και υπάρχει το εντυπωσιακό προηγούμενο της Εθνικής Τράπεζας και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών -, ωστόσο, υπάρχει η διαφορά ότι η τιμή της μετοχής της ΕΤΕ είχε υποχωρήσει σημαντικά πριν από το placement.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης και του ΤΧΣ να πωληθεί συνολικά το 27% της Τράπεζας Πειραιώς που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και η Τράπεζα να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως, όπως η Eurobank και η Alpha Bank την προηγούμενη χρονιά, έχει ως σκεπτικό και άλλες παραμέτρους, πέραν του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Μεταξύ αυτών, την δυσκολία πώλησης μικρού ποσοστού μετοχών όπως το 5% ή 7% σε διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι τοποθετούνται με μεγάλα κεφάλαια. Στην άλλη όψη του νομίσματος, η διακράτηση ποσοστού της Πειραιώς από το Δημόσιο θα περιόριζε το ενδιαφέρον των μακροπρόθεσμων διεθνών επενδυτών να τοποθετηθούν στην Τράπεζα.

Άλλος παράγοντες που σταθμίστηκαν για την απόφαση της ολικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ ήταν τυχόν κλυδωνισμοί στις αγορές που μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, «παγώνοντας» επενδυτικές κινήσεις, ειδικά μάλιστα σε μια χρονιά με ρεκόρ εκλογικών αναμετρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς μετατέθηκαν νωρίτερα δύο φορές, ώστε το placement να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου, ενός μήνα όπου πέραν του Πάσχα των Καθολικών, είναι μήνας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων διεθνώς και συχνά κρύβει εκπλήξεις που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις αγορές. Τέλος, δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, έχει σημάνει την άρση του «ακαταδίωκτου» των τραπεζιτών (ποινική δίωξή τους κατόπιν έγκλησης από την ίδια την παθούσα τράπεζα ή εν προκειμένω από το ίδιο το ΤΧΣ) από την 1η Ιουλίου 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Στον προθάλαμο της εξόδου στις αγορές για τη διάθεση του 27% από το ΤΧΣ – Προς πολλαπλή υπερκάλυψη και μικρό discount

Τράπεζες: Ρεκόρ ρευστότητας που «λιμνάζει» και αναζητεί υγιή ζήτηση για νέα δάνεια

«Ανάσα» στους λογαριασμούς ρεύματος από τα δικαιώματα CO2 – Χρηματοδότηση και των ερευνών για οffshore αιολικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider